Kaip pranešė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, tokį sprendimą jis priėmė „siekdamas išvengti net ir interesų konflikto regimybės“ po LRT paskelbtos informacijos apie A. Mažrimo ryšius su maisto produktus ir maitinimo paslaugas teikiančiomis bendrovėmis.

A. Mažrimas anksčiau dirbo A. Verygos patarėju Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Iš šių pareigų jis pasitraukė 2017 metais viešai pasklidus informacijai, kad beveik prieš dešimt metų Vilniaus ir Klaipėdos kazino jis pralošė apie 300 tūkst. litų (apie 87 tūkst. eurų).

Portalas lrt.lt skelbė, kad A. Mažrimas vadovauja Kretingoje registruotai bendrovei „Epsilon LT“, kuri priklauso Irmantui Norkui, valdančiam daugiau kaip 40 proc. maisto produktų ir maitinimo paslaugų viešųjų pirkimų rinkos užimančias bendroves „Pontem“ ir „Bruneros“.

LRT Tyrimų skyrius teigia turintis dokumentus, rodančius, kad tiek „Pontem“, tiek „Bruneros“ (tada dar „Kretingos maistas“) buvo kviečiamos bendradarbiauti su ministerija.

„Pontem“ anksčiau buvo įtraukta į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą ir dėl šios priežasties negalėjo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Pernai gegužę nauju pavadinimu „Bruneros“ buvo pervadinta įmonė „Kretingos maistas“. Pastaroji įmonė, kaip rašė portalas 15min.lt, buvo patekusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos akiratin tyrime dėl galimo sukčiavimo, turto pasisavinimo stambiu mastu ir apgaulingo apskaitos tvarkymo 2014-2016 metais teikiant maitinimą mokykloms ir ligoninėms.

„Kretingos maistas“ susitaikė su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) ir „Sodra“ – susimokėjo nuslėptus mokesčius, o „Kretingos maisto“ vadovė buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Bruneros“ yra sulaukusi kritikos ir per 100 tūkst. eurų baudos už maisto, teikto „Dainų šventės“ dalyviams, kokybę.

Ministerija teigia siekianti spręsti problemas maitinimo sektoriuje, tačiau, pasak L. Bušinskaitės-Šriubėnės, ši sistema nebuvo judinta daugybę metų ir pokyčiams joje priešinasi kai kurie ministerijos darbuotojai.

„Politinės komandos žingsniai keisti per daugybę metų nusistovėjusią sistemą sveikos mitybos organizavime sulaukia didelio buvusio SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus darbuotojų nepasitenkinimo, atsikalbinėjimo, bandymų nedaryti ir išsaugoti senas tradicijas. Ypač iš buvusio šio skyriaus vadovo Almanto Kranausko, kuris savavališkai bando teikti įvairias iniciatyvas, jų nesuderinęs net su tiesioginiu vadovu“, – rašoma ministro atstovės komentare.

L. Bušinskaitė-Šriubėnė taip pat priminė atvejį, kai viešoji įstaiga „Sveikatai palankus“ be SAM sutikimo ant savo leidinių ir kitos produkcijos buvo panaudojusi SAM logotipus, melagingai teigdama, kad tai SAM remiama produkcija, nors ministerija su tuo visiškai nesusijusi.

Tuomet buvo pakeistas ir seniai galiojęs ministro įsakymas, kuriame buvo numatyta galimybė verslo subjektams siūlyti savo sukurtus valgiaraščius ugdymo įstaigoms.

„Taigi pakeitus ministro įsakymą, verslo subjektai neteko galimybės savo sukurtų valgiaraščių pardavinėti ugdymo įstaigoms ir pelnytis“, – pažymi patarėja.

SAM atstovės teigimu, ministerija neorganizuoja viešųjų pirkimų dėl vaikų ar pacientų matinimo. Absoliučia dauguma atvejų tą daro savivaldybės, kurios ir sprendžia, ar įstaiga maitins mokinius ir pacientus pati, ar paslaugą pirks.

„Ministrui panaikinus galimybę verslo subjektams siūlyti savo sukurtus valgiaraščius, ugdymo įstaigos jais pasirūpinti gali pačios, susiderinusios su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. O artimiausiu metu, jau netrukus, viešai bus patalpinti nemokamai virtuvės šefų sukurti valgiaraščiai, kuriuos visi galės naudoti nemokamai ir nereikės mokėti nė cento“,– teigia ministro atstovė.