Zuokų namuose rastų daiktų skandalas prasidėjo tuomet, kai iš šeimos namų buvo išgabenti du autobusiukai meno kūrinių. Buvo įtariama, kad kai kurie daiktai galėjo priklausyti Vilniaus miesto savivaldybei. Tiesa, apie skyrybas žiniasklaidoje kalbėta jau gerokai anksčiau.

Žinojo apie sandėliuke esančius daiktus

Pasiteiravus, ar sutapimas, jog tuo metu, kai vyko dėžių paėmimas iš jo namų, A.Zuokas buvo išvykęs iš Lietuvos, jis tikino, kad ilsėjosi su dukra ir taip pat turėjo darbinį vizitą.

„Sunku pasakyti. Buvau su dukra, keliavome, turėjome atostogas, taip pat turėjau darbinį vizitą į Ispaniją, o kodėl tai įvyko man išvažiavus, reikėtų klausti ne manęs“, – DELFI sakė A.Zuokas.

Anot jo, jis žinojo apie sandėliuke esančius daiktus.

Artūras Zuokas

„Ten Jono Meko daiktų nebuvo. Ten buvo žurnalai, knygos ir leidiniai, susiję su kinu. Jie tikrai buvo žinomi ir Agnei, ir kitiems, kurie yra susiję su kinu, kultūra, ir Fluxus ministerijos laikotarpiu. Kai 10 metų guli daiktai, akivaizdu, kad apie juos nežinoti yra neįmanoma. (…) Sandėliukas atrodo geriau nei iki mano išvažiavimo. Savivaldybė tikrai gerai liko savo darbą, erdvės tikrai padaugėjo“, – pabrėžė buvęs Vilniaus meras.

Papasakojo, kaip daiktai atsirado

A. Zuokas DELFI laidoje papasakojo, kaip jo namuose atsidūrė daiktai, kurie dar visai neseniai sukėlė tokį skandalą.

„Jeigu jūsų kas nors šiandien paklaustų, ar turite inventorių savo namų indų, jo nesugebėtumėte pateikti. 2008 metais, kai aš ir Jonas Mekas kartu su kolegomis nusprendėme atidaryti Fluxus ministeriją, po to turėjome projektą Kaune, kuris buvo labai įdomus ir davė efektą kultūrai, norėjome ten įkurti kino centrą. Mes tada surinkome iš kolekcionierių seną kino aparatą, taip pat mūsų fondas atliko skaitmenizavimo darbus Niujorke, aš taip pat esu ir buvau antologijos tarybos narys ir po skaitmenizavimo atliko antrinių egzempliorių: knygų, žurnalų ir visa kita. Mes juos atvežėme į Vilnių. Tokia ir istorija“, – paaiškino A.Zuokas.

Artūras Zuokas

Savivaldybėje – kitokia teisinė logika

Anot jo, tokie savivaldybės veiksmai tik parodo, kad teisinės logikos trūkumas, buvusio mero žodžiais, yra akivaizdus savivaldybės bruožas.

„Kaip bebūtų, reikėtų pasakyti, kad šiandien savivaldybėje teisinis mąstymas ar teisinė logika yra sunkiai randama ir šiandien savivaldybėje dominuoja feisbukinė teisė, kai dėl tam tikro efekto, noro įkąsti politiniam oponentui, lygiai taip pat yra pasielgta ir su kitais skandalingais įvykiais, pavyzdžiui, dėl alėjos pervadinimo ar generolo Vėtros lentelės nuėmimo.

Šiandien aš pritariu tam procesui, nes kito kelio nėra po šių paskutinių įvykių. Taip, namuose mes kalbėdavome apie politiką ir viską. Manau, kad buvome kaip ir bet kuri kita šeima, kurioje buvo ir dūmų, ir aistrų, ir gražių akimirkų.
A. Zuokas

Nebuvo remiamasi teise. Čia buvo bandymas greitai sureaguoti pagal feisbukinės teisės principus, negalvojant apie tolesnes teisines pasekmes“, – kalbėjo A.Zuokas.

Skyrybas inicijavo A.Zuokienė

Pasiteiravus, kaip būtų galima paaiškinti jo žmonos veiksmus, jis tikino, kad juos sunkiai supranta.

„Negalėčiau komentuoti Agnės ir savivaldybės susitarimų. Neabejoju, kad jie buvo labai glaudūs, nes kad taip greitai būtų priimtas sprendimas, ir dar neteisėti veiksmai, turbūt reikėjo tartis anksčiau. Aš nenorėčiau komentuoti Agnės veiksmų, mes turime Agnės inicijuotą skyrybų procesą ir aišku jis man nėra malonus. Tai, kas įvyko ir man nėra malonu. Manau, protingi savivaldybės vadovai turėjo įvertinti teisę ir įvertinti Agnės argumentus“, – kalbėjo A.Zuokas.

Jis pabrėžė, kad šis skandalas buvo nemalonus ne tik jam, bet ir jo vaikams.

Agnė Zuokienė

„Man tikrai buvo apmaudu, neabejotinai buvo apmaudu ir mano vaikams, mažajai dukrai, kurią stengiausi apsaugoti. Tikrai taip neturėtų būti. Atsiprašau tų žmonių, kurie buvo įvelti į šią situaciją. Deja, taip įvyko, bet norėtųsi, kad to nebūtų“, – sakė A.Zuokas.

Apie skyrybas pranešė per jubiliejų

Pasiteiravus, ar gali būti taip, kad A.Zuokienė tiesiog nori gauti daugiau dėmesio, jis pabrėžė, jog teismo procesas pradėtas būtent jo žmonos iniciatyva.

„Nežinau, ar tai yra teisingas būdas gauti daugiau dėmesio ir ar tai sąžiningas būdas gauti dėmesį, nes yra vaikai, bet aš nieko nesmerkiu. Šiuo atveju atsiprašau, kad tai įvyko. Tikiuosi, kad žiniasklaida supras tą situaciją ir gerbs tą sprendimą. Tikiuosi, kad Agnės inicijuotas skyrybų procesas vyks teismo salėje, o ne kieme, ar savivaldybei tarpininkaujant“, – aiškino savivaldybės tarybos narys.

„Esu blogas vyras – visomis prasmėmis“, – kalbėdamas skyrybų tema pripažino A.Zuokas.

Tas Agnės kelias, pasirinktas ne birželio mėnesį, kai buvo oficialiai skelbti dokumentai, o žymiai anksčiau – per mano 50 metų jubiliejų. Tą dovaną aš gavau ryte, kai Agnė pasakė, kad norėtų skirtis.
A.Zuokas

Kalbėdamas apie skyrybas, A.Zuokas tikino, kad apie jas jo žmona jam pranešė per 50-ąjį jubiliejų.

„Manau, kad reiktų klausti Agnės, nes Agnė yra skyrybų iniciatorė. Paskutinius kelerius metus mes buvome tokiuose sudėtinguose santykiuose. Šiandien aš pritariu tam procesui, nes kito kelio nėra po šių paskutinių įvykių. Taip, namuose mes kalbėdavome apie politiką ir viską. Manau, kad buvome kaip ir bet kuri kita šeima, kurioje buvo ir dūmų, ir aistrų, ir gražių akimirkų. Tas Agnės kelias, pasirinktas ne birželio mėnesį, kai buvo oficialiai skelbti dokumentai, o gerokai anksčiau – per mano 50 metų jubiliejų. Tą dovaną aš gavau ryte, kai Agnė pasakė, kad norėtų skirtis. Tame režime mes gyvename daugiau nei dvejus metus“, – DELFI laidoje atviravo A.Zuokas.

Paneigė, kad skyrybų priežastis kita moteris

Jis taip pat patvirtino, kad šiuo metu vis dar gyvena su A.Zuokiene, o skyrybų priežastis, anot jo, nėra tretieji asmenys.

„Tikrai ne. Tikrai tai nėra priežastis. Tai bandymas ieškoti pasiteisinimų arba pateisinimas veiksmams, bet mūsų skyrybų priežastis nėra tretieji asmenys. (…) Agnė puikiai žino, kodėl šiandien yra tokia situacija, bet tegul tai lieka mūsų šeimos vidinis reikalas. (...) Manau, kad kiekviena šeima, kuri gali pasigirti, kad pragyveno kartu 27 metus ir kuri užaugino tris vaikus, galėtų pasakyti, kad tos krizės pasitaiko labai dažnai. Šeima yra santykių kūrimas, man malonu matyti darnias šeimas. Bet kuriuo atveju šeima yra labai svarbi“, – sakė A. Zuokas.

Jis taip pat paneigė savo žmonos žodžius apie tai, kad neva išsivežė savo dukrą į kelionę be jos žinios.

Agnė Zuokienė

„Tai tikrai yra netiesa. Jai tai viskas buvo žinoma, suderinta. Pati Agnė galėjo kartu važiuoti, galėjo važiuoti atskirai. Tai netiesa, netiesos kalbėjimas viešai. Aš galiu daug ką iškęsti ir daug ką atleisti. Šeima puikiai žino, kad aš nepykstu daugiau nei dvi valandas. Ką kas bepadarytų, aš vis tiek atleisiu, tuo lengva piktnaudžiauti. (…) Kelionė yra mūsų tradicija, o dukrai geriau šiuo metu nebūti Lietuvoje, tai yra savaime suprantame“, – kalbėjo A. Zuokas.

Paklausus, ar dar gali būti, kad šeima susitaikys ir atsiims dokumentus, patikino, kad kelio atgal nėra.

„Ne. Skyrybos nėra paprastas procesas, jis užima daug laiko, ypač tokioje situacijoje. Tokios patirties anksčiau aš neturėjau, nežinojau, kaip visa tai atrodys, ir nežinau, kiek dar truks visa tai, bet po visų įvykių grįžimo atgal tikrai nėra. Neseniai buvo Agnės gimtadienis, palinkėjau jai stiprybės ir surasti gyvenimo žmogų, dėl kurio ji norėtų stengtis būti geresne. Neabejoju, kad ji nusipelno būti laiminga. Ji graži ir protinga moteris, šiandien pametusi savo gyvenimo kryptį ir kompasą. Ji žino tam tikras priežastis, kurios privedė mus prie šios situacijos“, – laidoje sakė A.Zuokas.

Zuokas: esame pasiruošę padėti jai atsistoti ant kojų

Pasiteiravus, kokios tos priežastys ir ar gali tai būti susiję su alkoholiu, jis kalbėjo gana mįslingai.

„Aš nenorėčiau komentuoti tų dalykų garsiai. Tegul būna tai mūsų kryželis. (...) Nenorėčiau apie tai kalbėti, yra vaikai ir šeima. Su vaikais šiandien kalbėjome, esame pasiruošę padėti jai atsistoti ant kojų ir kurti naują gyvenimą“, – sakė A.Zuokas.

Jis taip pat pripažino, kad jau seniai savo žmonai yra pasiūlęs finansinį sutarimą, tačiau su juo nesutinka pati A.Zuokienė.

„Agnė naudojasi dviem butais. Vienas, kurį mes nuomojamės, kitas priklauso mums daline nuosavybe. Čia galbūt aš labiau ieškau, kur pernakvoti ir panašiai. Yra vaikai, jų nuomonė, tam tikri finansiniai įsipareigojimai. Daugiau nei prieš dvejus metus, kai pirmas Agnės pareiškimas dėl skyrybų buvo pasakytas, tada aš dar pasiūliau ieškoti sutarimo – pasiūliau povedybinę sutartį. Apie mane labai daug mitų sukurta kaip apie turtingą žmogų. Šiuo atveju pasiūlymo esmė, įvertinant turtą, akcijas, pinigus ir tai, kad aš prisiimu visus finansinius įsipareigojimus, tai būtų apie 700 tūkst. eurų. Tokios galimybės tiek mano, tiek įmonių. Toks pateiktas pasiūlymas jau beveik dveji metai“, – sakė A.Zuokas. „Šiuo metu aš negaliu pykti ant Agnės, nes ji yra pasimetusi ir negali atsakyti už savo žodžius“, – tikino buvęs sostinės meras.