Rusų okupuotuose Ukrainos teritorijose paskutinę surežisuotų referendumų dieną organizatoriai pradėjo giedodami Rusijos himną. Per 5 dienas trukusį balsavimą gyventojų buvo klausiama – ar jie nori, kad jų regionai taptų Rusijos dalimi.

„Su Rusija sieksime geresnių santykių. Tikimės, kad bus geriau“, – sakė vienas Mariupolio gyventojas.

Tik, žinoma, Kremliaus propagandinės televizijos nerodo, kad balsuotojus lydi ginkluoti kariai. O kitus gaudo gatvėse, nurodydami, ką turėjo pažymėti balsavimo biuletenyje.

Balsavimo punktai buvo atidaryti net ir Maskvoje.

„Noriu būti Rusijos dalimi, nenoriu būti po šiuo ukrainiečių tautos jungu. Štai ir viskas, aš nenoriu“, – propagandiniams kanalams sakė Luhansko gyventoja Elena.

Vakarų teigimu, Kremlius jau seniai nusprendė, kokie bus surežisuotų referendumų rezultatai. Tai reiškia – neišvengiamą keturių okupuotų regionų: Luhansko, Donecko, Zaporižios ir Chersono aneksiją.

„JAV niekada ir niekur nepripažins šių teritorijų niekaip kitaip, kaip tik Ukrainos dalimi. Kartu su savo partneriais visame pasaulyje atmetame bet kokius išgalvotus Rusijos paskelbtus rezultatus“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean–Pierre.

O ES prabilo apie sankcijų įvedimą visiems neteisėtų referendumų organizatoriams. Tačiau Kremlius perspėjo, kad Rusijos kontroliuojamose Ukrainos regionuose teisinė padėtis radikaliai pasikeis. Ir tai taip pat atsilieps saugumui šiose teritorijose.

Visai neseniai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėl grasino panaudoti branduolinius ginklus, jei kils grėsmė Rusijos teritoriniam vientisumui.

„Šiandien vykstant specialiai karinei operacijai, referendumams Donbase, žmonių gelbėjimas visose teritorijose, kuriose vyksta referendumas, yra visos mūsų visuomenės ir šalies dėmesio centre. Tai natūralu, nes tai yra susiję su dramatiškais įvykiais Ukrainoje“, – kalbėjo V. Putinas.

Karas Ukrainoje

Raketos toliau griauna pastatus

Kol V. Putinas surežisuotus referendumus laiko „gelbėjimu“, Ukrainos miestai toliau apšaudomi rusų raketomis. Slovjanske raketa pataikė į gyvenamą pastatą.

„Putinas, rusai yra žudikai, jie yra serijiniai žudikai. Bet Putinas atsakys, nenuvertinkime jo veiksmų. Jis – blogas žmogus, bet net nemanau, kad jį galima vadinti žmogumi“, – sakė miesto gyventojas Viktor.

Beveik tuo pačiu metu buvo smogta ir Kramatorskui, čia sužeisti mažiausiai 4 žmonės.

„Nežinau, ko rusai iš mūsų nori, kodėl apšaudo civilių namus. Nesuprantu tokio karo“, – sakė miesto gyventoja Halina.

Toliau bando atremti ukrainiečių puolimą

Rusijos karinė vadovybė bando atremti ukrainiečių puolimą Chersono ir Luhansko srityse. Ir tęsė visiškai nesėkmingas pastangas toliau pulti Donecko srityje.

„Nepaisant Rusijos akivaizdaus karo beprasmiškumo ir okupantų prarastos iniciatyvos, Rusijos kariuomenės vadovybė vis vien varo juos į mirtį. Nuolatiniai Rusijos bandymai atakuoti Donecko srityje tikrai įeis į karų istoriją, kaip vienas ciniškiausių savo karių žudynių“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

O Sakartvelo pasienyje – mažiausiai 15 kilometrų spūstis. Rusai masiškai bėga, bijodami mobilizacijos. Vieni automobiliais, o kiti sieną stengiasi kirsti pėsčiomis.

Ukrainiečiai praneša, kad Charkivo srityje iš Rusijos okupacijos gniaužtų išlaisvinę jau 454 gyvenvietes.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: