Štai režisierius Marius Ivaškevičius sekmadienį feisbuke Baltarusiją lygino su Somaliu.

„Nuo šios dienos Baltarusiją turime laikyti teroristų ir piratų gaujos užimta šalimi. Tai yra Somalis Europoje“, – teigė jis.

Apžvalgininkas Paulius Gritėnas sekmadienio įvykius įvertino taip – Baltarusija įsirašė prie Rusijos į teroristinių valstybių sąrašą

„Baltarusija įsirašė prie Rusijos į teroristinių valstybių sąrašą. Pasikartosiu, kad su tokiomis valstybėmis diplomatinių santykių neturi būti, o ir negali būti, nes jos tiesiog neturi diplomatijos. Reikia kalbėti griežtų sankcijų ir griežto atsako kalba, nutraukiant bet kokį bendradarbiavimą, kol nebus vykdomi teisėti reikalavimai“, – pabrėžė jis.

Ramanas Pratasevičius

Rytų Europos studijų centro (RESC) vadovas Linas Kojala feisbuke aptarė informaciją iš Baltarusijos.

„Lukašenkos režimą įgarsinantis Telegram kanalas „Pul Pervogo“ viską „paaiškino“: gauta žinia apie sprogmenį, Minskas pranešimo metu „buvo arčiausias oro uostas“, kapitonas priėmė sprendimą keisti kursą (paragintas pašonėje skrendančio naikintuvo). Tai, kad Ryanair lėktuve buvo „ekstremistas“ – tik šalutinis dalykas, nes Minskas viso labo „norėjo padėti“. Vakarai esą atsakingi už pranešimą apie sprogmenį ir atsikratė „nereikalingo balasto“ (Pratasevičiaus). Su tokiu režimu turime beveik 700 km ilgio pasienio ruožą“, – feisbuke sekmadienį rašė L. Kojala.

Žurnalistas Skirmantas Malinauskas socialinėje erdvėje rašė, jog gyvename šalia neprognozuojamos valstybės.

„Greta turime neprognozuojamą valstybę, kuri kelią realią fizinę grėsmę, taip pat turime jėgų šalies viduje, kurios tikina, kad Rusija ir Baltarusija yra draugiški ir geranoriški kaimynai, ko čia purkštaujat, va jau netekome dalies krovinių. Ir tokie veikėjai sulaukia nemažo palaikymo. Būtent tokiais momentais išbandomas ES ir NATO valstybių solidarumas. Lietuvai vienai spręsti tokias problemas būtų itin sudėtinga“, – teigė žurnalistas.

Jis pažymėjo, jog labiausiai dabar jam kelia nerimą R. Pratasevičiaus likimas.

„Gyvename laikais, kai visai greta mūsų laisvai kalbėti pasirinkę žurnalistai, blogeriai, visuomenės ar opozicijos veikėjai yra tiesiog žudomi, o kai tai sukeltų per didelį rezonansą – kalinami ir kankinami. Baisiausiai, kad didelė dalis žmonių su tuo apsiprato ir susitaikė. Tai jau tapo norma“, – rašė S. Malinauskas.

Šaukiamas neeilinis posėdis Seime

Seimo Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pranešė, kad pirmadienį šaukiamas neeilinis NSGK ir Užsienio reikalų komiteto posėdis.

„Akivaizdu, kad ši Baltarusijos saugumo tarnybų operacija buvo ilgai ir gerai suplanuota. Baltarusijos KGB pradėjo veikti tarptautiniu mastu medžiodama opozicijos atstovus. Anksčiau juos tiesiog išsiųsdavo iš šalies. Turime sukurti Baltarusijos opozicijos apsaugos nuo tokio teroro mechanizmus“, – tvirtino jis.

Lėktuve buvo apie šimtas Lietuvos piliečių ir jiems, anot L. Kasčiūno, buvo sukelta rimta grėsmė.

„Lukašenkos režimo nusikalstami veiksmai nebus toleruojami, jie sulauks atsako: siūlysime imtis griežtų politinių, diplomatinių ir teisinių priemonių. Reikia išplėsti ekonomines sankcijas prieš režimo valstybines įmones bei režimą aptarnaujantiems verslininkams (Lukašenkos „piniginėms“), pakeliant sankcijų lygį. Režimas turi pajusti realias sankcijas su realiomis ekonominėmis pasekmėmis“, – tvirtino politikas.

L. Kasčiūnas rašė, jog ES privalo reaguoti nelaukdama, principingai ir vieningai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)