„Tikėtina, kad rytoj ryte išgirsime, kad Lietuvoje 14 d. naujų COVID-19 naujų atvejų skaičius 100 000 gyv. perkopė 500 ir tai reikš mūsų šalies sugrįžimą į „juodąją zoną“. Na, gal dar rytoj ir pavyks „per Marytės plauką“ to išvengti, bet šeštadienį mes tikrai būsime ten, kur paskutinį kartą svečiavomės dar sausio 30 d.“ – feisbuke ketvirtadienį rašė profesorius.

Anot jo, šiuo metu stacionare gydomi 958 COVID-19 pacientai, o tai prilygsta vasario pirmos savaitės lygiui.

„Geriausias mūsų pasiektas „lygis“ buvo kovo 15–21 d., kai buvo gydoma apie 750 pacientų. T. y. +20 proc. su „magaryčiom“. Reanimacijoje turime 104 COVID-19 pacientus. Tai irgi praktiškai vasario pradžios rodiklis. O mano minėtomis kovo dienomis siekė apie 80. Taip pat +20 proc. su „magaryčiomis“, – aiškina M. Stankūnas.

M. Stankūnas tikisi, kad vakcinacijai įgaunant pagreitį įmanomas tikslas iki liepos pasiekti visuomenės imunitetą, tačiau bent artimiausiu metu, jo manymu, dėl karantino atlaisvinimų per parą nustatomų naujų viruso atvejų skaičius turėtų gerokai šoktelėti.

„Situacija dabar yra tokia. Tačiau po šiandieninio Vyriausybės sprendimo realiai iš karantino liko tik graužtukas. Aiškiai su datomis yra įvardijami įvairių veiklų atlaisvinimo etapai. Grynai žiūrint matematiškai, tai šie atlaisvinimai turėtų konvertuotis į naujų atvejų didėjimą. Būsiu tikslus, kad tai turėtų sąlygoti +3000 naujų COVID-19 atvejų skaičių per dieną dar gegužės pradžioje“, – prognozuoja ekspertas.

Mindaugas Stankūnas

„Masinis testavimas padeda kontroliuoti, bet ne tiek, kad tik jo pakaktų turėti žemus sergamumo rodiklius. Vakcinacija dar neveiks taip stipriai. Žvelgiant į Izraelio patirtį, mums reikia bent 40 proc. pavakcinuotų žmonių. Dar esame pusiaukelėje ir tokį skaičių net su pačiais otimistiškiausiais planais pasieksime tik gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje. Vakcinacija šiuo metu mums gali leisti tikėtis mažesnio hospitalinio sektoriaus apkrovimo ir mirčių“, – sako jis.

M. Stankūnas pripažįsta, kad su nerimu žvelgia į ateinančias savaites.

„Tikriausiai nerasime nė vienos pasaulio šalies, kuri turėdama +500 / 100 000 COVID-19 atvejų ir teigiamą augimo tendenciją imtųsi laisvinti veiklas. Tai ar LR Vyriausybė nesielgia neatsakingai? – Nemanau. O gal per drąsiai? – Hm... galbūt“, – feisbuke rašo profesorius.

„Lietuva pasirinkdama tokį kelią tikrai demonstruoja didelę drąsą. Tačiau tuo pačiu ir didelį pasitikėjimą savo piliečiais. Jau seniau esu sakęs, kad pandemijos nėra įveikiamos nei politikų, nei ekspertų... jas įveikia paprasti žmonės. Tad labai prašau įrodykime, kad mes esame ne tik drąsūs, bet ir atsakingi“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)