Pradedančiajam politikui K. Bacvinkai, kurio balsas praėjusį penktadienį vykusiame Seimo Aplinkos apsaugos komitete lėmė, kad būtų įšaldoma Vyriausybės planuojama urėdijų reforma, „valstiečiai“ grasina įvairiomis bausmėmis – užsimenama ir apie jo šalinimą iš LVŽS, ir net apie apkaltą, nors pastarasis variantas nelaikomas realistišku.

Tiesa, tokios iniciatyvos kyla daugiausia Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio šalininkais vadinamų nepartinių „valstiečių“ flange. Kartu jo atstovai stebisi, kodėl sankcijų šiam politikui iki šiol nepritaikė pati LVŽS, kurios nariu yra K. Bacvinka.

„Jis yra partijos narys. Kodėl partija pati nesiima iniciatyvos, ką su juo daryti? Kodėl nekviečiama LVŽS Valdyba, kodėl neplanuojami kiti įstatuose numatyti sprendimai?“, – stebėjosi DELFI šaltiniai Seimo „valstiečių“ frakcijoje.

Partinės struktūros bausmių neplanuoja

LVŽS įstatuose numatoma, kad už programos, įstatų nesilaikymą arba elgesį, žeminantį partijos nario vardą, ne mažiau kaip trijų skyriaus narių arba skyriaus pirmininko siūlymu skyriaus susirinkimas gali įspėti skyriaus narį, sustabdyti jo narystę arba pašalinti jį iš savo eilių.

Kaip DELFI sakė LVŽS Kauno rajono skyriaus, kuriam priklauso K. Bacvinka, pirmininkas Vytautas Rimas, kol kas sankcijų prieš Seime dirbantį partietį imtis neketinama.

„Jis Seime balsavo, ir tiek. Kol kas negaliu pasakyti, koks klausimas buvo ir kas pažeista. Kiek dirbu pirmininku, tokių atvejų mums dar nebuvo, kad už kažkokius įstatų pažeidimus būtų svarstoma. Kadangi dar neaišku, jis pažeidė kažką ar nepažeidė, net nėra dėl ko kažką prieš jį pradėti“, – aiškino skyriaus vadovas.

V.Rimo manymu, šią problemą galėtų spręsti partijos Etikos ir procedūrų komisija. Pagal įstatus, ši struktūra nagrinėja LVŽS narių, LVŽS Tarybos, LVŽS Valdybos, LVŽS skyrių pareiškimus dėl netinkamo narių elgesio, organų sprendimų teisėtumo, įstatų pažeidimų, ir priima atitinkamus sprendimus. Ši komisija gali pavesti rajono skyriui apsvarstyti konkretų narį, sustabdyti jo narystę ar net šalinti jį iš partijos.

Pasak LVŽS Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkės Eglės Stasiškienės, kreipimosi dėl K. Bacvinkos elgesio svarstymo kol kas nėra gauta.

„Mūsų komisija rinksis kitą pirmadienį. Mūsų darbo reglamente numatyta, kad svarstyti partijos nario elgesį galime ir savo iniciatyva, ir sulaukę bet kurio nario kreipimosi“, – aiškino ji.

Paklausta, ar komisijos iniciatyva įvertinti K. Bacvinką yra išreikšta, E. Stasiškienė teigė, kad apsispręsta dėl to gali būti tik po savaitės.

R. Karbauskis: spręsime po sesijos

Apie griežtas bausmes K. Bacvinkai nebekalba ir LVŽS lyderis R. Karbauskis. DELFI jis teigė, kad dėl šio politiko elgesio bus sprendžiama pasibaigus Seimo pavasario sesijai – yra nutarta, kad paskutinis posėdis turėtų įvykti ketvirtadienį, liepos 13 dieną.
Kęstutis Bacvinka

„Pabaigsime sesiją, ir spręsime. Svarstysime – tai taip, bet pirma pabaigsime ramiai sesiją. Pirmiausia priimsime sprendimus Seimo salėje. Seimas turi priimti sprendimus dėl urėdijų. Tikiuosi, kad jie bus priimti jau šią savaitę“, – aiškino R. Karbauskis.

Paklaustas, ar gali būti kalbama apie griežtas bausmes K. Bacvinkai, LVŽS lyderis teigė: „Dabar neatsakysiu nei taip, nei ne“.

„Valstietis“ K. Bacvika, iki pergalės Seimo rinkimuose dirbęs Dubravos eksperimentinės mokomosios miškų urėdijos Vaišvydavos girininku, penktadienį sukėlė tikrą audrą, kai, jo partiečių teigimu, neplanuotai pasirodęs parlamentinio Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje, parėmė liberalsąjūdiečio Simono Gentvilo bei konservatoriaus Pauliaus Saudargo naują siūlymą dėl urėdijų reformos.

Šie opozicijos atstovai inicijavo pataisą, pagal kurią urėdijos bent dvejus artimiausius metus nebūtų jungiamos į vieną centrinę organizaciją, ką siekia įgyvendinti Vyriausybė. Urėdijas pasiūlyta stambinti teritoriniu principu, išsaugant jų savarankiškumą – beveik tapačią idėją reformai siūlė valdančiosios koalicijos partneriai socialdemokratai. Oponentai tvirtina, kad toks projektas iš esmės stabdo bet kokią rimtesnę reformą miškų sektoriuje.

K. Bacvinka, kuris dėl galimo interesų konflikto partijos vadovams esą žadėjo nuo urėdijų reformos klausimo nusišalinti, ir vietoj jo spręsti šio klausimo net buvo deleguotas kitas „valstiečių“ atstovas, penktadienį netikėtai pasirodė parlamentinio Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje. Jo balsas lėmė, kad komitetas pritarė S. Gentvilo ir P. Saudargo pataisai, nors kiti „valstiečiai“ komitete pasisakė prieš.

Kalbėjo apie sprendimus „pagal sąžinę“

Neoficialiai teigiama, kad LVŽS narių poziciją dėl K. Bacvinkos elgesio galėjo pakoreguoti po skandalingo posėdžio jo išsakytos užuominos. Šiuo metu į telefono skambučius neatsiliepiantis parlamentaras penktadienį BNS kalbėjo, kad Aplinkos apsaugos komitete jis elgėsi „pagal sąžinę“, ir žadėjo taip pat balsuoti ir per reformos svarstymus Seime.

„Aš manau, kad pasielgiau pagal sąžinę. Galbūt kažką sužinojau naujo. Kelis faktus, susijusius su reforma, iš patikimų (šaltinių – BNS), kurie ir nulėmė mano sprendimą. Jie nėra esminiai. Galbūt ir sąžinė prabilo. Nuleiskime tai sąžinei“, – teigė parlamentaras.

K.Bacvinka tuo metu pripažino, kad aptarė situaciją su frakcijos vadovybe, tačiau neatskleidė, koks priimtas sprendimas, ir ar jam buvo siūloma „pagalvoti apie ateitį“.

DELFI primena, kad iš karto po Aplinkos apsaugos komiteto posėdžio R. Karbauskis dėl K. Bacvinkos elgesio žadėjo kreiptis į parlamentinę Etikos ir procedūrų komisiją (EPK).

Buvęs ilgametis EPK pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas, kalbėdamas apie šią situaciją, BNS teigė, kad urėdijų reforma K.Bacvinkos „niekaip nepalies“.

„K. Bacvinka turėjo visiškas absoliutines teises balsuoti. Jis jokių nei viešųjų, nei privačių interesų nepažeidė. Jeigu jį asmeniškai liestų, padidintų jo piniginės galias... Dabar jis dirbo vyr. miškininku valstybinėje įmonėje, tai ko jam nusišalinti? Tas sprendimas jo nei finansiškai, nei kitaip nepalies. Jeigu urėdiją turėtų kaip nuosavybę, tada turėtų“, – teigė A.Salamakinas.