Mažina kainą

Už dvidešimt trijų kilometrų nuo Panevėžio esančių Jotainių mokyklą rajono Savivaldybė bandys parduoti jau ketvirtą kartą. Trimis iki šiol rengtais jos aukcionais neatsirado nė vieno susidomėjusiojo. Pačiame gyvenvietės centre esančią Jotainių mokyklą supa kone pustrečio hektaro jai priklausančios teritorijos. Dar prieš šešerius metus čia klegėjo vaikai.

Visgi jų mažėjant, rajono valdžiai teko paskelbti mokyklos gyvavimo pabaigą. Renovuotos mokyklos pastatus nutarta parduoti, pradėti rengti tam reikalingi dokumentai ir 2022–ųjų pradžioje paskelbtas pirmasis aukcionas. Pernai skelbti net trys liko be potencialių pirkėjų dėmesio.

Pasak Vadoklių seniūnijos, kurios teritorijoje yra Jotainiai, seniūnės Mildos Tamokaitienės, nė vienas jų nesulaukė net besidominčiųjų galimybe įsigyti mokyklą. Visuose trijuose aukcionuose švietimo įstaiga pardavinėta už 31 380 eurų pradinę kainą. Šiuo metu paskelbta kaina nukritusi iki 25 475 eurų.

Nors tiek rajono Savivaldybė tikisi gauti už 710 kv. m buvusios mokyklos pastatą drauge su 12 kv. m garažu ir 61 kv. m sandėliu. Į tą pačią kainą įeina ir pastatą supantis kone pustrečio hektaro žemės sklypas su jame įrengtu stadionu.

Norėtų paslaugų seneliams

Nuo tada, kai prieš šešerius metus uždaryta Jotainių mokykla, čia nevyksta jokia veikla. Renovuotas pastatas buvo šildoma dujomis. Uždaryta ji liko nešildoma, tačiau, pasak M. Tamokaitienės, mokyklai pasamdyta apsauga, įrengta signalizacija, pastatą nuotoliniu būdu stebi saugos tarnyba.

Jotainių mokykla tebeturi ir už atlyginimą dirbančią prižiūrėtoją, kurios darbas – sutvarkyti mokyklos aplinką.

„Žinia, uždarytos mokyklos aplinka nebe tokia graži, kokia buvo jai veikiant. Tačiau žolė nupjauta, darželiai išravėti, gėlės juose žydi“, – vardijo seniūnė.

M. Tamokaitienė svarsto, jog dėl mokinių stygiaus netekusiems mokyklos jotainiškiams labiausiai norėtųsi, kad pastatą įsigytų tie, kas jame sukurtų darbo vietų. Pasak seniūnės, senstantiems Jotainiams, o ir visai Vadoklių seniūnijai, taip pat reikalinga įstaiga, teikianti globos paslaugas seniems žmonėms.

„Arčiausiai mūsų toks privačia iniciatyva įkurtas senelių dienos centras yra kaimyniniuose Katinuose. Juose dienos stacionaro paslaugas gauna ir du mūsų seniūnijos gyventojai“, – sakė M. Tamokaitienė.

Pasak Vadoklių seniūnės, pastaruoju metu šioje seniūnijoje veikė viso labo tik dvi mokyklos – Jotainių ir Vadoklių.

Ji apgailestavo, kad šiuo metu seniūnija mokyklos apskritai nebeturi, mat buvusios Vadoklių progimnazijos patalpose ugdomi vien darželinukai. M. Tamokaitienė svarstė, kad ne už kalnų metas, kai gali tekti pardavinėti ir šią švietimo įstaigą.

Nuo senelių namų iki daugiabučių

Pastarasis dešimtmetis į Panevėžio rajono švietimo istoriją išties įeis kaip mokyklų uždarymo bei jų pardavimo metas. Panevėžio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Gaidytė vardijo prieš tai uždarytas, o po to – ir parduotas rajono mokyklas: Berniūnų, Ėriškių, Berčiūnų. Pastaroji sulaukė neįtikėtinos sėkmės.

Vos už aštuonių kilometrų nuo Panevėžio esančių Berčiūnų uždarytos mokyklos pastatą Panevėžio rajono savivaldybei pavyko parduoti per rekordiškai trumpą laiką. Jau pirmajame aukcione už kiek daugiau nei 300 tūkst. eurų buvusią mokyklą nupirkę naujieji šeimininkai sako turintys planų gyvenvietę paversti traukos centru.

Buvusios mokyklos pastatas šiuo metu rekonstruojamas į modernų daugiabutį, o būstai jame jau netgi pardavinėjami. O daugiau nei už 20–ies kilometrų nuo miesto esančių Ėriškių mokyklą Savivaldybei teko pardavinėti net trejus metus. Septynioliktame aukcione nupirkę už 65 tūkst. 81 eurą investuotojai joje įkūrė privačius senelių namus.

Dar vienoje, 2020 metais parduotoje Berniūnų mokykloje įsteigta baldų įmonė.

Mokyklos nebeturi ir rajono pakraštyje įsikūrę Linkaučiai. Uždarius po vienu stogu veikusius pagrindinę ir specialiąją mokyklas bei vaikų globos namus ir bendrabutį, už 364 tūkst. eurų rajono Savivaldybės siūlyti beveik 2 500 kv. m pastatai su 1,6 ha sklypu pirkėjo nesulaukė. Rusijai užpuolus Ukrainą, Linkaučių mokykloje apgyvendinti į Panevėžio rajoną atvykę karo pabėgėliai.

Krekenavos seniūno pavaduotojos Violetos Naulickienės teigimu, buvusios mokyklos patalpose šiuo metu gyvena 15–a ukrainiečių.

Era baigėsi

Mažėjant mokinių, baigė gyvuoti ir Geležių, Karsakiškio, Kurganavos, Katinų, Skaistgirių mokyklos. Geležių mokyklą Panevėžio rajono savivaldybės specialistai dar tik rengia aukcionui.

Katinų ir Skaistgirių mokyklos priklauso valstybės įmonei „Turto bankas“. Pastarosios atstovai neseniai yra patvirtinę, jog jas abi irgi numatyta parduoti.

O nesulaukus Kurganavos mokyklos pirkėjo, joje įsikūrė sutrikusio intelekto jaunų Panevėžio rajono gyventojų dienos centras.

Buvusias Karsakiškio mokyklos patalpas išsinuomojo Panevėžyje įsteigta viešoji įstaiga „Debesų kiemas“. Šios įstaigos vadovės Kristinos Navaruckytės teigimu, čia rengiamasi atidaryti edukacinę erdvę, vadinamąjį smalsumo kambarį vaikams.

Jame bus laukiama visos šalies vaikų.

Mokyklų transformacijos

Drastiškai mažėjant gimstamumui tuštėja ne tik kaimo mokyklų klasės. Per pastarąjį dešimtmetį iš Panevėžio švietimo žemėlapio išbrauktos trys mokyklos.

Buvusios „Verdenės“ progimnazijos pastatą įsigiję verslininkai jį jau pertvarkė į daugiabutį. „Nevėžio“ progimnazijoje vaikus pakeitė aktyvūs įvairių nevyriausybinių organizacijų buriami panevėžiečiai.

Praėjusių mokslo metų pabaigoje nuskambėjęs paskutinis skambutis paskelbė ir 66 metus gyvavusios „Aušros“ progimnazijos istorijos pabaigą.

Buvusioje mokykloje dabar veikia Apskaitos centras, centralizuotai tvarkantis Savivaldybei pavaldžių biudžetinių įstaigų buhalteriją.