Karbauskių šeimos turtai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis pateikdamas praėjusių metų pajamų deklaraciją nurodė, kad turi per 24 milijonus eurų deklaruoto turto ir piniginių lėšų (24,339 mln. eur.).

Turtingiausi Seimo nariai

VMI nurodo, kad 2018 metais R. Karbauskis ir jo šeima deklaravo turto ir piniginių lėšų už 16 milijonų eurų (tiksli suma – 16,133 mln. eur). 2017 metais ši suma buvo kiek mažesnė – apie 15 milijonų eurų, o deklaracijoje už 2016 metus – per 14 milijonų eurų.

Didžiausia suma – bene 10 milijonų eurų deklaruoto turto ir piniginių lėšų 2019 metų turto deklaracijoje sudaro turimos akcijos – jų deklaruota vertė – 9,740 milijonų.


Kiek daugiau nei 7 milijonais eurų (7,225 mln. eur) įvertinti R. Karbauskio ir jo šeimos turimi gyvenamieji namai Lietuvoje. Dar pernai šis skaičius siekė vos 200 tūkst. eurų (tiksli suma – 203,132 eur.), apie 700 tūkst. eurų išaugo jo ir sutuoktinės santaupos.

LVŽS lyderis ir jo sutuoktinė turi žemės sklypų Lietuvoje už kiek daugiau nei 4 milijonus eurų (4,521 mln. eur.), piniginių lėšų už bene milijoną – 838,892 eurų. O kelių transporto priemonių – už 100 tūkst. eurų (tiksli suma 105,712 eur.).

Ramūnas Karbauskis ir Lina Karbauskienė

R. Karbauskio sutuoktinė Lina Karbauskienė nurodo, kad piniginių lėšų turi beveik 80 tūkst. eurų, kelių transporto priemonių už 40 tūkstančių eurų.

Karbauskis: atsakymas paprastas

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis Delfi sakė, kad tame padidėjime – nieko slapto.

„Visi apie tai rašėte daug kartų – apie nekilnojamojo turto įsigijimą. Atsakymas yra paprastas – išsiimti dividendai iš įmonių ir nusipirktas nekilnojamasis turtas (turimas mintyje plačiai nuskambėjęs objekto ant Kauno marių kranto su observatorija įsigijimas – Delfi)“, – atsakė R. Karbauskis.

Jis pats nesijaučia kaip nors nepatogiai dėl paskelbtų sumų ir savo turto, ir to nesigėdija.

„Aš moku mokesčius, aš viską deklaruoju. Tą dariau labai daug metų, ir visai normaliai į tai reaguoju. Aš kasmet sumoku ne vieną milijoną eurų mokesčių – ir pats asmeniškai, ir visos įmonės, dėl to man tikrai nėra gėda.

O tai – kad aš kažką turiu, tai visi žino, jūs apie tai pastoviai rašote. Jeigu tai būtų kažkas naujo, tai galbūt būtų galima kažko bijoti, bet dabar visi tai žino. Jeigu kalbėtume – apie tai, ar gėda, tai man iš tikrųjų visai negėda, nes aš ir mano verslas tiek mokesčių sumokėjome valstybei per savo gyvenimą, kad man net labai negėda. Jei sudėtume visą sumą, tai būtų netoli 100 mln. eurų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Landsbergių šeimos turtai

Trečiasis turtingiausių politikų sąraše – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis G. Landsbergis. Politiko ir jo žmonos, verslininkės Austėjos Landsbergienės bendras deklaruotas turtas – apie 14, 5 milijonų eurų.

Turtingiausi Seimo nariai

Šį skaičių palyginus su sumomis, deklaruotomis už 2018 metus, aiškėja, kad šeimos turtas išaugo 8 kartus. Už 2018 metus konservatorių lyderis ir jo šeima deklaravo 1,8 milijonus eurų turimo turto. Turtas už 2017 ir 2016 metus taip pat buvo mažesnis, atitinkamai šios sumos buvo 1,2 mln. eurų ir 816 tūkst. eurų.

Didžiausias šuolis, kuris ir lėmė tokią aukštą politiko vietą sąraše – G. Landsbergio žmonos A. Landsbergienės turte. Deklaracijose nurodoma, kad ji turi akcijų už beveik 13 milijonų eurų (tiksli suma – 12,8 mln. eur).

A. Landsbergienė TOP 200 didžiausią turtą deklaravusių politikų, tarnautojų sąraše užima trečią vietą. Po LVŽS lyderio R. Karbauskio ir Vidmanto Dambrausko, kurio deklaruotas turtas viršija 19 milijonų eurų.

Landsbergių gyvenamasis namas, kaip nurodoma deklaracijoje, vertas 188 tūkst. eurų, kitų statinių Lietuvoje vertė – beveik 16 tūkst. eurų, akcijų G. Landsbergis turi už 141 eurą, turimų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių vertė – per 7 tūkst. eurų.

Deklaracijoje politikas nurodė, kad kitų turimų vertybinių popierių vertė – 13,2 milijonų eurų, G. Landsbergis nurodo, kad turi per 5 tūkst. eurų piniginių lėšų.

A. Landsbergienė turto deklaracijoje už 2019 metus nurodo turinti žemės sklypų Lietuvoje už 2 tūkst. eurų, kaip jau minėta anksčiau – akcijų už beveik 13 milijonų eurų, piniginių lėšų – 111 tūkst. eurų.

Tokios apimties turto neturi

TS–LKD komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė komentavo, kad tokios apimties turto, realiais milijonais, kaip neretai klaidingai manoma, G. Landsbergis ir jo šeima neturi.

„Prieš imant paskolą naujos mokyklos statybai 2019 m., buvo privalomas reikalavimas įvertinti įmonių akcijų vertę. Kas ir buvo padaryta – ši akcijų vertė atsispindi A. Landsbergienės turto deklaracijoje, tačiau verslo finansiniai įsipareigojimai yra dar didesni, šiuo metu siekiantys 20 mln. eurų. Kaip jau buvo skelbta viešai, 2019 metų rugpjūtį A. Landsbergienė padidino motininės įmonės „Kibirkštis“ įstatinį kapitalą iki 12,6 mln. eur.

Įstatinis kapitalas padidintas ne piniginiu įnašu, o įnešant „Vaikystės sodo“ ir „Karalienės Mortos mokyklos“ akcijas verslo vertintojų nustatyta akcijų rinkos verte. „Kibirkštis“ yra prisiėmusi 20 mln. eur vertės įsipareigojimus – 20 metų nuomoti naują mokyklos pastatą Kalnėnų mikrorajone Vilniuje, kuriame nuo 2020 metų sausio įsikūrė Vilniaus „Karalienės Mortos mokykla“ ir vienas „Vaikystės Sodo“ tinklo darželių“, – teigiama V. Šmaižytės Delfi perduotame komentare.

Pastebėti dideli neatitikimai

Delfi primena, kad 2019 metais žurnalo „Reitingai“ ir Delfi tyrimas atskleidė, kad turtingiausi politikai yra ne Seime.

Didžiausia dalis jų dirba savivaldybių tarybose. Didžiausią turtą kartu su žmona valdo Plungės rajono savivaldybės tarybos narys Liudas Skierus, Kauno mero Visvaldo Matijošaičio verslo partneris. Turtingiausias Seimo narys yra valstiečių–žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis.

Tuo metu, atliekant tyrimą įdomu buvo tai, kad turto deklaracijose pačių politikų nurodomi skaičiai dažnai prasilenkia su jų verte dabartinėmis rinkos sąlygomis.

Paprastai politikai pateikia gerokai mažesnę savo valdomų įmonių vertę.

Dėl šios priežasties portalas Delfi ir žurnalas „Reitingai“ buvo pasitelkę į pagalbą finansų analitikus, kurie paskaičiavo politikų ar jų sutuoktinių valdomų įmonių vertę dabartinėmis rinkos sąlygomis pagal 2018 metų finansines ataskaitas, pateiktas „Registrų centrui“. Tais atvejais, kai įmonė iki liepos 25 dienos dar nebuvo pateikusi ataskaitų „Registrų centrui“, skaičiavimams naudotos 2017 metų finansinės ataskaitos.

Turtingiausi Seimo nariai

Kaip atskleidė finansų analitikų skaičiavimai, tarp įmonės vertės dabartinėmis rinkos sąlygomis ir politikų nurodomos deklaracijose skirtumas dažnu atveju buvo milžiniškas.

Pavyzdžiui, R. Karbauskio „Agrokoncerno“ įmonių grupės vertė skyrėsi aštuonis kartus – politikas deklaracijoje nurodė, kad įmonių grupės akcijos vertos 9,7 milijonus eurų, tuo metu finansų analitikai šią įmonių grupę įvertino 80 milijonų eurų. Pats politikas sakė, kad ekspertų vertinimai yra subjektyvūs, o vienintelis objektyvus matas yra nominali vertė, kuri ir yra nurodoma deklaracijose.

Tyrimo duomenimis, turtingiausiu politiku buvo paskelbtas Visvaldo Matijošaičio verslo partneris, Plungės rajono savivaldybės tarybos narys Liudas Skierus, kuris su žmona Regina Skieriene valdė turto už 136,4 mln. eurų.

Antroje vietoje – Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, kurio turtas įvertintas 135,6 mln. eurų.

Trečioje vietoje atsidūrusių Ramūno ir Linos Karbauskienės turto vertė įvertinta 86,4 mln. eurų.

Ketvirtoje vietoje atsidūrė Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Vidmantas Dambrauskas su žmona Renata Leonhart, kurių turtas įvertintas 30,1 mln. eurų.

Penketuką, ekspertų vertinimu užbaigė, Gabrielius Landsbergis ir Austėja Landsbergienė, kurių turtas įvertintas 19,9 mln. eurų.

Ramūnas Karbauskis

G. Landsbergis 2018 metais deklaravo turintis 1,4 milijonus eurų verto turto ir piniginių lėšų, tačiau į Turtingiausių politikų sąrašo penketuką jį iškėlė žmonos A. Landsbergienės verslai.

Verslininkė valdo privačių darželių tinklą „Vaikystės sodas“ ir „Karalienės Mortos mokyklą“. Finansų analitikų skaičiavimais, darželių tinklas „Vaikystės sodas“ vertas 8 milijonų eurų, o „Karalienės Mortos mokykla“ – 10 milijonų eurų.

Tiesa, pati verslininkė deklaracijoje savo verslą tuo metu įvertino tik 8592 eurais.