„Čia yra tik šiais metais į mūsų gimnaziją įstojęs moksleivis. Mūsų žiniomis, problemų turėjo ir kitose mokyklose, kuriose mokėsi. O šis įvykis labai netikėtas ir labai stipriai paveikė visą gimnaziją, nes tokių atvejų tikrai nėra buvę“, – žurnalistams sakė Radvilų gimnazijos, kurioje ir įvyko incidentas, direktorius Mindaugas Puodžiukas.

Kaip pasakojama žinių reportaže, po incidento mokykloje buvo nutrauktos pamokos, toks moksleivio elgesys esą sukrėtė visą mokyklos bendruomenę. Specialistai įspėja ir tėvus, kad jų noras apsaugoti savo vaiką įduodant jam dujų balionėlį gali baigtis ne tik rimtais sužalojimais, bet ir užtraukti administracinę atsakomybę.

Prekybininkai patvirtina, kad dažnai tokių apsaugos priemonių savo atžaloms ieško patys tėvai, jie, pasakojama reportaže, ateina ir klausia, ką galėčiau nupirkti ir duoti vaikui dėl saugumo. Pasak „Vilniaus ginklų“ pardavėjo Aurimo Šerpyčio, specializuotos parduotuvės neaplenkia ir nepilnamečiai.

„Visi tėvai, aišku, nori apginti savo vaikus, bet dujų balionėlio tikrai negali duoti vaikams, kuriems nėra 18 metų, kadangi tos dujos vis tiek veikia akis, kvėpavimo takus, gali prasidėti dusulys, galima net ir bendraklasį sužaloti. Todėl tokia priemonė tikrai netinka vaikams. Tikrai ateina nepilnamečių, nes galvoja – gal praslysiu, gal kažką nusipirksiu. Bet mes visada privalome paprašyti dokumento, įsitikinti, ar asmuo yra 18 metų“, – tikina A. Šerpytis. Jis priduria, kad šiuo metu dujų balionėlio kaina specializuotoje parduotuvėje kainuoja nuo 10 iki 30 eurų.

Anot specialistų, dujų balionėlis – tai ne vaikiškas žaislas. Mažamečiai ir nepilnamečiai jais naudotis negali, dujų sužalojimai gali būti labai rimti.

„Yra nurodymai, kad arčiau nei pusė metrų iki veido draudžiama purkšti, nes galima pažeisti akių tinklainę ir dėl to ateityje su regėjimu gali būti problemų. Tai iš tikrųjų rimta. Jeigu tu papurški – akys, kvėpavimo takai, dusulys – per pusę valandos tu vis tiek išverksi ir tai praeis“, – kaip veikia ašarinės dujos detalizuoja pardavėjas.

Tuo tarpu licencijavimo skyriaus viršininkas Julius Vaiškūnas žiniose priminė, kad vien tik neleistinų daiktų turėjimas gali užtraukti administracinę atsakomybę.

„Jeigu asmuo, kuris neturi 18 metų, turės su savimi dujų balionėlį ar kitą D kategorijos ginklą, už tai yra numatyta administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 30 eurų“, – aiškino jis.

Paklaustas, kokia atsakomybė laukia tų, kurie neturėdami tam teisės ne tik su savimi nešiojosi, bet ir panaudojo ašarines dujas, pareigūnas patikino, kad tai priklauso nuo aplinkybių ir padarytos žalos: „Kiekvienu atveju, kai daiktas yra panaudojamas, žiūrima, kokia buvo padaryta žala ir kokios yra aplinkybės.“

Šiuo metu dėl dujų balionėlio panaudojimo mokykloje atliekamas ikiteisminis tyrimas. Po šio įvykio panašus incidentas nutiko ir Šalčininkuose – du penkiolikmečiai taip pat papurškė ašarinių dujų, dėl apsinuodijimo į ligoninę buvo pristatyti septyni moksleiviai. Specialistai perspėja mokinių tėvus atsakingiau žiūrėti į tai, kokius daiktus vaikai nešasi į mokyklą.