Rusijos gelbėtojai skubėjo į greitkelio atkarpą maždaug už 40 kilometrų nuo Maskvos. Paaiškėjo, kad sprogo automobilis. Jį vairavo Rusijos visuomenininko Aleksandro Dugino dukra Darija. Mašina sprogo jai grįžtant iš vieno festivalio netoli sostinės. Pranešama, kad iš renginio mergina išvažiavo savo tėvo automobiliu, o A. Duginas tik paskutinę minutę nusprendė persėsti į kitą automobilį.

Todėl ir manoma, kad jis galėjo būti pagrindinis sprogdinimo taikinys. Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą, bet kol kas jokie įtariamieji nebuvo įvardinti.

„Nusikaltimo vietoje darbą tęsia Rusijos tyrimų komiteto tyrėjai ir teismo medicinos specialistai. Kartu su kolegomis iš teismo ekspertizės departamento bei sprogmenų ekspertais“, – kalbėjo Rusijos tyrimų komiteto vyresnioji padėjėja Olga Varadij.

60 metų A. Duginas yra vadinamas Vladimiro Putino smegenimis ir yra atviras ultra–nacionalistas. Jo, idėjos, kaip manoma, padarė didelį poveikį autoritarinei V. Putino politikai.

A. Duginas jau seniai pasisako už teritorijų, kuriose gyvena daug rusakalbių suvienijimą į didžiulę naują Rusijos imperiją. Jis taip pat nuoširdžiai remia Maskvos karą Ukrainoje.

Vakarų šalys A. Duginui sankcijas įvedė dar 2014 metais, už jo palaikymą įvykdytai Rusijos aneksijai.

„Man gėda dėl dalies savo ukrainietiško kraujo. Ir aš noriu jį išvalyti krauju atmatų iš Kyjivo chuntos“, – viename pasisakyme sakė Rusijos visuomenininkas A. Duginas.

D. Dugina buvo nacionalistinės pakraipos televizijos apžvalgininkė, kaip ir jos tėvas aktyviai palaikė Rusijos karą Ukrainoje. Liepą Jungtinė Karalystė įtraukė ją į sankcijų sąrašą.

Kremliui palankioje žiniasklaidoje kilo pasipiktinimo banga – tvirtinama, kad tikruoju taikiniu buvo žuvusios merginos tėvas, o rusų pasauliui dabar iškilo pavojus.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad jeigu būtų rasta kokių nors sąsajų su Ukraina, tai prilygtų valstybiniam terorizmui.

O Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas pareiškė, kad Kyjivas su Rusijos propagandisto dukters mirtimi nėra susijęs. Anot jo – Rusija pradėjo byrėti iš vidaus: įvairios politinės jėgos kovoja tarpusavyje, kad sustiprintų savo pozicijas, jeigu dabartinis Kremliaus režimas žlugtų.

Tęsiasi apšaudymai

Rusijos užimtame Sevastopolyje savaitgalį paryčiais vėl driokstelėjo sprogimas. Okupantai smogė ir Odesos regionui – penkios „Kalibr“ raketos smogė iš Juodosios jūros. Rusija taip pat apšaudė Černihivo sritį, O Dnipro srityje atakuoti dar du rajonai. Per juos buvo apgadinta apie 20 namų, mokykla, elektros tiekimo linijos.

Atakuota Charkivo srityje esančio universiteto teritorija, čia sužeisti du žmonės. Donecko srityje žuvo keturi žmonės, du sužeisti.

Dėl Rusijos išpuolių vėl kentėjo Mykolajivas – miestas apšaudytas raketomis. Intensyviai apšaidyta ir Chersono sritis.

Baiminamasi Nepriklausomybės dienos minėjimo

Ateinantį trečiadienį Ukraina švęs Nepriklausomybės dieną, taip pat sukaks lygiai pusė metų nuo vasario 24–osios, kai į šalį įsiveržė Rusijos kariuomenė.

Sostinėje tada bus draudžiami vieši susirinkimai, o Charkive bus įvesta komendanto valanda.

Šią savaitę Kyjivo Vyriausybės kvartale esančių įstaigų darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Ukrainos valdžia mano, kad Rusija per Ukrainos Nepriklausomybės dieną gali suintensyvinti bombardavimą.

„Turime žinoti, kad ateinančią savaitę Rusija gali padaryti ką nors ypač bjauraus, žiauraus. Toks yra mūsų priešas. Bet kurią kitą savaitę per šiuos šešis mėnesius Rusija nuolat darė tą patį – šlykščiai ir žiauriai. Vienas iš pagrindinių priešo uždavinių – žeminti mus, ukrainiečius, priversti nuvertinti mūsų galimybes, mūsų didvyrius, kelti neviltį ir baimę, kelti konfliktus.

Todėl labai svarbu niekada, nei akimirkai nepasiduoti šiam priešo spaudimui, nesusigundyti ir neparodyti silpnumo“, – savaitgalį sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Pasirodė ir pranešimų, kad minint Ukrainos Nepriklausomybės dieną Rusija gali sukelti viešą teismą į nelaisvę paimtiems Mariupolio gynėjams.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: