Parlamentaras V. Bakas ketvirtadienį patvirtino susitikęs su premjeru ir jam išsakęs savo pastabas dėl pranešėjo, kuris pateikė duomenis apie, V. Bako nuomone, galimai neteisėtą VSD informacijos rinkimą.

„Šiandien buvau susitikęs su premjeru. Mes apie tai kalbėjomės. Jo nuomone, parlamentinis tyrimas yra būtinas. Aš irgi remiu visus sąžiningai dirbančius specialiųjų tarnybų pareigūnus ir darbuotojus. Tuo patys turėjote progos įsitikinti, bet, jeigu yra klaidų , jeigu yra sąmoningas kažkoks veikimas, kuris diskredituoja žvalgybos institucijas, mes į tuos klausimus turime atsakyti. Tie pareigūnai turi į tai atsakyti, ir tada priimti sprendimus , kad tų dalykų nebūtų“, – sakė V. Bakas per ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją Seime.

Apie susitikimą patvirtino ir premjero atstovas Tomas Beržinskas.

„Premjeras buvo susitikęs su ponu V. Baku, aptarė pranešėjo apsaugos įstatymo nuostatas ir jų laikymąsi. Premjeras pabrėžė, kad bet kuri institucija, neišskiriant nė vienos, privalo užtikrinti, kad tų nuostatų būtų laikomasi – privalo užtikrinti pranešėjo apsaugą, pranešėjo apsauga šventa ir jos būtina laikytis.

Premjeras gal neturi pilnos informacijos, bet iš pateiktų duomenų kyla tam tikrų abejonių ar užtikrinama pranešėjo apsauga. Ponas Bakas kalba apie kitus galimus pažeidimus. Premjero prielaida tokia: jei nesilaikoma pranešėjo apsaugos įstatymo nuostatų, tai yra blogai ir to būti negali“, – Delfi teigė T. Beržinskas.

„Kitas dalykas, ką premjeras sakė jau vakar – išeitis iš šios situacijos arba teisėsaugos – Generalinės prokuratūros arba STT tyrimas, arba parlamentinis tyrimas. Jei teisėsaugos tyrimas dėl kokių nors priežasčių negalimas arba baigtas, vienintelė išeitis yra parlamentinis tyrimas“, – pridūrė jis.

„Delfi“ primena, kad trečiadienį BNS paviešino informaciją, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką. VSD neigia, kad būta kokių nors neteisėtų veiksmų, o pranešėja vadina auka. Tyrimą pradėti yra atsisakiusios Generalinė prokuratūra, STT, Seimo valdyba ir NSGK.