Dar 2019 metais įvykdytas neeilinis nusikaltimas, vadintas net dešimtmečio vagyste – kažkas 5 kartus nepastebėti įsilaužė į Varėnos pasienio rinktinės sandėlį ir išnešė 585 dėžes cigarečių, kurių vertė – kone 1 mln. eurų.

Šioje istorijoje nuteistas tik Laimutis Š, kuris, kaip nustatė teisėsauga, tebuvo eilinis krovikas, užkluptas nusikaltimo vietoje ir, priešingai nei dar 3 jo sėbrai, nespėjęs pabėgti. Jis pats aiškino iki pat paskutinės akimirkos net nežinojęs, kad važiuoja vogti cigarečių.

VSAT kriminalistai iš anksto žinojo, kad tą naktį bus įsilaužta į sandėlį ir laukė vagių pasaloje. Sunku patikėti, tačiau iš 4 nusikaltimo vietoje užkluptų vyrų, 3 sugebėjo pabėgti, nepasisekė tik vieninteliam Laimiui.

Maža to, cigaretės net nebuvo kontrabandinės. Jos buvo sulaikytos dėl įtartinų dokumentų, tačiau viską išsiaiškinus, jau buvo priimtas nutarimas grąžinti jas teisėtiems savininkams – Honkonge registruotai įmonei – Promenergy (HK) international Limited.

Nors pradžioje puse lūpų užsiminta, kad prie nusikaltimo galėjo prisidėti pasieniečiai, jie įtarimų taip ir nesulaukė, jie atsipirko tarnybinėmis nuobaudomis, 6 skirti papeikimai, 2 – griežti papeikimai.

Organizatorių nustatyti nepavyko

„Norėčiau pasakyti, kad tai rezonansinis įvykis, – tada kalbėjo R. Požėla, pridūręs. – Tikime tyrimo sėkme, tačiau, be abejo, žala organizacijos reputacijai tikrai buvo padaryta. Tą suprantame, tą nujaučiame. Esame pasirengę nelaukti ikiteisminio tyrimo pabaigos, kaip jis bepasibaigtų, bet visuomenę nuolat informuoti apie tyrimo eigą, kai turėsime kažkokių konkrečių rezultatų. Tą pasižadame daryti.“

Šis pažadas taip ir nebuvo išpildytas – visuomenė neinformuota ne tik apie tyrimo eigą, bet ir apie nesėkmingą jo baigtį – jis buvo sustabdytas taip ir nenustačius nusikaltimo organizatorių.

„Šioje byloje iš viso buvo keturi asmenys, įtariami cigarečių vagyste iš VSAT sandėlio ir neteisėtu disponavimu akcizinėmis prekėmis (cigaretėmis), – Delfi nurodė Kauno apygardos prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė. – Trijų įtariamųjų atžvilgiu tyrimas nutrauktas, nepavykus įrodyti jų dalyvavimo padarant šias nusikalstamas veikas, o ketvirtasis buvo perduotas į teismą tik dėl dalies cigarečių (30 dėžių, t. y. vienas epizodas (penktasis) iš nustatytų penkių) vagystės ir vėliau teismo nuteistas.“

Nepavykus išsiaiškinti nei kas įsilaužė į sandėlį, nei kas iš visko pasipelnė, tyrimas sustabdytas dar 2020 m. gegužę.

Delfi teiravosi prokuratūros, kokios yra tyrimo atnaujinimo perspektyvos ir kas turėtų nutikti, kad tai įvyktų. Šis klausimas buvo ignoruotas.

Delfi nepavyko išsiaiškinti, ar Honkongo įmonei kas nors kompensavo patirtus nuostolius. VSAT informavo, kad galimos žalos klausimo nesprendė, nes ikiteisminis tyrimas nėra nutrauktas, tik sustabdytas.

Nubaustas eilinis krovikas

Dėl šio įvykio kaltu pripažintas vienintelis vyras, kuris šioje istorijoje tebuvo eilinis krovikas, bent jau tą nustatė teisėsauga.

Jam už pasikėsinimą įvykdyti vagystę ir neteisėtą disponavimą akcizinėmis prekėmis buvo skirta 20 tūkst. eurų bauda. Kadangi jis beveik 3 mėnesius praleido suimtas, galutinė bausmė sumažinta iki 11 tūkst. eurų.

Pats kaltinamasis Laimutis Š, duodamas parodymus, aiškino, kad jį pakvietė padėti krauti krovinio, tačiau kas tiksliai tą padarė, nurodyti negalėjo.

Jis sakė, kad su draugu, kurio tikslių duomenų negalėjo įvardinti, 2019 m. balandžio 3-osios naktį privažiavo prie VSAT sandėlio. Tuomet iš pamiškės išėjo dar du nepažįstamieji, kurių jis gyvenime nėra matęs ir atpažinti negalėtų.

G. Žagunio užkarda

„Perlipome betoninę tvorą, atlupome metalinį skardos lakštą ir įsibrovėme į pasienio rinktinės sandėlį. Kad turėsiu vogti cigaretes supratau tik įlindęs į sandėlį ir pamatęs sukrautas dėžes“, – tvirtino jis.

Informacijos, kad tą naktį bus vagiamos dėžės, VSAT kriminalistai turėjo iš anksto, todėl jau buvo surengę pasalą. Sulaikymo operacija prasidėjo tuomet, kai nusikaltėliai jau spėjo per tvorą permesti 30 dėžių.

Tačiau sulaikyti pavyko tik vienintelį Laimutį Š., kiti trys jo sėbrai sugebėjo pabėgti nuo pareigūnų.

Beje, pasienio punkto budėtojai taip pat buvo informuoti apie naktį vyksiančią vagystę, bet per kameras įsilaužimo nepastebėjo. 2 val. 40 min. jie pastebėjo tik per tvorą mėtomų dėžių šešėlius.

Neeilinis nusikaltėlis

Beje, pažvelgus į Laimio Š. kriminalinę karjerą, įdomu, kad jis šioje istorijoje tebuvo eilinis krovikas. Tai – 8 kartas, kai jis teisiamas, o istorijos, į kurias vyras įsivelia, tikrai nėra vertos smulkių nusikaltėlių.

Pavyzdžiui, 2014 m. lapkritį muitininkai sustabdė vilkiką, kuriame – 73 kg hašišo ir marihuanos. Beveik 1 mln. eurų vertės narkotikus gabenęs vairuotojas pirštu bedė į Laimį Š. – esą būtent jis su broliu finansavo ir organizavo šį šešėlinio verslo planą.

„Laimis man siūlė užsidirbti, kalba ėjo apie nedidelio kanapių krovinio gabenimą iš užsienio, pervežti reikėjo 3-5 kg. Jis žadėjo, kad jokių problemų nebus, nes viskas daroma su pareigūnų žinia, – tuomet dėstė vairuotojas. – Žinojau, kad Laimis buvo teisiamas 2014 metais ir nors visi įrodymai buvo prieš jį, jis išteisintas. Dėl to tikėjau, kad jis dirba su policijos priedanga, todėl sutikau gabenti narkotikus.“

Laimis Š. tąkart dėl narkotikų kontrabandos organizavimo buvo išteisintas pritrūkus įrodymų. Toje byloje kaltu jis pripažintas tik dėl to, kad per kratą jo namuose rasta 0,4 g kanapių. Jis neneigė, kad ši žolė jo, nes ją rūko jau beveik 20 metų.

O likus mažiau nei savaitei iki įsilaužimo į pasieniečių sandėlį, 2019 m. kovo 29 d., Laimis Š. Šiaulių apygardos teisme išklausė kitą su kontrabanda susijusį nuosprendį.

Laimis Š, su dar vienu sėbru, kurio neva nepažįsta, kai iš važiuojančio traukinio mėtė dėžes su „Fest“ rūkalais. Kontrabandos vertė – 191 tūkst. eurų.

„Vaikščiodamas sutikau pažįstamą, kuriam prieš keletą metų remontavau butą, – kaip įsivėlė į šią istoriją, pasakojo Laimis Š. – Persimetėm keliais žodžiai, jis pasiūlė užsidirbti, įšokti į traukinį ir išmesti iš jo paketus, už tai pasiūlė 1000 eurų.“

Už šį nusikaltimą jam buvo skirta 12 500 eurų bauda.

Šio tūkstantmečio pradžioje Laimis Š. subūrė grupuotę, kurie nuvarė mažiausiai 8 vilkikus, kiekvieno jų vertė – maždaug 100 tūkst. litų. Už tai jam teko pasėdėti už grotų 3 metus ir 3 mėn.

Politikai reikalavo vado galvos

Šešiems tyrimo pradžioje nušalintiems pareigūnams įtarimai byloje pareikšti nebuvo, neįžvelgta nei piktnaudžiavimo, nei tarnybos pareigų neatlikimo požymių.

Kaip informavo VSAT atstovas Giedrius Mišutis, po tarnybinio patikrinimo 2 pareigūnams buvo skirti griežti papeikimai, 6 – papeikimai.

„Tarnybinio patikrinimo metu konstatuota, kad buvo netinkamai vykdoma pasienio rinktinės teritorijos ir joje esančių pastatų bei materialinių vertybių apsauga, jos organizavimas ir kontrolė. Nustatyta nepakankama vidaus kontrolė pasienio rinktinės padaliniuose, konstatuota, kad vykdytos kontrolės procedūros buvo neveiksmingos ir neužtikrino sklandaus ir efektyvaus darbo pasienio rinktinėje. Nepakankama vidaus kontrolė neužtikrino pasienio rinktinei keliamų uždavinių tinkamo vykdymo“, – nurodė jis.

Visgi iškart po iškart po šio įvykio ant kilimėlio R. Požėlą ir tuometinį Vidaus reikalų ministrą Eimutį Misiūną išsikvietusios opozicinės frakcijos reikalavo VSAT vadą prisiimti asmeninę atsakomybę.

„Kodėl taip įvyko, kad budėtojai nepamatė – aiškinamės, – tada sakė R. Požėla.- Konstatavome, kad nebuvo vykdomos tam tikros tvarkos rinktinėje, todėl esu pareikalavęs asmeninės rinktinės vadovo atsakomybės. Manau, kad tai yra daugiau rinktinės lygio problema.“

Tačiau, pasak VSAT vado, buvo sureaguota ir tarnybiniu mastu: nuspręsta, kad cigaretės bus sandėliuojamos tik dviejose vietose, kurios yra geriau apsaugotos.

Ne pirmas fiasko

Tai ne pirmas panašus atvejis Lietuvos istorijoje. 2007-ųjų metų gruodį 175 tūkst. pakelių konfiskuotų kontrabandinių cigarečių pavogtos iš Pagėgių pasienio rinktinės sandėlių.

Vagyste tada buvo apkaltintas 25 metų Tauragės gyventojas Dainius K., tačiau teismai vyrą išteisino.

Trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad pateiktas kaltinimas dėl 175 tūkst. pakelių cigarečių vagystės buvo grindžiamas tik abejotinomis odorologinės (kvapo) ekspertizės išvadomis, neinformatyvia pokalbių telefonais su kitais asmenimis analize, o kaltinimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis – iš viso niekuo nepagrįstas.

Beje, tuo metu, kai iš sandėlio dingo cigaretės, du Pagėgių policininkai sulaikė jiems įtarimų sukėlusį ir į reikalavimo sustoti nevykdžiusį sunkvežimį MAN.

Tačiau jo vairuotojas paspruko, o į policiją grįžę pareigūnai gavo pylos – vėliau teisme vienas pareigūnas prisipažino, kad Operatyvinės paieškos darbuotojai juos įspėjo, jog „kiša nosis ten, kur nereikia“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)