Buvo teigta, kad vaiko palikimas seneliams per atostogas ar išvykus nėra ir negali būti priežastimi nustatyti grėsmę vaiko saugumui.

Tėvai gali patys nuspręsti dėl atstovavimo

Laidoje „DELFI dienaVaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Alina Jakavonienė dar kartą pabandė patikslinti, ką iš tiesų norėta pasakyti.

„Visų pirma, tarnybos išplatino pranešimą, nes padaugėjo prašymų paaiškinti apie šią tvarką. Vis gauname prašymų ir klausimų, ar tikrai vaikai gali būti paliekami kitų asmenų ilgesniam laikotarpiui ar priežiūrai. Žinoma, kad Lietuvos Respublikoje tėveliai galėtų palikti savo vaikus prižiūrėti ir seneliams, ir kitiems giminaičiams, tačiau nuo 2007 metų galioja tvarka, kai asmenys, jeigu jie išvyksta ilgesniam laikotarpiui į užsienį dirbti ar dėl kitokių priežasčių negali kartu vykti vaikai, arba vaiko negali prižiūrėti likęs Lietuvoje artimasis, tai yra tokia galimybė kreiptis į savivaldybės administraciją ir prašyti nustatyti globą tėvų prašymu. Šis institutas yra palengvinimas tėvams“, – sakė A.Jakavonienė.

Alina Jakavonienė

„Tėveliai ir kiti vaiko giminaičiai gali būti ramūs: vaikai gali likti kitų asmenų priežiūroje“, – ramino tarnybos vadovė.

Ragina atskirti 2 dalykus

Moteris laidoje tikino, kad reikia atskirti du dalykus. Pirmiausia tai patys tėvai nusprendžia, ar yra būtina, išvykus į užsienį, nustatyti globą.

„Žinote, mes turėtume atskirti du esminius dalykus. Tada, jeigu tėvai išvyksta į užsienio valstybę ilgesniam laikotarpiui. Laikinoji globa tėvų prašymu negalėtų būti nustatoma ilgesniam laikui negu 18 mėnesių laikotarpiui. Patys tėvai sprendžia, ar tuo metu, kai jie išvyksta į užsienį, ar palikdami vaikus kitų asmenų priežiūrai, ar tiems asmenims reikės pasirūpinti vaiko atstovavimu. Patys tėvai nusprendžia, pavyzdžiui, jeigu jie išvyksta 3 mėnesiams, mėnesiui, ar tikrai yra būtinumas nustatyti globą tėvų prašymu. Tai nėra prievolė, o galimybė tėvams“, – laidoje „DELFI diena“ pabrėžė A.Jakavonienė.

Ji taip pat akcentavo, jog Lietuvoje nėra tvarkos, kuri reglamentuotų, kad tėvams būtina kreiptis dėl atstovavimo.

„Lietuvos Respublikoje šiuo metu nėra jokios tvarkos, jokio reglamentavimo, kad jeigu tėvai yra Lietuvos Respublikoje, kad galėtų kreiptis dėl atstovavimo. Tai yra tik tais atvejais, kuomet išvykstama į užsienį, taigi Lietuvoje jokių dokumentų, susijusių su atstovavimu, nėra reikalaujama“, – kalbėjo ji.

Citatos – ištrauktos iš konteksto

A.Jakavonienė tikino, kad kai kurios citatos buvo tarsi ištrauktos iš konteksto.

„Mes labiau kalbėjome ir norėjome visuomenę informuoti, kokiais atvejais asmenys, kurie išvyksta ilgesniam laikotarpiui arba mato, kad reikia pasirūpinti vaiko atstovavimu, kai išvykstama į užsienį“, – tikino moteris.

Arnas Mazėtis, Alina Jakavonienė

Žinoma, daugeliui nėra paslaptis, kad yra daug emigrantų, kurie išvyksta į užsienį. Pasiteiravus, kas nutiktų, jeigu tėvai neturėtų dokumento arba nebūtų susitvarkę jų, moteris tikino, kad tai tikrai nesudaro pagrindo nustatyti grėsmės.

„Jeigu tėvai ilgesniam laikui išvyksta į užsienį ir neturi dokumento, tai tikrai nesudaro pagrindo nei nustatyti grėsmę, nei tai vertinti kaip vaiko teisių pažeidimą. Tėvai tiesiog turėtų pasirūpinti, arba nuotoliniu būdu, arba grįžti ir sutvarkyti dokumentus“, – sakė tarnybos vadovė.

Atkreipė dėmesį, kad termino – nėra

Laidoje A.Jakavonienė taip pat pabrėžė, kad nors išplatintas pranešimas atkreipė daug dėmesio, tačiau jame nebuvo informuojama apie tvarkos pakeitimus.

„Tai nėra jokia naujovė, gal tiesiog dabar žmonės tai labiau sužinojo. Mes matome kitą pusę, kad tie tėvai, kurie Lietuvoje dėl objektyvių priežasčių negali pasirūpinti vaikais, kad jų galimybės pasirūpinti vaiko atstovavimu yra labai apribotos, nes atstovavimas vaikui konkrečiam laikotarpiu LR šiuo metu nėra reglamentuotas. Mes labai dažnai susiduriame, kuomet mama ar tėtis, kurie serga liga, kuri reikalauja ilgalaikio gydymo, tiesiog neturi galimybių pasirūpinti, kad ne tik faktiškai vaiku rūpintųsi konkretus asmuo, bet galėtų ir jam atstovauti. Žinoma, su tėvų žinia, tai nėra teisių perleidimas“, – pabrėžė specialistė.

Alina Jakavonienė

Pasiteiravus, kas nutiktų, jeigu tėvai išvyktų į tolimą užsienį savaitei ar ilgiau, ji tikino, kad termino, nuo kada reiktų pasirūpinti atstovavimu, nėra.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad terminas nėra nustatytas, nuo kokio laikotarpio tėvai turėtų pasirūpinti vaiko, liekančio Lietuvoje, atstovavimu“, sakė A.Jakavonienė.

Įgaliojimo neturėjimas – dar ne grėsmė ar pažeidimas

Kitaip sakant, kaip pabrėžia specialistė, tėvai patys nusprendžia, ar vaikui reikia atstovavimo. Pavyzdžiui, galbūt tuo laikotarpiu, kai tėvai bus išvykę, yra numatyta planinių vizitų pas medikus. Tai galėtų reikšti, kad reikia susitvarkyti dokumentus dėl atstovavimo.

„Jeigu tėvai išvyko atostogoms ir paliko savo vaikus artimiesiems giminaičiams, bet kažkas praneša, kad tuo metu įvyksta galimas vaiko teisių apsaugos pažeidimas, tai vaiko teisių apsaugos specialistai atvyksta įvertinti situaciją, o ne tam, kad nustatytų kažkokias grėsmes“, – sakė ji ir pabrėžė, kad tokiu atveju tiesiog bandytų susisiekti su tėvais ir išsiaiškinti situaciją.

Alina Jakavonienė

„Vien įgaliojimo neturėjimas negali savaime būti vertinamas kaip pažeidimas“, – pridūrė specialistė.

„Mes negalime kalbėti, kad vaikų palikimas seneliams tai yra grėsmė. Priešingai, vaikas turi teisę bendrauti su giminaičiais, o jie prisideda prie vaiko auklėjimo, padeda šeimai. Tai tikrai nėra vaiko teisių pažeidimas, bet svarbu, kad tėvai nebūtų nusišalinę nuo vaikų, jie turi bendrauti ir matytis vaiku“, – taip pat sakė specialistė.

Įrašas sukėlė sumaištį

DELFI primena, kad šeštadienį feisbuke tarnyba atsiprašė už daug nerimo sukėlusią biurokratinę formuluotę. Ir skubėjo raminti tiek senelių, tiek ir tėvų. „Atsiprašome, kad biurokratinis ir sausas įrašas sukėlė jums tiek nerimo.

Atsiprašome, kad biurokratiškai pristatydami teisės aktus nepateikėme jums ir aiškių tų teisės aktų taikymo aplinkybių“, – rašė tarnyba, pridurdama ir pabrėždama, kad vaiko palikimas seneliams per atostogas ar išvykus nėra ir negali būti priežastimi nustatyti grėsmę vaiko saugumui. „Atsiprašome senelių, jei jiems kilo bent menkiausia mintis, kad mes abejojame jų gebėjimu pasirūpinti anūkais“, – rašė tarnybos atstovai.