Užkrečiamų ligų specialistas Saulius Čaplinskas feisbuke dėstė, kad viskas priklauso nuo konteksto.

„JAV laikinai sustabdė skiepijimą „Johnson & Johnson“ vakcina nuo COVID–19, kol tiriamas ryšys tarp šių skiepų ir retų kraujo krešulių susidarymo. Šešiems iš 6,8 milijono paskiepytų šia vakcina – visoms 18–48 metų moterims – šis sutrikimas pasireiškė maždaug per dvi savaites nuo vakcinacijos. Viena moteris mirė, o antroji buvo hospitalizuota sunkios būklės. Neaišku, kiek J & J vakcina yra susijusi su šiais atvejais, jei apskritai yra susijusi. Kol tai išsiaiškins, FDA ir CDC rekomendavo vakcinos naudojimo pauzę“, – feisbuke rašė specialistas.

Saulius Čaplinskas

Jis ragino nepamiršti, kad kasdien tūkstančiams žmonių dėl daugybės skirtingų priežasčių susidaro kraujo krešuliai.

„Tai, kad vos per 6 savaites po vakcinos naudojimo buvo nustatytas galimas 1:> 1 000 000 nepageidaujamas reiškinys rodo kokia tvirta yra vakcinų saugumo stebėjimo sistema. Neužmirškime, kad viską lemia kontekstas. Nieko negalima suprasti atskirai nuo konteksto, kuris įprasmina dalykus, įskaitant informaciją“, – rašė jis.

S. Čaplinskas feisbuke pasidalijo ir grafiku, kuris nurodo kraujo krešulių riziką po „AstraZeneca“ COVID–19 vakcinos, dėl rūkymo, kontraceptikų naudojimo ar sirgimo COVID–19.

Pasiekė oficialus prašymas

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigia, kad skiepijimas „Johnson&Johnson“ vakcina nuo COVID–19 Lietuvoje kol kas nebus pradėtas. Šis sprendimas, pasak ministro, buvo priimtas reaguojant į gamintojo prašymą.

„Šiandieną mus pasiekė oficialus prašymas iš gamintojo, kad kol kas šią vakciną laikytume centriniame sandėlyje, ir artimiausiomis dienomis būsime informuoti dėl tolesnio vakcinos naudojimo“, – trečiadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje informavo A. Dulkys.

ELTA primena, kad farmacijos kompanijai „Janssen Pharmaceutica NV“ pradėjus tiekti vakcinas nuo koronaviruso (COVID–19) Europos Sąjungos (ES) šalims, pirmąją 4,8 tūkst. dozių siuntą antradienį gavo ir Lietuva.

Visgi JAV reguliuotojai – JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) bei Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) antradienio vakarą rekomendavo atsargumo sumetimais sustabdyti vienos dozės „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID–19 naudojimą šalyje, kol jie nagrinėja bet kokį galimą ryšį tarp vakcinos ir kraujo krešulių susidarymo.

Į šią informaciją sureagavo ir pats vakcinos gamintojas, bendrovė pranešė atidedanti vakcinos platinimą Lietuvoje.

A. Dulkys spaudos konferencijoje taip pat pranešė, kad su ekspertais toliau svarstoma apie galimybę atidėti „Pfizer“ antrosios dozės revakcinavimą vėlesniam laikui.

„Kaip žinote, šiuo metu svarstome galimybę vakcinuoti antrąja vakcinos doze ne po 21 dienos po pirmojo skiepo, galbūt po ilgesnio periodo. Tai turime nepriklausomų ekspertų nuomones. Šiuo metu taip pat dirba mūsų ekspertai, specialistai, vertiname visus kitus administracinius, teisinio reglamentavimo aspektus ir artimu metu tikime, kad priimsime atitinkamą sprendimą“, – sakė ministras.

„Noriu tik atkreipti dėmesį, kad jei nuspręstume prailginti vakcinaciją antrąja „Comirnaty“ vakcinos doze, tai atitinkamai galėtume vakcinuoti didesnį skaičių žmonių“, – pažymėjo jis.

Trečioji ministro žinutė buvo apie „AstraZeneca“ gamintojo „Vaxzevria“ vakciną. A. Dulkys informavo, kad nuo šiol asmenys tam tikrais atvejais antrąja šios vakcinos doze galės būti skiepijami ir praėjus 4 savaitėms po pirmojo skiepo.

„Iki šiol mes rekomenduodavome naudotis būtent 12 savaičių periodu, tačiau atsižvelgdami į tam tikrų gyventojų grupių, tokių kaip švietimo įstaigų darbuotojų, abiturientų veiklos ypatumus, kad nesutaptų su egzaminavimo datomis ir pan., šiandieną visus informuojame, kad tam tikrais atvejais taip pat galima antrąją vakcinos dozę skirti ir praėjus keturioms savaitėms po pirmosios dozės suleidimo“, – pranešė ministras, pridurdamas, kad šiuos sprendimus individualiai priims vakcinacijos centrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)