LŽ duomenimis, šioje sukčiavimo byloje įtarimai pareikšti keliolikai asmenų, didumai jų skirtos įvairios kardomosios priemonės. Tris iš jų teismas leido suimti.

Įtariama, kad Kaune sportu buvo naudojamasi kaip priedanga išvengti mokesčių ir tokiu būdu grobstyti biudžeto lėšas. Įvairios (projektavimo, logistikos ir kt.) bendrovės, siekdamos fiktyviai sumažinti savo pelną ir taip išvengti dalies mokesčių, pervesdavo dideles sumas kai kuriems sporto klubams ar labdaros fondams.

Vėliau pinigai būdavo išgryninami, maždaug 20 proc. pasiimdavo sukčiai, kita dalis būdavo grąžinama verslininkams. Pastarieji tokiu būdu ne tik išvengdavo mokesčių, bet ir gaudavo neužpajamuotų grynųjų.

Šitaip sportas būdavo "remiamas" per, įtariama, sporto klubą "Kylanti banga" ir Plaukimo rėmimo fondą. Per du pastaruosius praėjusių metų mėnesius ir sausio pradžią apie 10 įmonių tokiu būdu sportą "parėmė" maždaug milijonu litų. Didžioji dalis šių pinigų perėjo per "Kylančią bangą". Sporto klubo vadovę teismas leido suimti 20 parų. Beje, už finansinius nusikaltimus ji jau 2 kartus teista.

Praėjusią savaitę 10 parų suimtas ir Kauno plaukimo mokyklos direktorius, 2000 metų olimpinių žaidynių Sidnėjuje Lietuvos plaukimo komandos vyriausiasis treneris Šarūnas Mažutaitis. Jo brolis Dainius vadovauja Plaukimo rėmimo fondui, kuris irgi, kaip įtariama, buvo naudojamas nusikalstamoje schemoje. Neoficialiais duomenimis, manoma, kad iš dviejų brolių svarbesnį vaidmenį vaidino Š.Mažutaitis.

Ilgiausiam terminui - mėnesiui - teismas leido suimti Kauno teisėsaugininkams nuo seno žinomą Vilių Danį, pravarde Kiaulė. Įtariama, kad jis yra vienas pagrindinių nusikaltimo organizatorių.

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas E.Skyrius, kuris kartu yra ir Plaukimo federacijos prezidentas, vakar LŽ teigė esąs įtariamas tarpininkavimu tarp kauniečio verslininko Kęstučio Ruzgio (Šiuolaikinės penkiakovės federacijos viceprezidento) ir brolių Mažutaičių: "Jis norėjo padėti Kauno plaukikams", - sakė direktoriaus pavaduotojas. Jis teigia tik davęs K.Ruzgiui Š.Mažutaičio telefono numerį ir pasiūlęs tartis dėl paramos tiesiogiai.

"FNTT įtaria, kad aš galėjau žinoti, jog ten bus kokia nusikalstama veika. Tai natūrali procedūra, aš jų vietoj taip pat manyčiau. Gal aš ten turėjau kokios nors įtakos, gal ten su pinigais kas buvo susiję. Jie manęs apie tai ir klausė", - sakė jis.

Nusistebėjus, kodėl penkiakovės federacijos viceprezidentas panoro remti plaukikus, E.Skyrius sakė: "Gal jis ir penkiakovę remia? Aš nežinau."