C. Ashton dėl šio diplomato mirties kaltina neteisėtas ginkluotas grupuotes ir reikalauja, kad „kaltieji būtų patraukti teismo atsakomybėn“.

Pareiškime pažymima, kad šis nužudymas dar padidino aukų rytų Ukrainoje skaičių.

„Tai dar kartą parodo, kad būtina skubiai nutraukti smurtą ir imtis ir visų būtinų priemonių krizei deeskaluoti, – sakoma pareiškime. – Dabar labiau negu bet kada būtina rasti politinį tvarų sprendimą, kad būtų išvengta beprasmių aukų ateityje“.

ES taip pat ragina Rusiją nedelsiant nutraukti Ukrainą destabilizuojančius veiksmus ir prisidėti prie pastangų taikai ir saugumui atkurti Ukrainoje.

Tuo metu pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, komentuodamas Lietuvos garbės konsulo nužudymą Ukrainoje, paragino pasimelsti, kad būtų apšviestas Kremliaus vadovų protas.

Pasak V. Landsbergio, M. Zelenecos nužudymas turi būti laikomas įvykiu Rusijoje, ne Ukrainoje.

„Čia ne Ukrainoje įvykiai, tie įvykiai Kremliuje ir jie vis eina blogyn ir nežinia, kur bus jų liepto galas. Ką jis reikš Europai, galbūt ir žmonijai. Reikia melstis už Kremliaus vadus, kad Dievas apšviestų jų protą“, - šeštadienį sakė V. Landsbergis.

Dėl konsulo žūties užuojautas pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Esu sukrėstas žinios apie garbės konsulo žūtį. Netekome žmogaus, ryžtingomis diplomatinėmis pastangomis siekusio taikos, skatinusio bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Ukrainos valstybių”, - Vyriausybės pranešime sakė A.Butkevičius.

„Žinia apie Lietuvos garbės konsulo žūtį mus visus giliai sukrėtė. Šio taikos ambasadoriaus nuveikti darbai yra reikšmingi ir svarbūs Lietuvai bendradarbiaujant su Ukraina“, – Seimo pranešime teigė L. Graužinienė.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Baltijos valstybėms pažįstama Ukrainos padėtis, tad Lietuva palaiko Ukrainą.

„Mes patys praėjome tą laikotarpį ir linkime visoms tautoms būti laisvoms ir pačioms spręsti savo likimą, todėl tai, kas vyksta Ukrainoje, mums visiems yra labai skaudu. Mes, Baltijos šalys, ko gero, geriausiai suprantame, kas vyksta Ukrainoje ir palaikome šią tautą viskuo, kuo galime“, - teigė prezidentė.

Penktadienį Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas pranešė, kad Lietuvos garbės konsulas Luhanso srityje M. Zelenecas Ukrainoje buvo pagrobtas ir po dvylikos dienų rastas sušaudytas.