O savo sūnaus ji iki šiol negali palaidoti – motinai neišduodami dokumentai, nes... ji savo sūnų jau yra palaidojusi. Situaciją sunkina ir tai, kad palaidotas vyras buvo kremuotas.

„Tai, kas vyksta, yra didžiausias pasityčiojimas iš žmonių – stoviu dabar prokuratūroje ir aiškinamės, ką daryti, aš iki šiol negaliu palaidoti savo sūnaus“, – penktadienio rytą sakė į neįtikėtiną situaciją pakliuvusi vienintelio vaiko netekusi Irena Snarskytė.

Aiškėja, kad moteriai Šiaulių morge buvo išduotas ne jos 34 metų sūnus Algminas Banišauskas, o kitas avarijoje žuvęs vyras – Lietuvoje gimęs, bet ilgą laiką Latvijoje gyvenęs 42 metų Vladimiras Medvedevas.

Kad įvyko klaida, kai kurie artimieji pastebėjo, kai tik šis buvo parvežtas atsisveikti į namus, tačiau skausmo kamuojama motina to net nenorėjo girdėti – jai buvo įteikti dokumentai, jog parsivežė sūnų, kuris patyrė daugybę traumų, jo kūnas buvo tiesiog suniokotas.

Maniusi, kad laidoja savo sūnų, moteris jį kremavo. Dabar kremuoti ji norėtų ir tikrąjį savo sūnų, tačiau kol kas negali – visi dokumentai rodo, kad jis jau yra palaidotas.

Avarija Kelmės rajone, Lyduvėnų kaime, kelio Kušeliškė-Lyduvėnai-Maironiai 7-ame km, nutiko vasario 24 d., apie 13.40 val., kai automobilis „VW Caravelle“ užvažiavo ant tilto per Dratvinio upę atitvarų ir nuvažiavęs nuo tilto į upę apsivertė.

Avarijoje žuvo du vyrai – V. Medvedevas ir A. Banišauskas bei šešiametis berniukas.

Ne savo sūnų palaidojusi motina: suabejojau iš karto, kad tai – ne jis

Ne savo sūnų palaidojusi I. Snarskytė DELFI sakė, kad apie tai, jog amžinojo atilsio išlydėjo svetimą žmogų, sužinojo tik ketvirtadienį, kai buvo nutarta laidoti kitą per avariją žuvusį vyrą – kartu su jos sūnumi mikroautobuse važiavusį V. Medvedevą.

„Jį parsivežė iš morgo, atidarė karstą ir pamatė, kad ten guli mano sūnus, – neįtikėtiną istoriją pasakojo moteris. – Tada paskambino man ir pasakė – nepatikėjau, bet sėdau į mašiną ir nuvažiavau pasižiūrėti. Ir pamačiau savo vaiką.“

„Jūs suprantate, ne tą žmogų palaidojau – jį man išdavė lavoninė, – kalbėjo ji. – Kai sūnų atvežė, jis visas buvo sužalotas, jo lūpos buvo susiūtos, po avarijos jis dar penkias valandas ant kranto ištrauktas iš vandens gulėjo, man aiškino, kad jis į save nepanašus dėl patirtų daugybinių sužalojimų. Aš suabejojau nuo pat pirmos minutės, kad čia ne mano sūnus, bet jie mane įtikino, kad čia jis ir dar dokumentas prie jo buvo pridėtas. Ir daiktai, drabužiai prie sūnaus buvo pridėti.“

Moteris įsitikinusi, kad situacija, į kurią pakliuvo – yra didžiausias pasityčiojimas iš žmonių. „Kaltų nebeliko – Telšių policija kaltina Kelmę, o ši nesijaučia kalta, likau kalčiausia aš, nes esu nepilno proto, kad karste savo sūnaus nepažinau“, – sakė ji.

Ne tą žmogų palaidojusi moteris sako, kad dabar sūnaus negali palaidoti. „Nes jo vardu jau yra palaidotas kitas žmogus – tikrasis mano sūnus dabar yra nuvežtas į Kėdainių krematoriumą, bet jo neleidžia kremuoti, kol nebus išduoti dokumentai, – kalbėjo ji. – Jau šešta para, o aš negaliu palaidoti savo vaiko. Dabar esu prokuratūroje ir aiškinamės, ką daryti. Kai vakar Kelmės policijoje sukėliau triukšmą, tik 21 val. atvažiavo ieškoti mano sūnaus kūno, kad nuimtų pirštų antstpaudus. Jie tai turėjo padaryti iš karto po avarijos – kviesti artimuosius atpažinimui. Bet nekvietė – manau, policija neatliko savo darbo.“

Į neįtikėtiną situaciją pakliuvusi I. Snarskytė dar viliasi, kad vis dėlto galės palaidoti savo sūnų.

„Jeigu neleis man palaidoti, eisiu pas prezidentę ir paklausiu, ką man daryti – ar lavoną namo parsivežti“, – pasipiktinimo neslėpė ji.

Per avariją vaiko netekęs tėvas: sakiau, kad karste – ne tas žmogus

Kad motina laidoja ne savo sūnų, iš karto teigia pastebėjęs Kelmės rajono gyventojas Žanas Talandis – jis baisioje avarijoje taip pat neteko savo šešiamečio vaiko. O žuvę vyrai gyveno Ž. Talandžiui priklausančioje sodyboje – čia glaudžiasi priklausomybės alkoholiui atsikratę vyrai.

„Trečiadienį mūsų bendruomenė nuvažiavo išlydėti Algmino į amžinąją kelionę, bet iš karto pamatėme, kad jis žiauriai yra pasikeitęs, – sakė jis. – O situacija buvo tokia – nuvažiavo į morgą pasiimti kūno, atidarė karstą, ir pamatė, kad ten – ne jis. Bet artimiesiems aiškino, kad baikite juokus, kūnas smarkiai sumaitotas, nenorėkite, kad po tokios avarijos žmogus būtų panašus į save. Ir marlino, marlino, kol apmarlino – gal todėl, kad morgo darbuotojai patys nežinojo, tai taip ir sakė.“

Ž. Talandis sakė, kad per avariją abu žuvę abu vyrai apie metus gyveno bendruomenėje, kurioje glaudėsi priklausomybės alkoholiui atsikratę asmenys.

„Ir vienas iš mūsų bendruomenės narių man prie karsto tiesiai šviesiai pasakė – žinai, Žanai, tu užmušk mane, bet baik juokus – tai ne Algminas, o grynas Vovka (avarijoje žuvęs keleivis – V. Medvedevas), – prisiminė jis. – O ir kiti sakė, kad tikrai čia ne tas – ir plaukų, ir barzdos kita spalva, ir kūno sudėjimas visiškai kitoks. Motinai per tą skausmą ir ašaras sunku buvo įrodyti, kad karste guli ne jos sūnus, nors ir ši sakė, kad sūnus tikrai nepanašus į save. O ką jai reikėjo daryti – morge pasakė, imk, čia tavo vaikas, kito negausi.“

„O kai kitą dieną mes nuvažiavome pasiimti Volodios, karste radome Algminą – kaip iš nuotraukos nulietas, – neįtikėtiną istoriją pasakojo vyras. – Gerai, kad nutarėme kūną pasiimti, o ne iš karto kremuoti, tada nieko ir nebūtume sužinoję.“

Vyro teigimu, I. Snarskytė avarijoje žuvusį V. Medvedevą palaidojo savo šeimos kape. Čia motina planuoja palaidoti ir tikrąjį savo sūnų.

„Klausiau, gal ji nori, kad iškastume Volodią ir perlaidotumėme, bet ji sakė, kad nereikia – kartu važiavo, žuvo, tegul kartu ir ilsisi“, – kalbėjo Ž. Talandis. Jis negalėjo pasakyti, ar V. Medvedevo artimieji žino apie jo žūtį avarijoje.

„Gal nepavyko surasti, nes jį leido laidoti mūsų bendruomenei“, – sakė jis.

Morgo vedėjas: mums taip nurodė policija

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus vedėjas Robertas Obrikis sako, kad kol kas negali paaiškinti, kaip galėjo būti sukeisti kūnai.

„Kol kas dar vyksta ikiteisminis tyrimas, mes sakome, kad galimai sumaišyti, dar tai aiškinasi pareigūnai – kurioje vietoje tai įvyko, žinokite, dar ir patys nelabai žinome, čia turbūt teisėsaugos pareigūnai turėtų išaiškinti, – sakė jis. – Taip, jie buvo pas mus pristatyti – autoįvykis buvo penktadienį, o pas mus juos atvežė pirmadienį. Jie buvo identifikuoti iš įvykio vietos ir mes dokumentuose surašėme taip, kaip nurodyta tyrėjų.“

R. Obrikis neslėpė, kad jį nustebino tokia istorija. „Juk jūs suprantate, kad tie mirusieji, kurie yra pas mus atvežami, ekspertai jų nepažįsta – tapatybės nustatymas yra teisėsaugos pareigūnų reikalas, jie mums pateikia, parodo, mes atliekame tyrimus“, – sakė jis.

Policijos atstovė: gal ekspertai galėtų komentuoti?

Telšių apskrities policijos atstovė Aušra Blaževičienė sako, kad policijos pareigūnai nepadarė jokių klaidų, kai nustatė per eismo įvykį žuvusių vyrų tapatybes.

„Eismo įvykio vietoje abu kūnai buvo identifikuoti ir perduoti bendrovei, kuri teikia kūnų išgabenimo teismo medicinos ekspertams paslaugas, – sakė ji. – Pas vieną avarijoje žuvusį asmenį buvo rasti dokumentai, o kitas žmogus buvo atpažintas įvykio vietoje.“

Kaip galėjo būti kūnai sukeisti, policijos atstovė negalėjo komentuoti. „Gal šiuo klausimu galėtų teismo medicinos ekspertai pakomentuoti“, – sakė A. Blaževičienė.

Policijos atstovė pabrėžė, kad ketvirtadienio vakarą išaiškėjus tiesai, jog motina palaidojo ne savo sūnų, policija jai pasiūlė identifikuoti tapatybę pagal pirštų antspaudus.

„Reikia pripažinti, kad kažkur įvyko klaida, dabar reikia nustatyti tapatybę, išduoti dokumentus, kad ji galėtų laidoti“, – sakė A. Blaževičienė.

Nežino, kada galės palaidoti

Dėl valstybės pareigūnų aplaidaus darbo I. Snarskytė prokurorų paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą. O penktadienio vakarą ketina apsilankyti Kėdainių krematoriume – policijos pareigūnų akivaizdoje ji turės atpažinti savo sūnų. Kada jai bus išduoti dokumentai laidotuvėms, moteris nežino.

„Krematoriumas dirba ir savaitgalį, bet dar nežinau, kada gausiu dokumentus ir pagaliau jį galėsiu palaidoti“, – sakė vienturčio sūnaus netekusi moteris.

Krematoriumo vadovas: klaidos buvo galima išvengti

Kėdainių krematoriumo „K2 LT“ vadovas Vytenis Labanauskas mano, kad situacija, kai buvo kremuotas ir palaidotas ne tas žmogus, galėjo susiklostyti ir dėl įstatymų nesilaikymo – jau palaidotą sūnų motina nutarė kremuoti ne Lietuvoje, o Lenkijoje, nes jai ten kainavo mžadaug 150 Eur pigiau.

„Vieno iš žuvusiųjų, kuriam pirmam neteisingai nustatyta tapatybė, kūnas buvo išvežtas kremuoti į Lenkiją. Nuo tokių tapatybės nustatymo nesusipratimų papildomai turėtų apsaugoti mirusiojo pasas, dar vadinamas laissez-passer, – sakė V. Labanauskas. – Tai leidimas, išduodamas norint oficialiai išvežti palaikus per sieną. Lietuva yra pasirašiusi Strasbūro susitarimą, ratifikuotą dar 2009 m., o reikalavimas važiuojant per sieną turėti mirusiojo pasą įsigaliojo nuo 2017 m. sausio 1 d. Gauti tokį dokumentą nėra sudėtinga, jis išduodamas nemokamai Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC). Karstas yra plombuojamas, patvirtinama mirusiojo tapatybė, atliekamos kitos reikalingos procedūros.

Šiandieninė situacija tik parodo, kad sistema kol kas tinkamai neveikia ir galbūt įstatymų nesilaikoma – kyla klausimai, ar mirusįjį kremuoti vežusi bendrovė kreipėsi į NVSC su prašymu išduoti privalomą leidimą, ar kas nors kontroliavo kūno vežimą per sieną? Turime papildomą „saugiklį“, kuris turėtų padėti apsisaugoti nuo tokių situacijų, atliekant atidesnę mirusiųjų kūnų patikrą, tačiau kažkodėl tuo nesinaudojama.“