„Čia Lietuvos vaidmuo svarbus ne tik su uosto pajėgumu, bet ir svarbus padedant suorganizuoti tą logistinį bei kitokį takelį“, – pirmadienį „Žinių radijuje“ kalbėjo K. Budrys.

Jis pasakojo, kad pirmiausia kalbama apie antžeminį transportą, kuriuo būtų galima iš Ukrainos eksportuoti grūdus.

„Tai ne vien logistiniai pralaidumo klausimai. Tai yra procedūrų klausimai, muitinės, eilės ir visi kiti dalykai, kuriuos reikia išsispręsti, nes, kaip žinome, du kartus keičiasi (geležinkelių) vėžė. Taip pat yra vagonų pajėgumų klausimas, nes grūdai iki šiol buvo vežami jūros transportu – eksportuojami uostu, o tie uostai šiuo metu ir užblokuoti, ir užminuoti. Sausuma yra tas, kas turbūt realistiškiau“, – sakė K. Budrys.

Šalies vadovo vyr. patarėjas pripažino, kad sausuma nepavyks išvežti tiek grūdų, kiek Ukrainai pavykdavo eksportuoti jūros keliais.

„Jūroje yra Rusijos pajėgos, blokuojančios Odesos uostą ir minos šalia Odesos uosto. Dėl to politiškai sakome, kad turime siekti čia susitarimo, bet be tokių sąlygų, kurias kelia Rusija, – mainais į sankcijas. Tokių derybų negali būti, tai visiška manipuliacija žaidžiant tam tikrais politiniais žaidimais iš Rusijos pusės. Taip pat yra manipuliavimas tų šalių, kurios pirmiausia pajus grūdų stoką, emocijomis“, – komentavo K. Budrys.

Viešojoje erdvėje pasirodė svarstymų, kad vienas iš grūdų eksporto galimų kelių – per Baltarusiją į Klaipėdos uostą. Visgi, kaip pastebėjo K. Budrys, tai įgyvendinti būtų sudėtinga.

„Jei per Baltarusiją tranzitu galėtų grūdai pasiekti Lietuvą be jokių papildomų politinių, absoliučiai nepriimtinų sąlygų, tai būtų variantas ir jis būtų bene greičiausias, bet mes žinome, kad šalia yra keliamos sąlygos daryti kompromisus su mūsų anksčiau iškeltomis sąlygomis – lengvinti sankcijų režimą. (…) Į tokias moralines nuolaidas mes tikrai neisime“, – akcentavo G. Nausėdos vyr. patarėjas.

K. Budrys taip pat pakomentavo plačiai nuskambėjusią Henry Kissingerio poziciją, neva Ukraina turėtų susitaikyti su dalies teritorijų praradimu.

„Matome labai didžiulę žalą tokio galimo greito susitarimo. Žala būtų tame, kad mes apdovanotume agresorių papildomais laimėjimais ir jį tik paskatintume“, – teigė K. Budrys.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su prezidento atstovu žiūrėkite čia: