Pasak krašto apsaugos ministro, JAV puikiai suvokia mūsų grėsmių mastą, realumą bei būtinybę stiprinti atgrasymo priemones.

Pagal pranešimą, ministrai vieningai įvertino Rusijos agresyvius veiksmus prieš Ukrainą Azovo jūros regione, Rusijos vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus, taip pat ir jos pačios pasirašytų dvišalių susitarimų nepaisymą.

„Tokie Rusijos veiksmai tik patvirtina, kad NATO įgyvenamos papildomos saugumo priemonės Baltijos regione yra būtinos ir turi būti stiprinamos. Todėl sutarėme pasirašyti su JAV ilgalaikį bendradarbiavimo planą, kuriame nustatysime konkrečias priemones stiprinti atgrasymą mūsų regione”, - sakė ministras R. Karoblis.

Aptardami tolesnę dvišalio bendradarbiavimo perspektyvą, ministrai sutarė stiprinti bendradarbiavimą žvalgybos, oro gynybos ir kibernetinio saugumo srityje. R. Karoblis taip pat akcentavo, kad JAV karinis buvimas Lietuvoje ir regione yra vienas kertinių Lietuvos saugumo garantų.

„Mūsų pagarba ir padėka Lietuvai už pavyzdinį gynybos finansavimo įsipareigojimo laikymąsi - tai dar kartą įrodo, kad maža šalis kaip jūsų gali būti pavyzdžiu visiems kitiems”, - susitikimo metu kalbėjo J. Mattisas. Jis taip pat dėkojo Lietuvai už svarų Lietuvos karių indėlį tarptautinėse karinėse operacijose.

R. Karoblis oficialaus vizito JAV metu taip pat susitiko su JAV senatoriais, kalbėjo analitinio centro CEPA (angl. Center for European Policy Analysis) surengtoje uždaroje diskusijoje saugumo mūsų regione tema.

Ketvirtadienį R. Karoblis lankosi JAV Specialiųjų pajėgų vadavietėje ir JAV Centrinėje vadavietėje, o vėliau dalyvaus Reigano nacionalinio saugumo forume R. Reagano vardo bibliotekoje.