Prasidėjo nuo tirpimo

Panevėžiečiui Ernestui praėjęs savaitgalis buvo labai liūdnas. Jis sužinojo, kad Respublikinėje Panevėžio ligoninėje jau savaitę gydomas patėvis Vladas, miško darbininkas, paniro į komą. O į ją vyrą panardino ne nugriuvęs medis ar pavojingi pjūklo ašmenys, o, regis, menkas gyvūnėlis – erkė.

Netrukus 48-erių sulauksiantis ligonis į medikų rankas pakliuvo prieš savaitę, kai vieną rytą staiga pasijuto blogai. Vyras ėmė po truputį nebejausti pėdų. Nejautra kūne plėtėsi, kol Vladas nebeįstengė pakelti net rankų. Į ligoninę greitosios atvežtam ligoniui pradžioje įtartas insultas.

Bet po poros dienų jis jau pats nebegalėjo paskambinti telefonu – tirpo ir pirštai, ir rankos. Paaiškėjo, kad Vladui erkinis encefalitas. Galiausiai jis paniro į komą.

Pasak posūnio, patėvis jau seniai dirbo miške, eidavo į masinius miškasodžius pavasariais ir dažnai pasakodavosi, kad jį erkės labai mėgsta – vien per šiuos kelis mėnesius įsisiurbė bent 16. Tačiau medkirtys nuo erkinio encefalito pasiskiepyti vis nerasdavo laiko ir pinigų.

„Pradžioje jį kamavo tik blogumas ir tas galūnių tirpimas. Smulkmenų, kas paskui vyko ligoninėje, nežinau, nes karantino metu ligonių lankyti negalima. Dabar laukiame, kas bus toliau – kol kas jis gilioje komoje“, – pasakojo Ernestas.

Susirgusiųjų daugėja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, kasmet nuo erkinio encefalito miršta 2–3 asmenys. 2019 m. užregistruoti šeši tokie atvejai, mirusiųjų vidutinis amžius – 72 m., visi buvo nepasiskiepiję.

Erkių sukeliamų Laimo ir encefalito susirgimų šiemet pastebima dar daugiau.

„Nežinia, kas lėmė, ar šiltas ankstyvas pavasaris, ar karantinas, kurio metu žmonės daugiau vaikščiojo gamtoje, bet pavienių minėtų ligų atvejų per penkis paskutinius mėnesius tikrai daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu.

Laimo liga jau šiemet nustatyta 20 Panevėžio regiono gyventojų, pernai – 16. Erkiniu encefalitu per balandį ir gegužę susirgo 4 žmonės, o pernai per visą pavasarį nebuvo nė vieno tokio atvejo“, – skaičiavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė.

Pirmieji susirgimai erkių sukeliama Laimo liga apskrityje šiemet fiksuoti jau sausį ir vasarį. Tiesa, jie galėjo išlįsti ir vabzdžiui įkandus rudenį.

„Šitų gyvių populiacija labai priklauso nuo šilto rudens, šilto pavasario. Kadangi gamtos sąlygos dabar erkėms itin palankios, jų ir daugėja. O Panevėžio regionas – miškingas, čia daug lapuočių. Esame daugiausia erkių pernešamų ligų fiksuojanti apskritis“, – pabrėžia D. Brajinskienė.

„Erkei nebereikia medžio ar krūmo, jai užtenka žolės ir gyvo padaro.“
D. Brajinskienė

Pernai ji atliko tyrimą pačiame Panevėžio mieste, siekdama nustatyti, ar erkės ir čia veisiasi. Per tris dienas vedėja šių ligų nešiotojų aptiko Skaistakalnio parke, „Ekrano“ marių maudyklos pakrantėje ir net Parko gatvės vejoje.

„Tai rodo, kad erkei nebereikia medžio ar krūmo, jai užtenka žolės ir gyvo padaro. Šiuos vabzdžius perneša paukščiai, pelės, šunys. Dabar joms pats badmetis ir jos eina grobio“, – sako vedėja.

Anot jos, šių metų erkų platinamų ligų tikroji statistika gali paaiškėti ateityje, mat per karantiną, kol buvo sunkiau patekti pas gydytojus, galbūt kai kurie į juos nesikreipė net ir keistai pasijutę.

Liūdnas rekordas

NVSC duomenimis, Lietuvoje erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga – kasmet suserga apie 3 tūkstančius žmonių. Praėjusiais metais Lietuvoje užfiksuotas didžiausias sergamumas erkių platinamomis ligomis. Visgi lyginant šių metų pirmųjų penkių mėnesių preliminarius duomenis, matyti, kad šiemet sergančiųjų dar daugiau.

2019 m. sausio–gegužės mėnesiais šalyje užregistruoti 33 erkinio encefalito ir 245 Laimo ligos atvejai, šiais metais erkinio encefalito užregistruota jau per 50, o Laimo ligos – per 300 atvejų.

Didžiausias sergamumas erkių platinamomis ligomis pastebimas 40–80 m. amžiaus grupėje, trečdalį visų susirgusių sudaro pensininkai bei bedarbiai.
NVSC atstovė spaudai Austina Vžesniauskaitė sakė, kad Lietuva Laimo liga ir erkiniu encefalitu ryškiai išsiskiria ir Europoje.