Moteris „Delfi“ papasakojo, kad nuo 2018 m. lapkričio iki 2019 m. liepos mėn. buvo išėjusi motinystės atostogų vietoje tėvų prižiūrėti anūką.

„Darbovietė išleido tų atostogų, tas laikotarpis praėjo ramiai – auginau anūkėlį, kadangi jo tėvai buvo neseniai grįžę iš užsienio ir neturėjo sukaupę privalomo stažo. Jie norėjo gauti paskolą ir nusipirkti namą, taigi, viskas buvo gerai iki penktadienio (lapkričio 13 d.). Gavau pranešimą į el. paštą, kad esu „Sodrai“ skolinga. Aišku, ten nerašė už kokį laikotarpį, bet kai paskambinau „Sodrai“, paaiškino, kad būtent už tą laikotarpį, kurį buvau tose atostogose.“

Kaip laikote mobilųjį?

Jos teigimu, visa ši situacija moteriai pasirodė keista, kadangi lyg ir priėmė naujų įstatymų, jog būtų galima perleisti tas atostogas seneliams, bet kartu ir neįspėja apie galimas skolas.

„Mes mielai pasinaudojome šiuo pasiūlymu. Savo darbovietėje buvau išdirbusi aštuonerius metus, kadangi anūko tėvai nebuvo sukaupę reikalingo stažo, tas atostogas aš ir pasiėmiau. Vis dėlto jokios išmokos negavau per visą priežiūros laikotarpį, kadangi pagal įstatymus bent vienas iš tėvų privalo būti sukaupęs 12 mėn. darbo stažą, kad tą išmoką galėtų ir močiutė gauti.“

Pasak anūką auginusios močiutės, jų šeima susitaikė, kad jokios išmokos negaus ir priėmė tokias sąlygas.

„Tačiau niekas neinformavo, kad aš nebūsiu drausta privalomuoju sveikatos draudimu, niekas to nesakė. Aš netgi turiu išsisaugojusi laiškus, kuriuose mane informavo, kad negausiu išmokos. Būčiau net nėjusi tų atostogų – dabar išvis susidarė juokinga situacija.“

Moteris „Delfi“ parodė raštus, kuriuose ji informuota apie išmokos negavimą, tačiau apie PSD mokestį iš tiesų nėra užsiminta.

„Susidarė skola už PSD 304,44 Eur, tiek priskaičiavo už nepilnus metus. Buvau tose atostogose, kol anūkėliui suėjo dveji metukai. Man sakė, kad skola susidarė dėl to, kad per tą laikotarpį negavau jokių pajamų“, – prisiminė ji.

Močiutės nuomone, priiminėjami įstatymai kartais atrodo labai įdomiai, o susikaupusi skola irgi įsiutino.

„Tiesiog pyktis sukilo, dukra paprašė nesinervinti, sako, nieko tokio, susimokėsime. Tačiau vis tiek norime įspėti kitus žmones, kad ir jiems vėliau netektų patirti tokių siurprizų. Susiradau dar tuos laiškus, ten buvo parašyta, kad negausiu per tą laikotarpį išmokų, bet reikėjo parašyti, kad ir nebūsiu drausta“.

Paaiškino, kada atsiranda prievolė susimokėti

„Sodros“ komunikacijos vadovas Saulius Jarmalis komentavo, kad apgailestauja dėl taip susiklosčiusių aplinkybių, bet komentuoti konkretaus asmens situacijos, laikydamiesi asmens duomenų apsaugos reikalavimų, negali.

Saulius Jarmalis

„Tačiau bendrai – viena iš būtinų sąlygų seneliams skirti ir mokėti vaiko priežiūros išmoką yra ta, kad teisę į šią išmoką turi būti įgijęs bent vienas iš tėvų. Pavyzdžiui, jeigu nė vienas iš tėvų nėra įgijęs reikalingo motinystės socialinio draudimo stažo (12 mėnesių per pastaruosius 24 mėnesius) ir nė vienam iš tėvų išmoka negali būti skirta, tuomet vaiko priežiūros išmoka negali būti skirta ir seneliams. Taip pat vaiko priežiūros išmoką gali gauti tik tie seneliai, kurie yra dirbantys ir taip pat įgiję reikalingą motinystės socialinio draudimo stažą.“

Jis sakė, kad jeigu dirbantis žmogus išeina neapmokamų atostogų ir tuo laikotarpiu, kuris trunka ilgiau nei vieną kalendorinį mėnesį, negauna darbo užmokesčio ar jokių draudžiamųjų pajamų (pavyzdžiui, vaiko priežiūros išmoka taip pat yra draudžiamosios pajamos), nuo kurių būtų sumokėtos valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokos, tuomet atsiranda prievolė pačiam mokėti minimalias PSD įmokas.

„Išskyrus atvejus, kai žmogus yra draudžiamas PSD valstybės lėšomis (valstybė PSD draudžia registruotus bedarbius, moksleivius, studentus, mažamečius vaikus auginančius tėvus, neįgaliuosius ir kt.)“.