Atakos nebuvo netikėtos

Anot dėstytojos, naujausias Irano žingsnis nėra labai netikėtas.

„Irano žingsnis nėra visiškai netikėtas, nes aukščiausiasis Irano lyderis buvo spaudžiamas visų politinių institucijų keršyti, jis turėjo priimti vienokį ar kitokį sprendimą. Buvo manoma, kad Iranas keršys per savo įtakos tinklą Vidurio rytuose ir to nedarys tiesiogiai savo rankomis. Paleistos raketos buvo kiek netikėtas smūgis.

Vis tik pats Iranas komentavo, kad šis smūgis buvo tik simbolinis, buvo bandoma parodyti, kad Iranas turi pajėgumų ir gali pažeisti JAV pajėgų saugumą regione. Kad tai buvo simbolinis pareiškimas, matome ir iš to, kad nebuvo aukų. Gauta informacija, kad Irakas turėjo žvalgybinės informacijos jau prieš septynias valandas, kad toks smūgis įvyks ir kariai buvo patraukti“, – kalbėjo I.Koreivaitė.

Skelbia prieštaringą informaciją

Abi pusės kalba apie skirtingus skaičius – Iranas skelbia nukovęs 80 karių, bet JAV sako, kad nieko rimto neįvyko. Kodėl?

„Gali būti, kad viena iš žinučių buvo skirta vidaus auditorijai ir Iranas pasakė, kad žuvo 80 teroristų, tokiu būdu įvardydami tarptautines pajėgas. Atrodo, kad Iranas labai rizikavo, vykdydamas šią ataką, nes sunku suplanuoti ataką, kaip parodomąją, ir kad joje nebūtų aukų. Iš esmės, buvo didžiulė rizika. Galbūt jeigu būtų buvę aukų, Donaldas Trumpas tviteryje būtų sakęs, ne kad viskas gerai, o būtų sakęs visiškai kitaip“, – tikino I.Koreivaitė.

Ieva Koreivaitė

„Manau, kad atsakas gali tęstis. Per parlamentinį balsavimą Irake, kuris vyko sekmadienio vakarą, kai Irako premjeras inicijavo balsuoti už rezoliuciją, jau galėjo būti pirmas Irano žingsnis parodyti JAV pajėgoms, kad jos negali jaustis tvirtai tose valstybėse, kur Iranas turi didžiulę įtaką, pavyzdžiui, Irane, Sirijoje. Kalbant apie tai, kas vyks toliau, manau, kad vyks tas pats, kas vyko iki šiol – vyks nuolatinės provokacijos.

Tiek Iranas norėtų, kad JAV išeitų iš regiono, tiek pati JAV senokai kalba apie JAV pajėgų atsitraukimą“, – svarstė pašnekovė.

Irano taikiniai

Anot jos, Irano taikiniai dažniausiai – infrastruktūriniai.

„Iranas dažniausiai taikosi į karinius infrastruktūrinius objektus. Iranas turi galimybių rengti kibernetines atakas, dronų atakas prie įvairių objektų. Iranas turi didžiulį įtakos tinklą visuose Vidurio rytuose. Jis taip pat gali pažeisti JAV interesus kontroliuojamose valstybėse, pavyzdžiui, Sirijoje, Libane, Irake“, – sakė ji.

Tiesa, anot pašnekovės, visiškai neaišku ir kokią kryptį pasirinks D.Trumpas.

„Donaldas Trumpas buvo pasakęs, kad jeigu Iranas keršys už Soleimani mirtį, tuomet jis ryšis smogti 52 objektams Irane. Dar neaišku, kokiu keliu eis Trumpas, ar jis įsivels į tą keršto spiralę, ar vis tik bus priimtas sprendimas mažinti įtampą – dar neaišku, reikia laukti“, – aiškino ji.

Atakos apramins protestus

Kaip pabrėžta laidoje, Iranas negalėtų atlaikyti konvencinio karo.

„Konvencinio karo Iranas tikrai negalėtų vesti ir atlaikyti, bet jo įtakos tinklas yra didžiulis. Iranas turi stiprią balistinių raketų bazę, jis gali sukelti suirutę Vidurio rytuose. (...) Atnaujinta branduolinė programa visiškai nereiškia, kad jis turės tą branduolinį ginklą. Tuomet, kai vyko branduolinės derybos, skaičiuojama, kad Iranas yra bent „per metus atstumo“ nuo branduolinio ginklo.“

Paskutiniuoju metu šiuose kraštuose vyko protestai, o naujausi įvykiai gali juos kiek apraminti.

„Neabejotinai, šiuo metu protestai yra užtemdyti šių įvykių. Lapkričio mėnesį protestai vyko tiek Irane, tiek Irake. Tos priežastys dėl kurių buvo protestuojama, niekur nedingo. Žmonės buvo nepatenkinti korupcija ir valdžios nekompetencija“, – tikino dėstytoja.

Į bazes Irake paleistos 22 raketos

Į dvi amerikiečių karių bazes Irake paleistos iš viso 22 raketos, bet irakiečių per šią praėjusios nakties Irano ataką nežuvo, trečiadienį pranešė Irako kariškiai.

Pranešime neminimas Iranas, kuris pareiškė, kad paleido balistinių raketų į Asado oro pajėgų bazę, keršydamas už JAV įvykdytą įtakingo iraniečių generolo nužudymą Irake.

„Nuo 1 val. 45 min. iki 2 val. 15 min. (vietos, nuo 0 val. 45 min. iki 1 val. 15 min. Lietuvos laiku) Irakui smogė 22 raketos: 17-a paleista į Asado oro pajėgų bazę, penkios – į Arbilio miestą“, – rašoma Irako kariuomenės išplatintame pranešime.

Jame priduriama, kad raketomis apšaudyti objektai, naudojami JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos.

„Irakiečių karių nežuvo“, – nurodė kariškiai.

Asadas yra didžiausia oro pajėgų bazė, kurioje yra JAV vadovaujamos koalicijos karių.

Arbilis yra kurdų regiono sostinė. Vienas šio regiono aukšto rango pareigūnas sakė, kad čia nebuvo pataikyta į amerikiečių karines bazes ar JAV konsulatą.

Pareigūnas taip pat sakė, kad Arbilyje niekas nežuvo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį po šio smūgio socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „dabar vertinamos aukos ir žala“, bet „kol kas viskas gerai“.

Tai pirmas kartas, kai Iranas tiesiogiai balistinėmis raketomis taikėsi į JAV objektą.

Per pastaruosius du mėnesius prieš JAV karius ir net ambasadą Bagdade buvo surengta keliolika raketinių atakų, dėl kurių Vašingtonas kaltino proiranietiškas grupes, bet atsakomybės už jas niekas neprisiėmė.

Iranas raketų ataką surengė atsakydamas į įtakingo iraniečių generolo Qasemo Soleimani nužudymą.

Q. Soleimani, vadovavęs elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgos, atsakingoms už Revoliucinės gvardijos operacijas užsienyje, buvo itin populiari ir įtakinga figūra Irane.

ES: Irano raketinės atakos yra eskalacija

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį pasmerkė Irano raketinius smūgius Irako bazėms, kuriose yra dislokuota JAV karių, ir paragino nutraukti šį „smurto ratą“.

„Naujausios raketų atakos prieš oro pajėgų bazes Irake, kuriomis naudojasi JAV ir koalicijos pajėgos, tarp jų – Europos pajėgos, yra dar vienas eskalacijos ir padidėjusios konfrontacijos pavyzdys“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.