Tai ji pareiškė po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite.

„Šiai dienai yra 3-7 diena 40 proc., mes svarstome, kad reikėtų 80 proc., kad būtų 3-7 diena nedarbingumo mokama ir tam reikėtų galbūt apie 120 mln. litų“, - antradienį po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė A. Pabedinskienė.

Ministrė aiškino, kad tokį siūlymą greičiausiai teiks kitąmet: „Šiemet tikriausiai nesuspėsime to padaryti, kitais metais - 2015 metais - mes turėsime tą siūlymą“.

Pasak jos, išmokas reikia padidinti, nes kitu atveju darbuotojai sirgdami eina į darbą, taip kenkdami sau.

„Iš pokalbių su darbdaviais ir iš atliktos analizės matome, kad didžioji dauguma sergančių darbuotojų eidavo į darbą, iš tiesų mes pirmiausia turime rūpintis žmonių sveikata, kad jie būtų darbingi ir kūrybingi, todėl tas, kas buvo per krizę sumažinta, mes turime tikrai atstatyti, kad žmonės normaliai galėtų išsisirgti“, - teigė ministrė.

Dabar už dvi pirmąsias nedarbingumo dienas ligos pašalpą moka darbdavys, ji turi sudaryti ne mažiau kaip 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuo trečiosios dienos ligos pašalpą moka „Sodra“ - iki septintos ligos dienos jos dydis yra 40 proc., o nuo aštuntosios - 80 proc. atlyginimo. Ligos pašalpa po atleidimo iš darbo mokama ne ilgiau kaip 5 kalendorines ligos dienas.

Seimas neribotam laikui yra pratęsęs 2009 metų gegužę sumažintų ligos pašalpų mokėjimą.

Prezidentė ragino A. Pabedinskienę imtis lyderystės

Prezidentė D. Grybauskaitė savo ruožtu paragino A. Pabedinskienę demonstruoti lyderystę ir išdrįsti taisyti kitų ministerijų padarytas klaidas.

„Prezidentė atkreipė dėmesį, kad socialinę atskirti būtina mažinti, kad kiekvienas žmogus sulauktų pagalbos, ypač silpniausieji - tiek ieškodami darbo, tiek jo netekę, tiek susirgę ar išėję į pensiją. Prezidentė akcentuoja, kad niekas neturi būti paliktas likimo valiai. Šiuo klausimu labai svarbi ministerijos ir ministrės lyderystė, tai yra ministerija, kuri turi taisyti kitų institucijų, ministerijų padarytas klaidas", - po susitikimo prezidentės poziciją perdavė jos vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Pasak prezidentės patarėjo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veiklos sritis yra itin plati, todėl jai vadovaujančiai A. Pabedinskienei keliama daug tikslų ir užduočių.

„Kalbėdama apie socialinės paramos reformą prezidentė pažymėjo, kad reikia derinti pašalpų mokėjimus ir užimtumo skatinimą. Turi būti tam tikras pereinamasis periodas, kad žmogus, gaunantis pašalpą, turėtų galimybę grįžti į darbo rinką - ne iš karto būtų nutraukiamos visos pašalpos, kad tai būtų tam tikra paskata jam eiti į darbo rinką", - kalbėjo N. Udrėnas.

Prezidentė taip pat akcentavo būtinybę užtikrinti orų pragyvenimą šalies pensininkams, ypatingą dėmesį skiriant mažiausias pensijas gaunantiems senjorams. Paramos ir dėmesio, D. Grybauskaitės nuomone, turi sulaukti ir dirbančios jaunos šeimos.

„Tai ir darželių klausimas, ir tam tikras neapmokestinamas pajamų dydis. Turi būti svarstomi panašūs modeliai kaip Prancūzijoje ar Estijoje - trečio vaiko politika. Receptų spręsti tiek demografines, tiek emigracijos problemas pasaulyje yra", - sakė prezidentės patarėjas.

Prezidentūra įpareigojo A. Pabedinskienę įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimus dėl sumažintų pensijų kompensavimo ir sumažintų pensijų dirbantiems pensininkams grąžinimo. D. Grybauskaitės nuomone, į prieškrizinį lygį turėtų būti grąžintos ir ligos išmokos.

Prezidentė taip pat paragino A. Pabedinskienę įdėti pastangų mažinant jaunimo nedarbą. Visų šių tikslų įgyvendinimui, anot Prezidentūros, turėtų būti efektyviai išnaudota Europos Sąjungos teikiama parama.

A. Pabedinskienė: visko jau ėmėmės

Pati ministrė A. Pabedinskienė pabrėžė, kad visais Prezidentės iškeltais klausimais ministerija jau yra pradėjusi veiksmus.

„Tam tikri žingsniai tiek socialinio draudimo sistemoje, tiek užimtumo sistemoje, tiek skurdo mažinimo srityje yra tikrai atlikti, matomi. Yra parengtos ir programos - 2014-2020 m. finansavimo perspektyvos ministerijoje yra tikrai išgrynintos", - žiniasklaidai sakė A. Pabedinskienė.

„Aš iš tiesų džiaugiuosi, kad prezidentė man suteikia tokią galimybę ir mato, kad mūsų ministerija gali būti lyderiaujanti. Tai iš tiesų yra didelis pasitikėjimas, ir manau, kad artimiausiu laiku mes tikrai parodysime, kad galime būti lyderiais", - Prezidentūros raginimus imtis lyderystės įvertino socialinės apsaugos ir darbo ministrė.