Potvyniai tapo kasdienybe

Kaune Švenčionių gatvė patvinsta po kiekvieno stipresnio ir ilgesnio lietaus. Čia gyvenantis Virginijus Vaičiūnas pasakojo, kad sovietmečiu veikęs „Dinamo“ fabrikas pašlaitėje buvo nutiesusi lietaus kanalizacijos vamzdį. „Fabrikui bankrutavus jis susidėvėjo, todėl palijus vanduo nuo šlaito plūsta į gatvę ir namų kiemus“, - pasakojo vyras.

Vos pradėjus lyti V.Vaičiūnas skuba iš darbo į namus.

„Apie dvi valandas valau užsikimšusį nuotekų vamzdį, nes ant šlaito yra baisus šiukšlynas ir šalia tekantis upelis viską nešą žemyn“, - kalbėjo gyventojas.

Pasak jo, net ir išvalytas kanalizacijos vamzdis mažai padeda. Per stipresnes liūtis gatvėje vandens būna aukščiau kulniukų. „Tas pats ir kiemuose. Šią vasarą jau kelis kartus vanduo užliejo mūsų namo kambarius, sugadino kilimą, baldus“, - teigė jis.

Daug kartų nukentėjusio vyriškio šeima nusprendė savo turtą apdrausti. „Bet nežinau, ar pavyks gauti išmoką, nes draudikai teigia, esą turtą suniokojo ne stichinė nelaimė“, - sakė V.Vaičiūnas.

Šios gatvės gyventojai teigia jau dešimtmetį kenčiantys nuo liūčių. „Daug kartų kreipėmės į Savivaldybės administraciją, tačiau mums vis atsako, kad lėšų sutvarkyti gatvės kanalizacijai nėra“, - kalbėjo žmonės.

Užmirštoji gatvė

Aleksoto pašlaitėje esančios S. Hariso gatvės gyventojai stebisi, kad miesto valdžia, atnaujinusi gretimas Gintariškių, H. ir O. Minkovskių gatves, užmiršo jų kelią. „Mūsų gatvė yra nuožulni, todėl per lietų čia šniokščia upeliai“, - sakė Janina Palo.

Šioje gatvėje jau seniai nelikę asfalto, daug metų nelyginamos duobės. „Patys kiek galėdami atvežame grunto, skaldos, tačiau lietus greitai viską išplauna“, - teigė J. Palo.

Po kojų kelių operacijos sunkiai vaikštanti Genė Romeikienė skundėsi, kad palijus tenka vaikščioti patvoriais, saugotis gilių balų.

„Vanduo veržiasi ir į namus, nuo drėgmės atšoko grindų lentos“, - guodėsi ji. Moteris prie savo kiemo vartelių išdėliojo plytas, patiesė skardos lakštą, kad bent kiek sustabdytų besiveržiantį vandens srautą.

Žmonės teigė jau daug metų rašo raštus Savivaldybės administracijai. „Tačiau kai kurie valdininkai net nustemba sužinoję, kad ši gatvė apskritai egzistuoja“, - tvirtino jie.

Tenka bristi per balas

Šalia „Hyper Maximos“ esanti Kopūstų gatvė – vienintelis Žaliakalnyje likęs žvyrkelis.

„Mūsų gatvėje ypač bloga padėtis, kai gausiau palyja. Tada telkšo balos, nes čia daug duobių, nėra lietaus nuotekų sistemos, todėl žmonės negali normaliai vaikščioti“, - kalbėjo Kopūstų gatvės gyventojas Tautvydas Vankevičius.

Pasak jo, ne ką geriau ir sausu oru, nes tada pakyla ir į kambarius veržiasi daug dulkių. „Skalbinių kieme geriau nedžiaustyti“, - numojo ranka jis.

Nuosavų namų kvartale visi prie vartelių išsibetonavo slenksčius, kad vanduo netekėtų į kiemus.

Šiemet Savivaldybės administracija žadėjo čia pakloti asfaltą, parengė gatvės atnaujinimo projektą, buvo numatyta tam skirti 600 tūkst. litų.

Tačiau Kauno miesto tarybos Miesto ūkio ir energetikos komitetas nusprendė šias lėšas verčiau skirti dalies Parodos gatvės rekonstrukcijai.

Prastų kelių – daug

Mieste iš 1400 gatvių dar trečdalis likusios neasfaltuotos. Jų lyginimui, pažvyravimui kasmet tenka skirti apie pusantro milijono litų.

Daugiausia žvyrkelių užsilikę Vilijampolėje ir gyvenvietėse, prijungtose prie miesto nuo 1996 metų: Vaišvydavoje, Rokuose, Romainiuose, Sargėnuose, prie Šilainių prisišliejusiuose nuosavų namų kvartaluose.

Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys sakė, kad pirmiausia lėšos skiriamos toms gatvėms, kuriomis važinėja visuomeninis transportas.

„Visoms gatvėms atnaujinti reikėtų 500 mln. litų“, - teigė jis.