Apie keliones pasvajoja, tačiau to sau leisti neišgali

Batus Panevėžyje taisančiai Elenai – 85-eri. Kaip ji pasakojo LNK žinioms, buvusi ekonomistė prieš 30 metų įkūrė įmonę ir ne tik pati batus antram gyvenimui prikelia, bet ir darbo vietą dar vienam žmogui yra sukūrusi.

Ji yra įvaldžiusi kompiuterį, susitvarko savo įmonės buhalteriją. 62-jų metų darbo stažą turinčios Elenos pensija 562 eurai. Kaip pati sako, taupiai gyvenant užtenka.

„Pavalgymui užtenka, apsirengti užtenka, mokesčius susimoki, o paskui ką daryti? Važiuoti niekur neišvažiuosi“, – LNK žinioms sakė Elena.

Ji neslėpė, kad norėtųsi didesnės pensijos.

„Bent jau virš tūkstančio“, – pripažino Elena.

Apie didesnes pensijas pasvajoja ir kiti senjorai.

„Kadangi aš įpratusi gyventi visada kukliai ir visada man užtekdavo, tai ir dabar kaip ir užtenka, bet jeigu būtų daugiau, būtų daug geriau“, – sakė kita televizijos kalbina senjorė.

Kiti kalbinti pašnekovai taip pat pripažįsta, kad pensijos, jų manymu, turėtų siekti bent 1 tūkst. eurų.

„Tūkstantis koks, kad galėtum ir pakeliaut kažkur“, – sakė senjorė.

Savo ruožtu kalbintas vyriškis buvo kitokios nuomonės.

„Žiūrint su užsieniu, mes mizerį gaunam, bet negerk, nerūkyk ir užteks“, – svarstė jis.

Senjorai pripažįsta, kad leisti sau pramogų ar pakeliauti jie neišgali.

„Visada mažai būna, norėtųsi, kad daugiau būtų. Dabar galimybės didesnės – ir pakeliauti, ir kažkur nuvykti, pamatyti. (…) Dabar reikia viską skaičiuoti. Ne tik skaičiuoti, tie pabrangimai stumia į neviltį“, – tvirtino senjorė.

Valdžios planuose – pensijų didinimas

Galbūt kiek vilties žmonėms suteiks valdžios planai didinti pensijas.

„Pensijų indeksavimas, manome, bus artimiausias darbas, kurį svarstysime. Dabar „Sodra“ jau daro skaičiavimus. Manome, kad perviršis, kurį kaups „Sodra“ tiek šiemet, tiek kitais metais, iki pat 2024-ųjų ir toliau turėtų būti kreipiamas ne į rezervą, o į spartesnį pensijų indeksavimą“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Valdžia planuoja iki kitų metų vidutinę pensiją padidinti iki 480 eurų. Dabar ji 40 eurų mažesnė. Po poros metų pensiją planuojama didinti dar daugiau.

„Keliame sau tokį siekį, kad vidutinė pensija asmenims, kurie yra sukaupę stažą, būtų ne mažesnė kaip 550 eurų 2024 metais“, – paaiškino M. Navickienė.

Papildomų pinigų iš biudžeto, anot ministrės, nereikės. Pakaks „Sodros“ sukaupto perviršio.

Pensijų augimas nepasijaučia

Valdžios planais didinti pensijas žmonės džiaugiasi, bet sako – sparčiai kylant kainoms, tas padidinimas nepasijaučia.

„Taip išsilygina, kad nepasijaučia. Nelabai jaučiu to pridėjimo“, – sakė LNK kalbinta senjorė.

„Norėti gali daug, o ne visada išeina turėti, gauti. Reikia džiaugtis, kad mes išvis gauname“, – savo ruožtu teigė kita mpteris.

Pensijos didinamos kasmet – jos didėja vidutiniškai tiek, kiek auga ekonomika ir gyventojų darbo užmokesčio fondo. Šiais metais pensijos padidėjo vidutiniškai kiek daugiau nei 9 proc. Pavyzdžiui, turintiems būtinąjį stažą – 41 euru iki 440-ies.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siekia spartesnio indeksavimo formulę susieti su skurdo rodikliu. Dabar pagyvenusių žmonių skurdo rodiklis siekia 32 proc., o iki 2030 metų jis turėtų sumažėti iki 25 proc.

Lietuvoje yra per 600 tūkst. senatvės pensininkų.