Kaip buvo skelbiama, koronavirusu užsikrėtė 39 metų moteris iš Šiaulių, ji vasario 24–ą dieną grįžo iš Veronos Italijoje, kartu su ja Šiaulių infekcinėje ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra. Kartu su ja ir trys šeimos nariai.

Kaip informavo už komunikaciją apie koronavirusą atsakingas premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas moteris jaučiasi gerai.

Ligoninės direktorius Remigijus Mažeika žurnalistams džiaugėsi, kad moteris atsakingai pažiūrėjo į rekomendacijas.

„Šiauliai tapo tas pirmas miestas, kuriame buvo diagnozuotas koronavirusas. Visos procedūros buvo reglamentuotos pagal ekstremalių situacijų rekomendacijas. Šiąnakt į ligoninę pateko moteris, iškvietus greitosios pagalbos automobilį, kuri 24 dieną paskrido iš Veronos. Jis pasijuto ne visai gerai vasario 25 dieną. Reikia pasidžiaugti, kad pilietė buvo labai gerai informuota kaip elgtis grįžus iš epideminių židinių centrų. Pasijutusi negerai nuotoliniu būdu ji susitvarkė nedarbingumo pažymėjimą, išvengė kontakto darbe, viešose vietose“, – sakė jis.

Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika (antras iš kairės), Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas

Pacientės sveikatai negerėjant, vakar, ketvirtadienį, ji buvo greitosios pagalbos automobiliu atvežta į ligoninę.

„Pacientės sveikatai negerėjant, vakar dieną ji buvo atvežta greitosios pagalbos automobiliu į mūsų ligoninę, buvo paimtas tepinėlis ir išvežtas diagnozės nustatymui į Vilnių. Apie pirmą valandą gavome informaciją, kad koronavirusas nustatytas. Ir pacientė šią naktį greitosios pagalbos automobiliu atvežta į ligoninę. Turėjome palatas, toliau vykdoma izoliacija ir pacientės stebėsena“, – sakė jis.

Ligoninės direktorius sakė, kad pasipildė ir karantinuotų jos kontaktinių asmenų ratas.

„Po to, kai pateko pacientė, buvo atvežti greitosios pagalbos automobiliu kontaktiniai asmenys, kurie gyvena atskirai. Nakties metu buvo trys, jie izoliuoti atskiroje palatoje. Šiuo metu jų būklė gera, temperatūros neturi. Paskutinis atvežtas pilietis, ryte, visai neseniai, moters vyras, jis kontaktinis, jis yra irgi izoliuotas“, – sakė jis.

Taigi, Šiaulių ligoninėje šiuo metu yra 1 patvirtintas koronaviruso atvejis ir 4 stebimi kontaktiniai asmenys.

„Šiuo metu yra laukiama tyrimų rezultatų, o toliau mes matysime, kokie bus rezultatai, nuo to priklauso, kaip bus elgiamasi su kontaktiniais asmenimis“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Ligoninės direktorius patvirtino, kad nėra kalbama apie vaikus, jie nėra kontaktiniai asmenys.

Kalba dar apie 5 kontaktus

Spaudos konferencijoje buvo patvirtinta, kad moteris yra šiaulietė. Kontaktiniai jos asmenys, kurie yra izoliuoti, nevyko kartu su ja į Italiją. Bet kalbama apie jos kolegas, su kuriais ji keliavo į Veroną.

„Kalba eina apie 5 asmenys, kurie vyko su ja į konferenciją Veronoje. Dviejų piliečių mėginiai yra neigiami“, – kalbėjo Šiaulių ligoninės direktorius.

S. Malinauskas teigė, kad šiuo metu tikrinamas jos kontaktinių asmenų ratas.

„Kiti specialistai atlieka bendrauja su kontaktais, pildosi ir ratas tų žmonių. Mes laukiame tyrimų rezultatų, jei bus reikalinga, jie irgi bus karantinuojami“, – sakė S. Malinauskas.

„Mes matome aiškią praktiką, kad visiškai reali situacija, kad šeimos nariai ar jo kolegos gali būti visiškai sveiki“, – sakė S. Malinauskas.

Koronavirusas

„Ji yra karantine izoliuota nuo bendruomenės, ji jaučiasi visiškai gerai, nusiskundimų jokių nėra“, – apie moters būklę sakė Šiaulių ligoninės vadovas.

Šiaulių ligoninės vadovas R. Mažeika teigė, kad yra tinkamai pasiruošta.

„Šis atvejis parodo, kad mes esame pasiruošę priimti tokius pacientus“, – sakė jis.

S. Malinauskas skubėjo raminti visuomenę.

„Tikrai nerimauti nėra ko, nereikia visiems plūsti ir darytis papildomų tyrimų, medikai yra puikūs specialistai“, – sakė jis.

Šiauliečius ramino

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas spaudos konferencijoje skubėjo raminti Šiaulių miesto gyventojus.

„Akivaizdu, kad tai yra Šiaulių, bet ne tik mūsų, ne tik Lietuvos problema. Akivaizdu, kad ji bus įveikta. (…) Svarbiausia, kokios priemonėmis galima užtikrinti, kad žmonės elgtųsi adekvačiai. (…) Todėl labai prašau gyventojų sekti oficialią informaciją. Informacija nėra slėpiama“, – sakė miesto meras.

„Reikia elgtis taip, kaip bus informuojama. Šiandien mieste nėra ir negali būti jokių gyvenimo sutrikimų. Jei reikės sustabdyti mokyklų darbą, jei reikės pasakyti, kad reikia neiti į renginius, tai ir bus padaryta“, – teigė jis.

Rekomendacijos gali greitai tapti privalomais nurodymais

S. Malinauskas spaudos konferencijos metu sakė, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija greitu metu paskelbs naujas rekomendacijas. O rekomendacijos greitai gali tapti privalomais nurodymais.

„Netrukus Švietimo ir mokslo ministerija paskelbs naujas rekomendacijas. Antras dalykas, šios moters Pavyzdys yra labai aiškus, kad žmogus grįžęs iš teritorijos, sąmoningai ėmė biuletenį ir save izoliavo, po to sąmoningai kreipėsi į gydymo įstaigas. Dabar raginame, jei anksčiau buvo galima rinktis, neabejoju, kad labai greitai mes prieisime prie privalomų nurodymų“, – sakė S. Malinauskas.

„Pasaugokite ir save ir kitus, neikite į gatves, parduotuves, pabūkite namie“, - teigė premjero patarėjas.

„Mes dabar einame į situaciją, kai reikia griežtinti tam tikras priemones“, – prognozavo jis.

Šiauliuose uždaryta mokykla, meras nežino kodėl

Kaip spaudos konferencijoje teigė Šiaulių meras Artūras Visockas, kol kas gyvenimas mieste vyksta įprastu ritmu.

„Šiandien jokių kažkokių gyvenimo sutrikimų mieste nėra. Jeigu reikės sustabdyti mokyklų darbą arba visiškai atsiriboti ir pasakyti žmonėms, kad nereikia eiti į jokius renginius, tas ir bus padaryta“, – teigė jis.

Žurnalistei pastebėjus, kad viena mokykla Šiauliuose yra uždaryta, meras patikino, kad gripo epidemija vyksta kiekvienais metais ir dėl to yra uždaromos mokyklos. Vis dėlto žurnalistai atkreipė dėmesį, kad keturi vaikai iš šios mokyklos laikėsi Šiaurės Italijoje.

„Gerai, pasakysiu tiksliau. Šiandien iš Tenerifės grįžo mano sekretoriato vadovas, jis yra protingas žmogus, pasiskaitęs suprato, kad jam nereikia eiti į darbą, jis gali dirbti nuotoliniu būdu. Apie tai pasikalbėjom. Jaučiasi gerai, jokių problemų, jokio streso nejaučia. (...) Jis man sako, nedarykime čia tų stresinių burbulų ir veržėsi į darbą. Va prieš valandą. Aš sakau – būkit geras, vien dėl ramybės neikit, būkite namuose tas dvi savaites (...)“, – kalbėjo meras.

Paklausus, ar mokykla uždaryta dėl to, kad kiti lietuviai nebuvo tokie sąmoningi ir atvedė vaikus į ugdymo įstaigą, meras į klausimą neatsakė. Todėl žurnalistai klausimą pakartojo dar kartą – ar Juventos mokykla buvo uždaryta dėl gripo ar dėl to, kad žmonėms nepakako sąmoningumo ir atvedė vaikus, grįžusius iš atostogų Italijoje?

„Tikslaus atsakymo šiuo metu ir šią sekundę neturiu, reikės išsiaiškinti“, – konferencijoje kalbėjo A. Visockas