Pirminiame įstatymo projekte buvo numatyta, kad nepaprastosios ar karo padėties metu ginklai ir šaudmenys iš žmonių galėtų būti laikinai paimami arba paimami valstybės reikmėms (rekvizuojami – ELTA) nepaprastosios ar karo padėties įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis.

Kaip jau buvo skelbta, Prezidentė vetavo įstatymą, nes, pasak šalies vadovės, niekas negali varžyti tautos ir kiekvieno piliečio teisės priešintis agresoriui, okupantui ir bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką.

„Konstitucijoje laiduojama kiekvieno piliečio teisė priešintis, todėl jo pasiryžimas ginti Lietuvos valstybę privalo būti skatinamas“, – rašoma pranešime spaudai.

D. Grybauskaitė siūlo, kad karo padėties metu ar paskelbus mobilizaciją ginklai bei šaudmenys jų teisėtiems turėtojams būtų paliekami ir galėtų būti laikinai paimami ar rekvizuojami (paimami valstybės reikmėms – ELTA) tik išskirtiniais atvejais – jeigu tie ginklai ir šaudmenys būtų reikalingi Lietuvos ginkluotosioms pajėgoms arba būtų turima informacijos, kad jie gali būti panaudoti nusikalstamoms veikoms daryti.

Prie klausimo turėtų būti grįžta ketvirtadienį, kada Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, kuriam priskirtas šis projektas, įvertins Prezidentės pataisas ir pateiks išvadą.