„Šiandien ir vėl buvo sumuštas COVID–19 dienos atvejų rekordas – 255. Kiek jis ilgai išsilaikys bus matyt, bet galėčiau eiti lažybų, kad jis bus pagerintas“, – ketvirtadienį prognozavo jis.

Ir paaiškino, kodėl tuo tiki.

„Tokiam spėjimui yra eilė priežasčių. Vieną iš jų norėčiau parodyti čia – t.y. daugėja pas mus neatsekamų atvejų skaičius. Lentelėje matote, kiek per paskutines septynias dienas buvo nustatyta atvejų ir koks skaičius buvo su žinomomis ir koks su nežinomomis užsikrėtimo aplinkybėmis. Taigi nuo spalio 8 iki 14 d. buvo viso fiksuoti 1022 nauji COVID–19 atvejai.

Iš jų 287 su nežinomomis užsikrėtimo aplinkybėmis, t.y. 28 proc. Ir yra tendencija, kad ši neatsekamų atvejų dalis didėja. Jei spalio 8–9 d. buvo apie 21 proc., tai spalio 13–14 turime po 26–29 procentų“, – prognozavo profesorius.

Jis feisbuke rašė, jog daugėjant neatsekamų užsikrėtimų atvejų, infekcija jau sunkiai kontroliuojama.

„Trumpai sakant, jei mes neatsekame užsikrėtimo aplinkybių, tai mes sunkiai galime kontroliuoti infekcijos plitimą ir tai reiškia, kad virusas sau sėkmingai toliau žygiuoja“, – rašė M. Stankūnas.

Anot jo, jei šis procentas ir toliau bus nesumažintas, „tai tikrai ateis Grinčas ir pavogs mūsų Kalėdas“.

„Visos šalys, kurios sėkmingai susitvarkė su COVID–19 turėjo šį procentą labai žemą. Pvz.: Naujoje Zelandijoje jis siekė tik 5 procentus“, – rašė jis.