„Vakar susidūrėme su situacija, kai keli Seimo nariai išrašinėjo leidimus ir iš esmės nepriėmė atsakomybės už tuos Seimo lankytojus, kuriuos įleido čia“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, įleidimas į Seimo rūmus yra parlamentarų, išrašančių vienkartinius leidimus, atsakomybė.

„Seimo nariai apie tai yra informuoti, jie tai puikiai =ino, kad yra atsakingi už tuos Seimo rūmų svečius, kuriuos įleidžia“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė paaiškino, kad dėl ribojimo – kokiais atvejais jis galiotų – dar apsispręs Seimo valdyba, kuri posėdžiaus ketvirtadienį ryte.

„Mes turėtume kalbėti visų pirma apie moralinę atsakomybę. Akivaizdu, kad žaidimas baimėmis, emocijų kurstymas atsisuka prieš pačius politikus. Tuos pačius, kurie ir kursto emocijas. Kiek girdėjau, vakar pats Mindaugas Puidokas išvykti saugiai nebegalėjo iš Seimo rūmų ir prašė pagalbos“, – pateikė pavyzdį Seimo pirmininkė.

Įtarimų, pasak V. Čmilytės-Nielsen, kelia tai, kad neramumai Rūdninkų poligone ir riaušės prie Seimo vyko tuo pačiu metu.

„Neturiu informacijos, kuri leistų vienareikšmiškai teigti, kad buvo koordinacija, bet suprantama, kad tokiu laiku, kai mes Seime neeilinės sesijos metu priimame labai svarbius sprendimus migracijos krizės suvaldymui, kai mūsų tarnybos yra įtempusios savo pajėgas ir dirba tiek pasienyje, tiek kituose punktuose, saugodamos migrantus, tos riaušės, kurias buvo bandoma vykdyti čia nesankcionuoto mitingo metu, sukėlė didžiulę įtampą“, – tvirtino parlamento pirmininkė.

Paklausta, ar antradienį į Seimą patekę lankytojai trukdė parlamento darbui, V. Čmilytė atsakė teigiamai.

„Mano žiniomis, buvo iki 70 leidimų išrašyta. Posėdžio metu, kiek žinau, žmonės vaikščiojo po koridorius, filmavo Seimo narių padėjėjus, laukė vienų ar kitų Seimo narių bei ministrų rimtiems pokalbiams. Visgi, trigdė Seimo darbą“, – pažymėjo Seimo pirmininkė.

Apie tai buvo prabilęs ir užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis, kuris patvirtino, kad prie jo kabineto buvo susibūrusi grupelė mitingo dalyvių.

„Tokioje situacijoje, kai valstybė susiduria su keliomis krizėmis vienu metu ir Vyriausybė dirba tikrai didelės įtampos sąlygomis, klaidelių išvengti neįmanoma. Manau, kad dabar reikėtų žiūrėti į priekį, galvoti, kaip mes galime geriau pasiruošti rudens laikotarpiui ir skatinti vakcinuotis tiek siūlant paskatas, tiek informuoti gyventojus apie ruošiamus sprendimus dėl ribojimų“, – į klausimą, ar Vyriausybės komunikacijoje dėl naujų ribojimų nebuvo padaryta klaidų, atsakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė apie parlamentarų išrašomus leidimus: ta teise piknaudžiaujama

Ji taip pat pažymėjo, kad nebuvo atšauktas sprendimas, jog Seimo narys į parlamento rūmus gali atsivesti ribotą svečių skaičių.

„Mano žiniomis, tokio sprendimo nebuvo. Mes dabar svarstome, kad galbūt reikėtų apriboti, įvesti tam tikrą protingą skaičių tų vienkartinių leidimų. Deja, tokie sprendimai yra svarsto būtent dėl to, kad yra piknaudžiaujama ta teise. Žinoma, jei mes galėtume visiškai pasikliauti kiekvieno Seimo nario atsakingumu, to ir nereikėtų svarstyti“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Koks būtų tas skaičius, pasak jos, dar bus nuspręsta.

„Tai galėtų būti iki dešimties leidimų per dieną, bet aš šiuo metu manau, kad svarbiau yra užtikrinti, jog ateityje, susidarius ka-kokioms ekstraordinarioms aplinkybėms, Seimo kancleris galėtų priimti sprendimą dėl apribojimų patekimui į Seimo rūmus tiem žmonėms, kurie neprisideda prie Seimo darbo užtikrinimo ar nedirba čia“, – pažymėjo parlamento pirmininkė.

Išėjimas kalbėtis su įsiaudrinusia minia būtų klaida

V. Čmilytė-Nielen taip pat teigė, kad valdančiųjų išėjimas kalbėtis su įsiaudrinusia minia būtų klaidingas sprendimas.

„Kalbėjimas su nesankcionuoto mitingo dalyviais, kuris vyko jau po to laiko, kai buvo išduotas leidimas, būtų buvęs klaida, nes ta retorika, kurią aš girdėjau, tie vaizdai iš mitingų, kuriuos matėme, visgi sukelia įspūdį, kad tai nebuvo piketas už pasirinkimo laisvę, bet kad buvo gerokai peržengtos neapykantos kalbos ribos.

Manau, kad mes turėtume kalbėti argumentų kalba, civilizuotai, tačiau nepasiduoti tokioms provokacijoms ar vaizdiniams, kuriuos matėme vakar“, – pridūrė ji.


Antradienį prie Seimo taikus turėjęs būti mitingas prieš valdžios politiką vakare virto nesankcionuotu. Galiausiai viskas baigėsi riaušėmis, protestuotojai nevykdė pareigūnų reikalavimų, dėl to teko įsikišti riaušių policijai, Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnams.

Įsiaudrinusią minią pavyko suvaldyti įsikišus gerai ekipiruotiems antiriaušininkams, panaudojant ašarines dujas ir kitas specialiąsias priemones. Mitingo dalyviai į pareigūnus mėtė akmenis, butelius, signalines raketas, petardas.

Policija pranešė inicijavusi ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo. Buvo sulaikyti 26 protestuotojai. Policijos duomenimis, asmenys tyčia pažeidė viešąją tvarką, žalojo pareigūnus. Skaičiuojama, kad dešimt VST pareigūnų buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)