Jungtinėje Karalystėje gyvenantis lietuvis Kasparas Steponavičius pasakoja, kad kai kurie barai atsidarė jau vidurnaktį, vos draudimas nustojo galioti.

„Pastarasis karantinas truko nuo gruodžio. Prieš kelias savaites galėjai susitikti tik su vienu žmogumi lauke, vėliau tas skaičius išplėstas iki 6 žmonių. Dauguma ne maisto prekių parduotuvių buvo uždarytos iki pirmadienio. Atsidarius restoranams, lauko kavinėms, barams žmonių nuotaikos, tikiu, pakils, nes tai žymi išėjimą iš ilgus mėnesius trunkančio karantino. Visuomenėje tikrai labai pozityvi nuotaika“, – laidoje „Delfi diena“ pasakojo jis.

Lietuvio manymu, britams iš karantino išeiti padėjo ne drausmė, o vakcina.

„Iš to, ką tenka girdėti, negalėčiau pasakyti, kad Anglijoje karantino laikymasis buvo stipresnis negu Lietuvoje. Esminis sėkmės rodiklis, manau, buvo vakcinos prieinamumas ir sugebėjimas gauti didesnius vakcinių kiekius anksčiau nei kitos šalys“, – mano JK gyvenantis lietuvis.

JK lietuvių bendruomenės pirmininkė Alvija Černiauskaitė pasakoja, kad jau prieš mėnesį šalyje prasidėjo kalbos, jog greitai koronavirusas bus traktuojamas kaip sezoninis gripas.

„Greičiausiai šie mūsų ribojimai, kurie laipsniškai jau išeina, bus paskutiniai ir daugiau ribojimų nebus. Kiekvienais metais JK rekomenduojama skiepytis nuo gripo, tai greičiausiai bus rekomenduojama skiepytis ir nuo koronaviruso“, – kalba A. Černiauskaitė.

Pasak jos, šalyje didele apimtimi vyksta tiek testavimas, tiek vakcinacija, kurie duoda laukiamų rezultatų.

„Testavimas gana sklandžiai vyksta [mokyklose], tų, kurie nenori testuotis, gana mažai. Vaikai, jeigu nori, gauna testus į namus. Masinis testavimas tikrai duoda tam tikrų rezultatų. Saugiau jaučiasi ir ugdymo įstaigų darbuotojai, taip pat tėvai. Žmonės, kurie nedirba medicinos ar ugdymo sektoriuje, taip pat gali testuotis, užsisakyti nemokamus testus į namus. Šiuo metu tai tikrai labai populiaru“, – pasakoja JK lietuvių bendruomenės pirmininkė.

„Vakcinacija taip pat vyksta labai dideliais tempais, šiuo metu jau yra 7,5 mln. žmonių paskiepyta abiem dozėmis ir daugiau nei 32 mln. bent viena doze“, – priduria ji.

Skelbiama, kad iš viso JK pirmąja doze nuo koronaviruso paskiepyta apie 60 proc. suaugusiųjų.

Šią savaitę JK taip pat ruošiamasi princo Philipo laidotuvėms. Nors karantinas laisvėja, tačiau karališkoji šeima žada be išimčių laikysis iki šiol galiojančių ribojimų.

„Jeigu gyventume kitokiomis sąlygomis, tikiu, [į laidotuves] susirinktų minios žmonių, tačiau karantino ribojimai to neleidžia. Karališkoji šeima laukia vyriausybės rekomendacijų, kaip jie turėtų elgtis. Šįryt buvo pasakyta, kad jie laikysis visų reikalavimų ir laidotuvėse dalyvaus 30 žmonių. Iš kitos pusės tai atliepia paties princo norą, kad jo laidotuvės būtų ne pompastiškos, ramios“, – laidoje „Delfi diena“ pasakojo A. Černiauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)