Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės praėjusios savaitės vizitą Kijeve jis vadina nesusipratimu – esą dabar laikas imtis solidesnių veiksmų.

A. Kubiliaus teigimu, įvykiai Ukrainoje parodo, kiek nepriimtinas tautai buvo Viktoro Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

„Dar akivaizdžiau tampa, kad Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius padarė didžiulę strateginę klaidą nepasirašydamas Asociacijos sutarties Vilniuje. Iš kitos pusės – Maidano demonstracijos leidžia įsitikinti Europai ir Vakarams, kad eurointegracija yra Ukrainos žmonių, o ne vien tik politikų ar biurokratų pasirinkimas“, - kalbėjo konservatorių lyderis.

Ekspremjero nuomone, jei Ukrainos valdžia imsis tolesnių represijų, Kijeve gali pasikartoti tai, kas prieš keletą metų vyko Minske, o V. Janukovyčius tokiu būdu iš esmės eitų Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos pėdomis.

„Bet kokios nepaprastosios padėties įvedimas reikštų tik tai, kad Kijevas kartoja Minsko 2010 m. scenarijų. Prezidentas V. Janukovyčius turi būti nedviprasmiškai perspėtas, kad tokiu atveju jo lauktų tokia pat griežta tarptautinė izoliacija“, - tęsė A. Kubilius.

Politiko žodžiais, jei V. Janukovyčius nuspręstų artėti prie Kremliaus siūlomos Muitų sąjungos, taip jis pasirinktų „autoritarizmo sąjungą“. „Nei vienas vadovas toje Muitų sąjungoje nėra renkamas, nes nedrįsta dalyvauti tikruose rinkimuose“, - sakė A. Kubilius.
Andrius Kubilius

Pasak jo, dabar laikas imtis priemonių tarptautiniu mastu. Tiesa, L. Graužinienės kelionę opozicijos lyderis tebelaiko klaida.

„Mano įsitikinimu, šiuo metu visos tarptautinės diplomatinės pastangos turi būti sutelktos tam, kad būtų išsaugota taiki galimybė Ukrainos žmonėms reikalauti, kad valdžia išgirstų jų nedviprasmiškai išsakomą valią. (...) Akivaizdu, kad dabar tarptautinės bendruomenės dėmesys turi būti skirtas nebe vien tik Asociacijos sutarties pasirašymui, bet ir demokratiniam valdžios pasikeitimui. Ar 2015 m., kaip buvo iki šiol planuojama, ar anksčiau – kaip to žmonės Maidane reikalauja.

Jeigu situacija Ukrainoje išliks tokia pat įtempta, kokią matėme pastarosiomis dienomis, tai kaip tik šiuo metu būtų svarbu, kad kaip galima daugiau įvairių šalių parlamentarų lankytųsi Ukrainoje ir savo buvimu kartu su Ukrainos žmonėmis apsaugotų jų teisę taikioms permainoms. Padėdami apsiginti nuo svetimų provokacijų ir nuo neapgalvotų valdžios konvulsijų. Todėl, nepaisant praėjusios savaitės visiško nesusipratimo su L. Graužinienės vadovaujama delegacija, kurios vizitas buvo visiškai neapgalvotas, šią savaitę Seimo delegacija, jeigu situacija nenurims, ilgai nedelsdama tikrai turėtų vykti į Kijevą“, - dėstė A. Kubilius.

Jis taip pat paragino Užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir Seimo Europos reikalų komiteto pirmininką Gediminą Kirkilą nedelsiant organizuoti pasitarimą dėl padėties Kijeve.

Paklaustas, kokios delegacijos reikia, A. Kubilius teigė įžvelgiantis tarptautinės misijos poreikį. Esą užsienio parlamentarai galėtų atlikti savotiško skydo funkciją, savo statusu saugodami protestuotojus nuo represijų.