„Rekonstruojant gatves ir šaligatvius darbininkai turės padaryti viską, kad būtų išsaugotas kiekvienas medis. Galbūt darbai dėl to užtruks ilgiau ir viską padaryti bus sunkiau, bet medžių išsaugojimas yra ir bus mūsų prioritetas“, – BNS penktadienį sakė Kauno mero atstovas spaudai Tomas Grigalevičius.

Anksčiau savivaldybės atstovai ne kartą tvirtino, kad rekonstruoti gatvių neiškertant medžių – neįmanoma.

„Medžių kertama tiek, kiek reikia, darant vienos ar kitos gatvės remontus. (...) Yra eiliniai gatvių rekonstrukcijos darbai: ten, kur matome, kad reikalinga senus medžius pakeisti naujais, tą ir darome“, – BNS praėjusią savaitę sakė Kauno administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Rugpjūčio 17 dienos savivaldybės pranešime apie medžių kirtimą taip pat teigiama, kad „rekonstruojant ir kompleksiškai tvarkant gatves bei šaligatvius, neįmanoma kokybiškai atlikti darbų nepašalinant senų medžių su plačiai žemės paviršiuje išsikerojusiomis šaknimis“. Jame tvirtinta, kad šių medžių šaknynas dažnai užima didesnį plotą nei medžio laja, todėl neišvengiamas šaknų pažeidimas, po kurio medžiai tampa pavojingi. Taip pat nurodoma, kad „kertami ir medžiai su sveikais kamienais, nes jų šaknys neleistų kokybiškai kloti naujų šaligatvių ir gatvių“.

„Vienintelė galima alternatyva – palikti šaligatvius tokius, kokie jie yra“, – pranešime tuomet teigė savivaldybė.

Kaip penktadienį BNS sakė T.Grigalevičius, anksčiau savivaldybė nevykdė ekspertizių dėl medžių kirtimo, nes jos nėra privalomos.

„Matydami, kad šis klausimas visuomenei yra itin aktualus, prieš rekonstruojant gatves užsakysime nepriklausomas ekspertizes, kurių išvadomis remsimės atlikdami darbus. Šias išvadas paskelbsime viešai, atsakysime į visus kauniečiams rūpimus klausimus ir padarysime viską, kad neliktų vietos jokioms abejonėms ar interpretacijoms“, – sakė savivaldybės atstovas.

„Suprantame, kad kauniečiams iki šiol trūko informacijos apie mūsų sprendimus ir veiksmus, todėl šiems klausimams skirsime maksimalų savo dėmesį ir pastangas“, – taip pat teigė jis.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Iškirstus medžius savivaldybė ruošiasi pakeisti naujais. Konkursą medžiams pirkti yra laimėjusi bendrovė „Klaipėdos želdiniai“, pasiūliusi už 414 tūkst. eurų įsigyti kelis tūkstančius medžių. Šie medžiai Kaune bus sodinami kelerius metus, jais bus apsodinamos ir gatvės, kuriose medžiai anksčiau neaugo.

Kauno miesto savivaldybė įgijo teisę nusipirkti 500 švedinių šermukšnių „Brouwers“, po tūkstantį mažalapių liepų „Greenspire“, „Rancho“ ir „Rancho“, taip pat 500 rausvažiedžių kaštonų „Briotii“. Kaunas taip pat įsigys 5 tūkst. ligustrų krūmų.

Savivaldybės teigimu, centrinėje miesto dalyje bus sodinami seniausi ir aukščiausi medžiai – nuo 10 iki 15 metų amžiaus, 25-30 cm storio bei iki septynių metrų aukščio. Tai bus „Rancho“ veislės mažalapės liepos, pritaikytos augti miestų gatvėse ir atlaikančios tiek karščius, tiek ir šalčius. Jos užauga iki 10-12 metrų aukščio bei 6 metrų pločio. Vienas toks medis kainuos 201,97 euro.

Naujų medžių sodinimo darbai bus pradėti spalį. Vytauto prospekte bus pasodinta apie 250 , A.Smetonos alėjoje – 220, Zanavykų gatvėje – 99, Miško gatvėje – apie 120 naujų medžių.