Laidoje „DELFI diena“ Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas Virginijus Sinkevičius teigė, kad dabar svarbiausia padaryti išvadas po trejų rinkimų, kad 2020 metais rinkimuose jie pasirodytų daug stipriau.

– Po pirmo turo premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad bus rinkimų smaigalyje, šiandien jau sako, kad nežino, ar savo ateitį sieja su „valstiečiais“. Nuo ko priklauso Skvernelio ateitis?

– Pirmiausia nuo jo paties sprendimo, kaip jis mato save, nuo to, ką nuspręs partija. Jis yra įvardijęs, kad reikalingas aiškumas, strategija dėl Seimo rinkimų. Mes turėjome rinkimų ciklą, po kurių galima daryti išvadas ir susidėlioti, kaip mes eisime į 2020 rinkimus, nes temos, kurios yra aktualios, gali keistis. Turime tai peržiūrėti, kalbėti taip, kad rinkėjai mus suprastų.

– Kodėl premjeras?

– Pradėkime nuo to, kad viskas prasidėjo po pralaimėtų Prezidento rinkimų. Premjeras priėmė tai kaip asmeninį pralaimėjimą, žinoma, kad po tokio pralaimėjimo būna pamąstymų metas, kas bus toliau. Manau, kad tai ir vyksta.

– Šiandien Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad jūs laimėjote visus trejus rinkimus ir kad viskas yra gerai. Ar tikrai?

Virginijus Sinkevičius

– Partijos poziciją turbūt galėtų pasakyti tik partijos taryba ir suvažiavimas. Rezultatai yra neblogi, bet tas atspirties taškas yra kitoks. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija pasikeitė iš esmės 2016 metais, ir to nereikia pamiršti. Tai buvo partija, kuri iki 2016 turėjo 1 mandatą, dabar yra 51. Dabar partija tikrai atrodo daug solidžiau, bet to tikrai negalima vadinti pergale. Pasirodymas solidus, aš lieku prie savo nuomonės. Rinkėjai mūsų nenubaudė ir EP rinkimuose, partija, kuri, nors ir laimėjo, bet turėjo daug geresnes sąlygas, turiu omenyje konservatorius, tai signalizuoja ne pačius geriausius sprendimus.

– Bet jūs nelaimėjote net EP rinkimų ir premjeras buvo pasakęs, kad jeigu taip nutiktų – jis po liepos 12 dienos pasitraukia. Kokia dabar yra jo pozicija?

– Reiktų jo paklausti. Kiek aš suprantu, premjeras nori, kad prasidėtų derybos dėl koalicijos. Jis mato, kad mes išeiname į ciklą, kuris eis iki Seimo rinkimų. Dirbti, neturint politinio palaikymo, atramos Seime, tiesiog neįmanoma. Nėra prasmės eiti premjero pareigų, jeigu Seime tu neturi 77-80 balsų, kurie tau suteiktų manevro teisę, dėl svarbių klausimų priėmimo. Tai yra vienas iš esminių dalykų premjero pareiškime. Kitas dalykas – pokalbis su prezidentu. Tai irgi bus labai svarbus momentas. Naujasis prezidentas išsakė savo viziją ir lūkesčius. Labai svarbu, kad premjeras ir prezidentas susitiktų, kad darbas būtų vienoje komandoje. Aš manau, kad jis yra patyręs politikas ir mato, kad būti premjeru, neturint balsų, nuolat galvojant iš kur gauti kelis papildomus balsus, kad būtų galima priimti sprendimą, tai nėra prasmės.

– Bet šiandien premjeras užsiminė, kad jeigu jam bus pavesta formuoti Vyriausybę po naujo Prezidento priesaikos, jis iš esmės keis kabinetą. Kurie nariai, jūsų nuomone, būtų keičiami tikrai?

– Negaliu atsakyti, manau, kad nei vienas iš mūsų negali būti garantuotas dėl mūsų pozicijų. Premjeras turi teisę pasirinkti komandą, su kuria jis dirbs. Būtų neetiška aptarinėti vieno ar kito kolegos likimą. Pirmiausia, nepamirškime, kad kalbame apie derybas, vienos ar kitos pozicijos gali būti nulemtos tam tikrų susitarimų. Daug kas priklauso ir nuo to, ko paprašys mūsų partneriai.

– Ar svarstomi variantai, kad jūsų frakcija su lenkais ir „tvarkiečiais“, galėtų jiems duoti vieną ar kitą ministro portfelį?

– Aš manau, kad tai bus neišvengiama, jeigu mes į juos žiūrime kaip į lygiaverčius partnerius, kaip į žmones, kurie galimai dirbs su mumis. Manau, kad ašis koalicijos vis tik bus darbai, tuomet, kas tuos darbus galės įgyvendinti.

– Opozicijos lyderė teigė, kad mažiausiai klausimų turi Jums, susisiekimo ir užsienio reikalų ministrams. Pritariate dėl kitų dviejų?

Saulius Skvernelis

Geras įvertinimas, vertinu gerai ir Aurelijų Verygą, kuris dirba gerai, darbą, kurio daugelis nesiėmė iki jo. Gerai vertinu ir finansų, krašto apsaugos ministrus, Seime matome, kad jie neturi daug klausimų, nėra mesto šešėlio, bendrai kalbant, ši Vyriausybė ir jos vertinimas yra labai geras.

– Ar Skvernelis yra galutinai apsisprendęs dėl posto?

– Jis dar nėra pateikęs galutinio atsakymo. Jis tai padarys po pokalbio su prezidentu ir matydamas, kokia koalicija susidėlioja. Manau, kad jau seniai reikia išjungti tą rinkimų režimą, reikia tiesiog padaryti išvadas, kad stipriau sudalyvautume 2020 metais. Reikia galvoti apie darbus ir įsipareigojimus.

– Nemažai diskusijų šiandien sukėlė ir pono Marčiulionio apsisprendimas atsisakyti EP nario mandato. Oponentai ir politologai sako, kad tai – rinkėjų apgaudinėjimas ir taip partija šaudo sau į kojas. Kaip jūs vertinate?

– Tam ir eina sąrašas, kuris yra iš 22 žmonių. Įvyksta pasikeitimas, žmogus persigalvojo, mes kažkada matėme kaip Gabrielius Landsbergis padėjo europarlamentaro mandatą ir grįžo čia į Lietuvą vadovauti partijai. Reitingavimas, mano galva, parodė, kad nebuvo siejama labai diddelių vilčių su Šarūnu Marčiulioniu EP. Mes matome didžiulį skirtumą tarp Broniaus Ropės, kuris tikrai yra siejamas su EP, su atstovavimu ūkininkams.

– Žmonės reitingavo tą patį Jakeliūną. Skirtumas buvo net mažesnis nei 1000 balsų. Aš įsitikinęs, kad Jakeliūnas tinkamai galėtų atstovauti mus Europos Parlamente. (…) Gerbkime žmogaus sprendimą. Taip, gal jis galėjo anksčiau tai padaryti, bet mes tikrai rasime jį kuo pakeisti.

– Šiandien vakare renkatės kalbėtis dėl valdančiosios koalicijos didinimo. Skelbta, kad kviesite lenkus ir „tvarkiečius“, kurie viešai sako, kad neturi dėl ko jungtis. Kokio dydžio koaliciją įsivaizduojate?

– Šiandien mes nieko nekviesime, mes renkamės pasikalbėti apie tai, ką mes galime pasiūlyti. Pirmiausia tai darbus. Lietuvos lenkų krikščionių sąjunga yra labai socialiai orientuoti. Tai būtent ši Vyriausybė įgyvendino jų ilgą laiką kalbėtą projektą – vaiko pinigus, šeimos kortelę. Šeimos politikos stiprinimo darbai galėtų būti koalicijos ašis. Manau, kad visų politinių partijų tikslas yra įgyvendinti numatytą programą. Juk dėl to jie eina į rinkimus.Jeigu jie tikrai nori įgyvendinti pažadus, jiems yra galimybė. Pozicijos visada yra antraeilis klausimas. „Tvarka ir teisingumas“, kiek aš skaičiau lyderio Remigijaus Žemaitaičio pranešimą, jie pirmiausia tarsis partijoje, kaip jie mato tą veiklą. Sulaukime partijos sprendimo, tuomet žiūrėsime toliau.

Virginijus Sinkevičius

– Jūs plečiate dėl to, kad neturite tvirtos daugumos?

– Vienas dalykas, taip, bet, kita vertus, tiek premjeras, tiek mūsų frakcija yra suinteresuota įgyvendinti tai, ką pažadėjo rinkėjams. Mes galime būti profesionalų Vyriausybė, politikų Vyriausybė, bet jeigu neturime tvirto pagrindo, priimti sprendimus bus labai sunku. (…) Jeigu lenkus prisijungtume, tai būtų 70, yra bent 3 žmonės mišrioje grupėje, apie kurių prisijungimą mes galime kalbėti. Aš manau, kad 77-80 yra stabilu.

– Ką žadate partneriams?

– Nieko. Jokių pozicijų. Į derybas dar neiname, kol nesuformavome tos derybinės grupės, kurią sudarysime šiandien vakare. Palaukime ir neilgai trukus sužinosime.

– Mūsų žiniomis, vasarą organizuojamas neeilinis valstiečių suvažiavimas. Kodėl toks rengiamas ir kokie klausimai jo darbotvarkėje?

– Manau, kad mes turime įsivertinti tuos trejus rinkimus, ir kaip atrodysime 2020 metais. Praėjo visas raundas derybų, reikia įsivertinti tikslus, ko tikimės iš 2 europarlamentarų. Manau, kad dižiausia valdančioji partija turėtų operatyviai gauti naujienas iš Briuselio.

– Ar matote galimybę savo poste likti partijos pirmininkui?

– Kiek pamenu, jis sakė, kad pasitikrins pasitikėjimą, sakyti, kad pasitiki ar ne, per anksti.

– Kaip jūs spręstumėte krizę, kuri šiuo metu yra?

– Nėra krizės. Nereikia tokio programavimo, yra natūralus porinkimis periodas. Aš pats esu jaunas žmogus, maksimalistas, žinau, kad dažnai lūkesčiai su realybe prasilenkia. Manau, kad negalima sakyti, kad vieno žmogaus išėjimai ir įvairūs pareiškimai padarė lūžį. Tai yra komandinis darbas.

Visas pokalbis DELFI laidoje.