„Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, šioje Afrikos šalyje 2022 m. spalio 19 d. buvo patvirtinti nauji 64 Ebolos viruso (EVD) atvejai, iš kurių net 25 baigėsi mirtimi. Mirtingumo rodiklis siekia 39 proc. ir prognozuojama, kad gali išaugti dar labiau – iki 54 proc. Registruojamos ir mirtys tų, kurie dirba infekcijos židiniuose – sveikatos priežiūros darbuotojų – tarpe“, – rašė ji.

R. Lingienė teigė, jog Ebolos virusas „gali tapti rimtu iššūkiu tarptautinės aviacijos ar turizmo bendruomenei ir tikru galvos skausmu sveikatos sistemoms tų šalių, į kurias užkratas prasiskverbs“.

„Kol kas dauguma atvejų buvo fiksuoti Mubende, Bunyangabu, Kyegegwa, Kassandos ir Kagadi rajonuose, bet vietos žiniasklaida jau kalba apie atvejus ir Mitianoje.

Naujausiais, Spalio 19 d., PSO duomenimis, sveikatos apsaugos pareigūnai jau yra nustatę mažiausiai 2 007 kontaktus iš jų 931 (46 %) atliekamas 21 dienos akylus stebėjimas“, – pažymėjo epidemiologė.

R. Lingienės teigimu, didžiausią susirūpinimą kelia nauji atvejai, kurie neturi jokių žinomų sąsajų su jau nustatytais.

„Tai aiškiai rodo, kad viruso plitimas yra gerokai spartesnis nei manyta iki tol“, – rašė ji.

O iš prieinamos oficialios informacijos susidaro įspūdis, kad efektyviai valdyti šį protrūkį sveikatos pareigūnams sekasi sunkiai.

„Tad labai visų prašau, jei esate suplanavę rudens atostogas į Centrinės Afrikos šalis, gerai apsvarstykite, ar šiuo metu verta. Tai padarykite atsakingai, įvertinkite riziką.

Būtinai sekite PSO naujienas, sekite visas rekomendacijas ir jų laikykitės. Ebolos sukėlėjas – vienas pavojingiausių, o, deja, jau ne kartą esame patyrę kad virusams neegzistuoja nei valstybių, nei žemynų sienos“, – feisbuke rašė NVSC Vilniaus departamento vadovė R. Lingienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją