Slaugo jau 8 mėnesius

„Slaugutės ir sesutės tikrai geros, bet visi ligoniai labai sunkūs. Joms tikrai per sunku“, – kalbėjo prieš 8 mėnesius komos ištikto Juozo žmona Leonija Paplauskienė. Ji kasdien lanko savo vyrą, prausia jį, nuskuta barzdą, maitina. Moters teigimu, su vyru ji praleidžia visą dieną: nuo ryto iki vakaro.

Siaubinga nelaimė įvyko praėjusių metų birželio viduryje. Įmonėje „Tetas“ dirbęs J. Paplauskas tą dieną valė Rumšiškių transformatorinės įrenginius. Vyrą nukrėtė galinga elektros srovė, jis net užsidegė, o krisdamas pataikė į betoninį pamatą, nutrūko net šalmas ir skilo kaukolė, praneša „TV3 žinios“.

„Jam sužalota visa galva ir aštunto laipsnio nudegimai, – teigė jo žmona. – Kai gavo elektros, užsidegė. Jis dirbo su degiu skysčiu. Rankose kažkokį skudurą turėjo, su kuriuo turėjo viską apvalyti.“

„Prognozės blogos, – apie paciento būklę kalbėjo Slaugos ligoninės direktorė Rita Kabašinskienė. – Reikalinga labai gera ir atidi priežiūra, gyvybinių funkcijų palaikymas.“

Rita Kabašinskienė
Prognozės blogos. Reikalinga labai gera ir atidi priežiūra, gyvybinių funkcijų palaikymas.

Aštuntą mėnesį ligoninėje gulintį vyrą lanko ir jo sesuo. „Laidojame kiekvieną dieną. Nuo tos birželio 14-os dienos labai daug matėme mirties agonijos“, – kalbėjo sesuo Rita.

Įmonės atstovai vyrą apibūdino kaip itin profesionalų

„Nelaimingą atsitikimą darbe sąlygojo būtent tam tikri darbdavio atsakingų asmenų padaryti rizikos vertinimo ribotumai ir trūkumai. Tai gali būti netiesiogiai suvokiama kaip kaltė, tačiau tam tikri darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių aktų reikalavimai“, – kalbėjo Darbo inspekcijos atstovas Saulius Balčiūnas.

Gautas išvadas įmonė, kurioje dirbo vyras, apskundė. Kol vyksta teisminis procesas, nei darbo inspekcija, nei įmonės atstovas įvykio plačiau nekomentuoja. UAB „Tetas“ personalo vadovė Vaida Jonynienė „TV3 žinioms“ teigė, kad plačiau komentuoti situaciją būtų nekorektiška: „Gavę išvadas manome, kad išvados galbūt nėra pakankamos, norėtųsi išsamesnių“.

Įmonės atstovai vyrą apibūdino kaip itin profesionalų ir pridūrė, kad įvykis visus sukrėtė. „Darbų sauga yra prioritetas numeris vienas mūsų kompanijoje, mums tikrai rūpi darbuotojų saugumas. Galiu užtikrinti, kad darome viską, kas priklauso bendrovei pagal visus įstatymus“, – teigė V. Jonynienė.

Vaida Jonynienė
Gavę išvadas manome, kad išvados galbūt nėra pakankamos, norėtųsi išsamesnių.

Po nelaimės šeimai buvo skirta išmoka. Pasak įmonės atstovų, išmoka siekė dešimt tūkstančių eurų, tačiau artimieji teigia negavę nė pusės šios sumos – buvo pervesta beveik keturi tūkstančiai.

„Darbuotojo šeimai paprašius, buvo išmokėta dalis kompensacijos“, – teigė įmonės atstovė ir pridūrė, kad vėliau patys darbuotojai surengė gerumo akciją ir surinko lėšų Juozo gydymui.

Įmonės atstovai teigia, kad lanko darbuotoją, tačiau šeima teigia, kad jų vizitai reti. „Dabar, kai vyksta teisminis procesas, jie, matyt, ginasi, bet jie visada bando suversti bėdą broliui, nors tyrimus atlikę tyrėjai nerado Juozo kaltės“, – kalbėjo nukentėjusiojo sesuo. Ji teigė, kad jos brolis šį darbą dirbo jau keturiasdešimt metų.

„TV3 žinios“ skelbia, kad šeimai priklausytų solidi draudimo išmoka – apie 60 tūkst. eurų, tačiau, kol vyksta teisminiai ginčai, viskas įšaldyta. „Draudimas klausė: kokią jūs patyrėte materialinę žalą? – kalbėjo nukentėjusiojo žmona. – Dabar jau reikalauja, kad aš globą turėčiau, bet vyksta teismai dar.“

Nelaimių darbe daugėja

Praėjusių metų pabaigoje ELTA skelbė, kad per vieną gruodžio savaitę buvo gauti pranešimai apie tris sunkius pakenkimus sveikatai ir net dvi darbuotojų žūtis.

Gruodžio pradžioje buvo užfiksuotas įvykis, kai įmonės darbuotojo vairuojamas mini krautuvas „Bobcat“ pervažiavo ir sunkiai sužalojo koją paukštininkystės ūkio darbuotojai.

Sunkią traumą patyrė ir darbuotojas, dirbęs statybvietėje Kaune, kai krito įmonės darbuotojų iš krovininio mikroautobuso kraunama elektros spinta ir, pataikiusi vienam iš darbuotojų ant kojos, sunkiai sutraumavo.

Sunkiai galvą susižalojo pagalbinis darbuotojas, dviračiu važiavęs pasitikti sunkvežimio, kuris nerado kelio į įmonės teritoriją.

Du darbuotojai žuvo atlikdami krantinėje stovinčio portalinio krano demontavimo darbus, krano mašinų skyrius iš beveik 32 m aukščio nukrito su jame buvusiais dviem bendrovės darbuotojais.

Valstybinės darbo inspekcijos pranešime teigiama, kad „įsigaliojus naujajai Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo redakcijai, buvo įtvirtinta nauja sąvoka „įvykis darbe“. Įvykis darbe, dėl kurio darbuotojas patiria žalą sveikatai – įvykis, įskaitant eismo įvykį, dėl kurio darbuotojas patiria žalą sveikatai arba dėl kurio darbuotojas miršta (toliau – įvykis darbe), nurodyta tvarka tiriamas nustatant jo priežastinį ryšį su darbu ir pripažįstamas ar nepripažįstamas nelaimingu atsitikimu darbe. Tik tyrimo metu nustačius, kad įvykis darbe įvyko darbo laiku, darbo vietoje ir / ar atliekant darbo funkcijas, pareigas, darbdavio pavedimą arba kitą veiklą, už kurią įstatymų nustatyta tvarka mokamas vidutinis darbo užmokestis, taip pat tarnybinių komandiruočių metu vykdant darbdavio užduotį paskirties vietoje, toks įvykis darbe pripažįstamas nelaimingu atsitikimu darbe ir surašomas N-1 formos aktas“.

Jeigu, vadovaujantis Sunkių pakenkimų sveikatai klasifikacinių požymių sąrašu, yra pagrindo manyti, kad yra sunkiai pakenkta darbuotojo sveikatai, darbdaviui atstovaujantis ar jo įgaliotas asmuo privalo nedelsdamas pranešti atitinkamos apygardos prokuratūrai, VDI teritoriniam skyriui, nukentėjusiojo šeimai ir raštu kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje nukentėjusiam darbuotojui suteikta pirmoji medicininė pagalba arba kurioje jis yra gydomas, su prašymu pateikti pažymą apie pakenkimo darbuotojo sveikatai sunkumą bei nurodyti jo blaivumą ar neblaivumą.

„Jeigu darbdaviui atstovaujantis ar jo įgaliotas asmuo, atsižvelgęs į Sunkių pakenkimų sveikatai klasifikacinį požymių sąrašą, nemano, kad yra sunkiai pakenkta darbuotojo sveikata ir nepraneša apie įvykį darbe VDI teritoriniam skyriui, tokiu atveju darbdaviui atstovaujančio asmens įsakymu ar kitu tvarkomuoju dokumentu patvirtina įvykį darbe tirsiančią įmonės dvišalę komisiją, sudarytą iš darbdavio atstovo ir darbuotojų atstovo saugai ir sveikatai (Nuostatų 14 punktas), kuri nedelsdama pradeda įvykio darbe tyrimą (tyrime gali dalyvauti ir pats nukentėjusysis)“, – teigiama Valstybinės darbo inspekcijos viešai pateiktoje informacijoje.