Pokalbio metu dėmesys skirtas Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro pasirengimui vykdyti savo funkcijas, gydymo įstaigų galimybėms veikti išaugus ligonių skaičiui, taip pat valstybės kaupiamam asmens apsaugos priemonių ir testavimo pajėgumų rezervui.

Prezidentas pabrėžė, kad antrosios COVID–19 bangos suvaldymui skirtame plane turi būti aiškiai sudėlioti sergamumo kriterijai, pagal kuriuos būtų sprendžiami klausimai, susiję su kaukių dėvėjimu, mokyklų ir kitų įstaigų veiklos, įvairių renginių ribojimu.

„Tiek Lietuva, tiek kitos valstybės jau yra sukaupusios nemažai pandemijos valdymo patirties. Negalima leisti, kad pandemijos suaktyvėjimas mus antrą kartą užkluptų netikėtai“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat klausė ministro A. Verygos, dėl kokių priežasčių dalis sveikatos įstaigų iki šiol teikia tik dalį paslaugų, ir kokių veiksmų imamasi, kad padėtis pradėtų gerėti. Pasak šalies vadovo, net ir prireikus įvesti papildomų ribojimų, įprastinių sveikatos paslaugų teikimas negali nutrūkti. Tam būtina kruopščiai pasirengti – aprūpinti ligonines ir poliklinikas asmens apsaugos priemonėmis, taip pat kiekvienoje gydymo įstaigoje turėti iš anksto paruoštas pacientų srautų valdymo sistemas.

Ministras A. Veryga informavo Prezidentą, kad, atsižvelgdamas į besikeičiančią situaciją, planuoja sutrumpinti suplanuotas atostogas nuo penkių iki keturių savaičių, taip pat atostogų metu grįžti į darbą kiekvieną penktadienį.

„Reaguojant į besikeičiančią epidemiologinę situaciją šalyje, didėjantį užsikrėtusiųjų koronavirusu (COVID-19) skaičių, e. sveikatos trikdžius, kurie kelia nepatogumų ir atstačius jos veikimą, pavyzdžiui, vaistų išdavimą pagal el. receptus, sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trumpina atostogas“, - komentavo ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Jos teigimu, darbe jis bus šį ir kitą penktadienį, t.y. liepos 31 d. ir rugpjūčio 7 d., o į darbus pilnai grįš savaite anksčiau, t. y. rugpjūčio 17 d.

„Jei epidemiologinė situacija dar labiau prastės, gali būti ir daugiau pokyčių dėl ministro A. Verygos atostogų“, - teigia ji.