Apie sklandančią vieną iš įvykio versijų ketvirtadienį ryte feisbuke rašė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Nauja Kachovkos dambos sprogdinimo versija: okupantai norėjo susprogdinti birželio 9-11 d., bet atseit įvyko neplanuotas sprogimas. Kiek ši versija tikra ar nėra taip metamas gelbėjimo ratas karo nusikaltėliams?

Pagal šią versiją, birželio 5 d. vakarą hidroelektrinėje dirbo 31-ojo inžinierių pulko (iš Kabardino-Balkarijos) minuotojai, vadovaujami neseniai komandiruotų leitenanto Sivyho ir vyr. ltn. Gončiarovo, kuriems tereikėjo patikrinti, ar viskas paruošta sprogdinimui. Bet detonavus pernai rudenį sudėtiems sprogmenims minuotojai iš sprogdinimo vietos nebesugrįžo“, – rašė ministras.

Visgi nepaisant versijų, anot jo, visa atsakomybė tenka Rusijai.

„Kad ir kokios būtų versijos, tačiau šis karo nusikaltimas sukėlė milžinišką ekologinę, technogeninę katastrofą ir visa atsakomybė tenka Rusijai“, – rašė A. Anušauskas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas atkreipė dėmesį į tai, kad evakuojami Chersono regiono gyventojai dar papildomai yra apšaudomi.

„Nors žmonių gelbėjimas dabar privalo būti prioritetas, tačiau Rusija nusikalstamai trukdo gelbėjimo veiksmams pietų Ukrainos teritorijoje kuri katastrofiškai nukentėjo nuo jos sukelto potvynio susprogdinus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Gelbėtojai bandantys padėti aukoms yra apšaudomi.

Rusija spjovė ir į civilius, kurie yra jos okupuotoje teritorijoje. Jie palikti likimo valiai“, – feisbuke rašė politikas.

Negailėdamas kritikos Vakarams, jis pabrėžė, kad Ukrainai šiandien reikalinga skubi pagalba gelbėjant žmones ir kovojant su siaubingomis potvynio pasekmėmis.

„Tarptautinės bendruomenės reakcija bent kol kas, deja, yra nepakankama ir neadekvati reaguojant į Rusijos įvykdyto karo nusikaltimo mastą ir pasekmes. Privalo nedelsiant būti įvestos papildomos ir reikšmingos sankcijos, Maskva turi padengti visą sukeltą žalą, o šį karo nusikaltimą įsakę ir įvykdę asmenys patraukti baudžiamojon atsakomybėn Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme Hagoje.

Ukraina skaičiuoja, kad atstatyti užtvanką užtruks mažiausiai tris metus ir reikalaus milžiniškų finansinių resursų“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją