Šakalienė: nepastebėjau, kad buvau šalia

Visai šalia Rimantės Šalaševičiūtės bendroje nuotraukoje stovėjusi parlamentarė Dovilė Šakalienė sulaukusi klausimo, ar neketina izoliuotis, nustebo.

„Buvau šalia? O, Dieve, aš nepastebėjau“, – sakė ji.

Pasak jos, nuotraukai Seimo nariai sustojo pakankamai greitai ir ilgai tai neužtruko.

„Sustojome taip pakankamai staiga, labai neorganizuotai, aš net nepastebėjau, kas stovėjo šalia manęs. Jūs tikrai mane labai nustebinot, nes ne, aš nežinojau“, – teigė ji.

Dovilė Šakalienė

Parlamentarė sakė, kad turi pasitikslinti su specialistais, kaip dabar elgtis, nes buvo su kauke ir kontaktas buvo trumpesnis nei 15 minučių.

„Aišku, reikia tada pasitikslinti. Pasiaiškinsiu, kaip turėtų būti. Aš įsivaizduoju, kad šitoje vietoje Seimo kanceliarija turėtų informuoti tuos žmones, kurie pagal epidemiologinius reikalavimus laikomi kaip turėję artimą kontaktą“, – sakė pašnekovė ir patikino, kad jei reikės, tikrai izoliuosis.

Gentvilas: kol kas užsidariau savo kabinete

Seimo narys Eugenijus Gentvilas, kuris, kaip matyti nuotraukoje, taip pat stovėjo šalia R. Šalaševičiūtės, teigė jau ir pats apžiūrėjęs nuotrauką. Parlamentaro teigimu, kontaktas buvo minutės ir vienkartinis.

„Kai pakvietė, aš dar burbuliavau, ką čia platinti virusą, kam čia ta nuotrauka reikalinga. Na bet gerai, nusifotkinau. Dabar atėjau į darbą, kolegos sako – Šalaševičiūtė susirgo. Paskui atrado nuotrauką, sako – o, už tavo nugaros stovi“, – pasakojo E. Gentvilas.

Politikas teigė, kad nuotrauka daryta antradienį, o trečiadienį jis pasidarė koronaviruso tyrimą, nes tokia galimybė buvo pasiūlyta visiems naujo Seimo nariams prieš priesaikas.

„Laukiu atsakymo. Tai jeigu Šalaševičiūtė mane ten apspjaudė ar apkosėjo, tai tas buvo antradienį. Trečiadienį dariausi testą, tai tikiuosi, kad gausiu greitai atsakymą ir tikiuosi, kad bus negatyvus“, – juokėsi E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Paklaustas, ar šiuo metu po tyrimo izoliuojasi, politikas sakė: „Aš sužinojau prieš 10 minučių. Buvau „Senukų“ prekybos centre, atvažiavau į darbą, kolegos pradėjo pasakoti ir atrado tą nuotrauką, tai užsidariau savo kabinete kol kas.“

Pasitikslinus, ar Seimo nariams negalioja bendra taisyklė, kad, kol laukiama tyrimo rezultato, reikia izoliuotis, E. Gentvilas teigė, kad ši taisyklė taikoma tik tada, kai žmogus tiriasi, kai jaučia simptomus. O kadangi jis tyrimą darėsi profilaktiškai, to esą nereikia.

Dezinfekuojamos patalpos, izoliuosis visas komiteto biuras

Seimo Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė-Laugalienė „Delfi“ teigė, kad dalis R. Šalaševičiūtės kontaktai iš dalies aiškūs, tačiau vis dar renkami.

„Dar vis renkam, tiek Seimo narė aktyviai tuos savo kontaktus surašinėja, tiek ir kanceliarija, kiek įmanoma. Taip, kurie turėjo ilgesnį artimą kontaktą, izoliuosis“, – teigi ji.

Paklausta, ar jau preliminariai aišku, kiek asmenų teks izoliuoti, J. Radzevičiūtė-Laugalienė atsakė: „Tikslaus skaičiaus nepasakysiu. Žinau, kad komiteto biuras izoliuosis. Greičiausiai, visi biuro darbuotojai. O iš Seimo narių tai tikrai bent jau tie, kurie šalia jos sėdi.“

R. Šalaševičiūtė yra Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė. Seimo salėje šalia parlamentarės įprastai sėdi Andrius Palionis ir Vytautas Kamblevičius.

Antradienį A. Palionis paskutiniame balsavime nesiregistravo, tačiau buvo rytiniame Seimo posėdyje. V. Kamblevičius dalyvavo ir vakariniame posėdyje.

Seimo kanceliarijos atstovės teigimu, šiuo metu dezinfekuojamos Seimo patalpos ir imamasi kitų prevencinių veiksmų.

Priesaikų procedūros keisti negali

Rytoj naujas Seimas renkasi į pirmąjį posėdį, taip pat parlamentarai duos priesaikai. Pasak J. Radzevičiūtės-Laugalienės, jokių svečių iškilmingame posėdyje nebus.

„Ir Seimo nariai bus išsodinti tiesiog plačiau, bet visa kita labai apriboja ta priesaikos ceremonija, nes ji yra gan griežta tam, kad ta priesaika galiotų. Ji turi vykti taip, kaip turi vykti“, – sakė ji.

Pašnekovės teigimu, Seimo kanceliarija šiuo klausimu jau konsultavosi ir su Konstitucinio teismo pirmininku.

„Nei mes galim grupėmis skirstyti. Žodžiu, daugybės dalykų negalime daryti tam, kad paskui nekiltų klausimų, ar priesaika yra galiojanti ir ar Seimo narys tikrai yra prisiekęs“, – aiškino J. Radzevičiūtė-Laugalienė.

Ji teigė, kad tiesiog bus duodami atskiri rašikliai, Konstitucija bus apdengta plėvele.

„Atstumai ir visa kita. Bet vėlgi, tos priemonės, kurių mes imamės per priesaikas, netenka didelės prasmės paskui, kai jie susirenka į darbinę posėdžių salę, nes ten jau atstumų nebelieka, ten neįmanoma jų išlaikyti“, – komentavo ji.

Sužinojo apie atvejį vakar, dirba epidemiologai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sakė, kad apie šis atvejis specialistams buvo žinomas jau vakar.

„Epidemiologai dirba, mes iš tikrųjų apie tą atvejį sužinojome jau vakar“, – teigė ji.

R. Lingienė sakė plačiau komentuoti negalinti, nes yra pasitarime, tačiau patikino, kad Seimo nariai, kuriems reikės izoliuotis, bus informuoti.

Paklausta, ar Seimo nariai patys neturėtų imtis kažkokių veiksmų ir izoliuotis, pašnekovė atsakė:

„Epidemiologai tikrai dirba nuo šiandien ryto, aš tiesiog neturiu rezultatų“, – teigė ji ir pridūrė, kad veiksmų bus imtasi visų reikalingų veiksmų.

R. Šalaševičiūtė spalį vykusiuose rinkimuose su „valstiečių“ sąrašu dar ketverių metų kadencijai išrinkta į Seimą ir penktadienį būtų davusi Seimo nario priesaiką.

Anksčiau koronavirusas nustatytas trims Seimo nariams: Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovei Irinai Rozovai, „valstiečiui“ Valerijui Simulikui bei konservatoriui Pauliui Saudargui.

Koronavusas taip pat nustatytas ir naujai išrinktai Seimo narei, Laisvės partijos atstovei Evelinai Dobrovolskai.