J. Panka pasakojo, kad šiuo metu motina ir mažylis vis dar glaudžiasi Šeimos pagalbos centre ir jai yra teikiamos visapusiškos paslaugos.

„Jiems teikiamos psichologo, socialinių darbuotojų paslaugos, taip pat su šia šeima intensyviai dirbo mobili komanda. Šią savaitę įvykusiame atvejo vadybos posėdyje buvo nuspręsta, kad mama ir vaikas lieka gyventi šiame centre. Iš tikrųjų, pagal šeimos centro nuostatus galima sudaryti sutartį metams su galimybe pratęsti. Iš tikrųjų, bus bandoma ugdyti reikalingus įgūdžius“, – sakė jis.

Koordinatoriaus teigimu, jie negali tiksliai prognozuoti, kaip viskas bus, nes kiekviena šeima yra labai individuali. J. Panka nuogąstavo, kad kai kuriais atvejais yra geriau vaiką perduoti globėjams, nei palikti su biologiniais tėvais, kurie neturi įgūdžių auginti vaikus ir sunku padėti per trumpą laiką jiems susiformuoti.

„Aišku, vaikas iš pradžių patiria stresą pereiti pas globėjus, tačiau greitai pamato, kad tas gyvenimas gali būti ir visai kitoks. O kiekvieną kartą kviesti specialistus ir palikti vaiką grėsmėje, kitaip sakant, lyg šalia sprogstamųjų medžiagų, irgi ne visada išeitis. Kita vertus, visi puikiai suprantame, kad vaikui augti biologinėje šeimoje yra palankiausia.“

Kadangi šis atvejis visuomenėje sukėlė visuomenėje didžiulį rezonansą, tęsė specialistas, ir nieks iš institucijų nenorėjo Matuko tragedijos pasikartojimo, todėl ir nuspręsta motiną palikti centre ir toliau mokytis gyventi savarankiškai.

Savaime aišku, pasakojo J. Panka, kad vaikas patyrė didžiulę traumą, kai buvo paliktas vienas. Jo įsitikinimu, psichologinės pasekmės gali likti visam gyvenimui, kadangi mažylis jau tokio amžiaus, kai turėtų prisiminti patirtą skriaudą.

„Nepaisant to, matome jo prisirišimą prie motinos, nenori jos niekur paleisti ir tai galime suprasti. Šiuo metu vaikas tikrai nėra paliktas likimo valiai, motinai teikiama pagalba, tuo pačiu ir socialinių įgūdžių paslaugos. Mano žiniomis, ji bendradarbiauja su specialistais“.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) patvirtino, kad minimas vaikas su mama apgyvendinti krizių centre, kur šeimai nustatyta laikinoji priežiūra ir pratęsti gyvenimą šiame centre dėl dar ne visai išspręstų problemų.

Užrakintas bute išbuvo kone visą savaitgalį

„Delfi“ primena, kad mažametis užrakintas bute vienas išbuvo kone visą savaitgalį, kol mama linksminosi sodyboje. Išsigandusį ir išalkusį mažylį namuose rado socialinė darbuotoja.

Kaip anksčiau pasakojo Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorės Lina Buitvydaitė, viena šiame centre dirbanti socialinė darbuotoja sekmadienio pavakarę sulaukė skambučio, kad artimai giminaitei niekaip nepavyksta susisiekti su mažametį vaiką auginančia moterimi.

„Sekmadienio pavakarę socialinę darbuotoja gavo skambutį iš mūsų klientės giminaitės, kad su ja nesusisiekia ir neva žino, jog ji yra Kupiškio rajone. Nei socialiniai darbuotojai, nei atvejo vadybininkai savaitgaliais nedirba, bet mūsų socialinė darbuotoja sureagavo. Ji paskambino atvejo vadybininkei, kuri gyvena tame kaime, atvejo vadybininkė greitai sureagavo. Kaime yra tokių karštų taškų, kur renkasi girtaujantys žmonės. Ji su vyru nuvyko į tą sodybą ir rado mūsų klientę“, – apie atvejį kalbėjo L. Buitvydaitė.

Anot jos, atvejo vadybininkė 28 m. mamos iš karto paklausė, kur ši paliko savo mažylį. „Ji pasakė, kad namuose. Mūsų socialinė darbuotoja nulėkė į namus, iškvietė greitąją ir vaikas buvo atvežtas į priėmimo skyrių. Paskui jau buvo iškviesta tos klientės artima giminaitė, kuri ir skambino. Vėliau darbą tęsė gydytojai ir policija“, – įvykio aplinkybes pasakoja socialinių paslaugų centro direktorė.

Paklausta, kokios būklės mažylį rado į butą nuvykusi socialinė darbuotoja, L. Buitvydaitė patikino, jog vaikas buvo labai išsigandęs. „Jis buvo išsigandęs, klykė, darbuotoja jam dar pasiūlė atsigerti. Paskui atvažiavo medikai ir jį išsivežė“, – pasakojo ji.

Socialinių darbuotojų žiniomis, vaikas vienas namuose galėjo praleisti kone visą savaitgalį. Tai „Delfi“ patvirtino ir Panevėžio apskrities VPK atstovas spaudai Tadas Martinaitis.

Pirminiais duomenimis, mažylis užrakintas bute išbuvo beveik dvi paras. „Vaiko teisių specialistai pranešė, kad be priežiūros yra paliktas mažametis vaikas. Policijai pranešta, kur galimai gali būti mama. Nuvažiavus mama rasta, ji buvo neblaivi, nustatytas 0,6 prom. girtumas“, – teigė T. Martinaitis.

Kodėl motina taip negailestingai pasielgė su savo mažyliu, kol kas nežinia, policija šias aplinkybes aiškinasi. T. Martinaičio teigimu, iš pasilinksminimo vietos motina buvo parvežta į savo gyvenamąjį butą, kur ir buvo palikusi mažylį, bei perduota vaiko teisių specialistų žinion. Ji sulaikyta nebuvo.

T. Martinaitis taip pat teigė, kad moteris policijai jau ir anksčiau buvo žinoma, ji buvo bausta už vaiko nepriežiūrą.

„Delfi“ žiniomis, mama augina du vaikus. Šeima buvo žinoma ir tarnyboms Iki šio įvykio šeima buvo žinoma ir socialiniams darbuotojams bei vaiko teisių apsaugos specialistams.

Pasak L. Buitvydaitės, šeimai paslaugos buvo teikiamos ne dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, o dėl socialinių įgūdžių stokos. „Alkoholio vartojimas tikrai nebuvo pagrindinė priežastis, dėl ko šiai šeimai teikiamos paslaugos“, – sako Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Rūta Karčiauskienė „Delfi“ tuomet informavo, kad specialistai apie šį atvejį Kupiškio rajone taip pat sužinojo iš socialinio darbuotojo. „Atvejai, kai mažamečiai vaikai tokiam ilgam laikui paliekami vieni namuose, – reti, todėl šis įvykis sukrėtė ir tarnybos darbuotojus“, – pripažino ji.