Apie tai URM paskelbė pranešime spaudai.

„Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad trys Baltijos valstybės buvo neteisėtai okupuotos. Iš neteisės negali gimti teisė – tai yra tarptautinės teisės principas, pagal kurį neteisėtos sovietų okupacijos žlugimas reiškė Baltijos valstybingumo tąsą. Kinijos ambasadoriaus komentaras yra Baltijos šalių bei kitų valstybių istorijos iškraipymas. Tai prieštarauja ir 1991 m. rugsėjo 14 d. pasirašyto Jungtinio komunikato dėl diplomatinių santykių tarp Kinijos Liaudies Respublikos ir Lietuvos Respublikos užmezgimo nuostatoms“, – skelbiama URM pranešime.

Įšreikšdama protestą ministerija taip pat akcentavo, kad ambasadoriaus abejonės dėl Krymo priklausymo Ukrainai nėra priimtinos.

„1991 m. visa tarptautinė bendruomenė, įskaitant Kinijos Liaudies Respubliką, Ukrainą su Krymu kaip jos integralia dalimi pripažino tarptautiniu mastu. Krymas yra ir visada bus Ukrainos dalimi“, – rašoma URM pranešime.

Lu Shaye

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo tviteryje taip pat sureagavo į Lu Shaye pareiškimą.

„Lietuva niekada nestojo į SSRS. Maskva nelegaliai užėmė mūsų teritoriją, tad priešinomės tol, kol atkūrėme nepriklausomybę ir Raudonoji armija grįžo namo.

Mes nesame posovietiniai, niekada nebuvome sovietiniai“, – pabrėžė ministras.

Diplomato pareiškimą pasmerkė ir didelė dalis tarptautinės bendruomenės. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Kiek vėliau Pekinas sušvelnino poziciją, pareikšdamas, kad gerbia gerbia visų buvusių sovietinių respublikų „suverenios valstybės statusą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)