Šiais metais liepos mėnesį buvo labai karšta, o rugpjūtį – labai vėsu. Tačiau ar tikrai praėjusi vasara buvo išskirtinė?

„Dar tik rugsėjo pirmoji diena, duomenis dar patikrinsime ir apibendrinsime, bet labai panašu, kad ši vasara bus pati šilčiausia nuo praeito amžiaus vidurio. <...>. Iš tikrųjų, rekordiškai karšta vasara ir ne tik dėl liepos, bet ir birželio.

Tai buvo du labai karšti mėnesiai ir birželis buvo antras pagal šiltumą nuo 1961 m., o liepa apskritai buvo pats karščiausias mėnuo per meteorologinių stebėjimų istoriją“, – teigė jis.

Vis dėlto, pasak D. Valiuko, po dviejų labai karštų mėnesių nereikėjo tikėtis, kad tokios karščio anomalijos labai ilgai tęstųsi, todėl rugpjūtis buvo tikrai vėsesnis.

„Jeigu žvelgtume į paskutinį dešimtmetį, tai rugpjūtis buvo vienas vėsiausių. Bet jeigu pasižiūrėtume į tai, kas buvo prieš penkiasdešimt metų, tai šis mėnesis būdavo įprastas Lietuvai. Temperatūra būdavo tikrai įprasta, o dabar turime kintantį klimatą ir toks, koks buvo rugpjūtis dabar, atrodo, tikrai vėsus“, – komentavo klimatologas.

D. Valiukas sakė, kad reiktų savaitę palaukti, kad būtų galima tiksliai suskaičiuoti, kiek ši vasara truko.

„Pagal dabartinę situaciją ir prognozes, tikrai labai panašu, kad šiemet vasara bus trumpesnė negu praeitais metais. Mes tikrai buvome įpratę, kada vasara nusitęsia į rugsėjo pradžią. Šiemet nebuvo kažkokio labai nuokrypio, o ji užsibaigė, deja, dar rugpjūtį.

Tačiau reikia sulaukti bent pirmosios rugsėjo savaitės, nes dar yra toks svyravimas klimatologinės vasaros. Dabar žiūrint, labai panašu, kad vasara jau bus pasibaigusi“, – paaiškino jis.

dr. Donatas Valiukas

Klimatologo teigimu, ši vasara tikrai nebuvo trumpa ir turėjome du labai karštus mėnesius.

„Jeigu sulauksime atšilimo po gerokai vėsesnio rugpjūčio, ko gero, jis bus efektyvesnis. Kai mes turėdavome labai šiltą rugpjūtį, šiltą rugsėjį, tuomet tokio atšilimo kartais net nepajusdavome. Dabar rugsėjis numatomas kol kas labai lietuviškai įprastas ir šiek tiek vėsesnis, todėl reikia labai tikėtis, kad atšilimo sulauksime.

Bobų vasara yra toks procesas, kuris yra nulemtas atmosferų cirkuliacijos ir prasideda skirtingu metu, trunka skirtingą laikotarpį, todėl kartais gali trukti vos kelias dienas, o kartais ir keletą savaičių. Pasitaiko, kad ta Bobų vasara keliauja iki mūsų, bet galiausiai sustoja kažkur Lenkijoje. Toks procesas turi susidaryti, todėl iš tikrųjų labai reikia tikėtis, kad šiemet po labai vėsaus rugpjūčio ir vėsesnės rugsėjo pradžios jos sulauksime“, – svarstė jis.

Jis akcentavo, kad ne visada į Lietuvą ateina Bobų vasara, mat kartais ji mus aplenkia arba tiesiog nepasiekia.

„Bobų vasaros procesas būdingas visam šiaurės pusrutuliui, bet Lietuvą pasiekia ne kiekvienais metais. Tikrai būna metų, kada jos nebūna arba Bobų vasaros procesas persipina su šiltu rugsėju.

Klasikinė Bobų vasara būna po pirmųjų šalnų, po atšalimo, o šiemet turime tą vėsesnį orą. Jeigu bus, tai tokia, kokia ir turėtų būti. “, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)