V. Zelenskis ištarė priesaikos žodžius, padėjęs ranką ant Ukrainos konstitucijos tomo ir Biblijos. Jis taip pat pasirašė priesaikos tekstą ir perdavė jį Ukrainos Konstitucinio Teismo pirmininkei Natalijai Šaptalai. Naujajam valstybės vadovui buvo įteiktas prezidento pažymėjimas, taip pat regalijos - grandinė, antspaudas ir skeptras.

DELFI diena“ laidoje Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Audronius Ažubalis sakė, kad pirmasis naujojo Ukrainos prezidento žingsnis yra drąsus, bet reikalingas.

„Aš manau, kad jo požiūriu tai yra teisingas sprendimas, nes jeigu rinkimai būtų vykę ta tradicine tvarka, tai būtų tik spalio mėnesį. Tai reiškia, kad jis turėtų Rada, kuri nebūtinai yra nusiteikusi geranoriškai, jis turėtų ir Petro Porošenkos koaliciją, kuri irgi nėra gerai jo atžvigliu nusiteikusi. (…) Manau, kad jis puikiai pamatė arba suskaičiavo, kad vienintelis šansas jam dabar pasielgti labai drąsiai, ryžtingai ir prezidentiškai, būtent taip ir pasielgti, parodyti žmonėms, kad dabar jis jau nebe komikas, o prezidentas, jis turi parodyti, kad puikiai žino, ką turi padaryti Rada, ir ką turi padaryti jis“, – sakė A.Ažubalis.

Audronius Ažubalis, Gediminas Kirkilas

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas DELFI laidoje tikino, kad sprendimas paleisti Radą – neišvengiamas žingsnis.

„Tai yra neišvengiamas sprendimas. Reikalas tas, kad į Zelenskį yra sudėti labai dideli lūkesčiai. Jeigu per pirmą pusmetį jis nepadarys kažko ryžtingo, tai jis labai greitai įklimps į tą inerciją, kuri yra Ukrainoje. Per debatus jis negalėjo kažko labai drąsaus sakyti, nes nenorėjo atgrasyti savo rinkėjų, tai yra visiškai suprantama. Jis juk kažkokių labai didelių pažadų ir nedalino, jis tik pasakė, kad viskas bus kitaip, viskas bus nauja ir panašiai. Manau, kad jo dabartinė taktika yra teisinga“, – DELFI laidoje sakė G.Kirkilas.

A.Ažubalis įsitikinęs, kad žmonės Ukrainoje laukia pokyčių, o senieji oligarchai jau visiems pabodo.

„Žinote, politikoje yra toks žodis – „nusisusinimas“, kai per daug metų žmonės mato tuos pačius oligarchus, jie keičiasi vietomis. Žmonės nori naujų veidų, naujos vilties. Manau, kad šis prezidentinis žingsnis atriša rankas prezidentui ir tuo pačiu paralyžiuoja pasipriešinimą“, – tikina A.Ažubalis.

Į Aukščiausiąją Radą šalies vadovas atėjo pėsčiomis ir žada sulaužyti nusistovėjusią tvarką.

„Nebūna politikos visai be šou elementų, bet nemanau, kad Zelenskis perspaudė. Man Zelenskio elgesys atrodė ir gražus, ir nedirbtinas“, – tikina A.Ažubalis.

„Aš manau, kad Ukraina kol kas tik formuoja tas tradicijas.Zelenskis bando suformuoti naują tradiciją, bet jam, atėjus tokiomis aplinkybėmis, jam tas tinka“, – DELFI sakė G.Kirkilas.

Gediminas Kirkilas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį per susitikimą su ambasadoriais ir užsienio delegacijų vadovais padėkojo už pagalbą organizuojant šalyje teisingus rinkimus ir kovojant su korupcija bei Rusijos agresija.

„Jaučiu dėkingumą už tai, kad jūs per labai trumpą laiką galėjote pas mus atvažiuoti. Ačiū tarptautiniams partneriams už pagalbą surengiant sąžiningus rinkimus. Drauge mes įrodėme, kad Ukraina – demokratinė valstybė. Ačiū už pagalbą kovoje su korupcija, ekonominėmis problemomis ir, svarbiausia, kovoje su Rusijos agresija“, – sakė V. Zelenskis, drauge su žmona Olena pradėdamas iškilmingą priėmimą užsienio valstybių atstovams.

Anksčiau pirmadienį prisaikdintas prezidentas taip pat išreiškė viltį, kad jo šalies tarptautinių partnerių skaičius augs, o „Ukraina tarptautinėje bendrijoje taps patikima seserimi, kuria visi didžiuosis“.

Savo kalbą V. Zelenskis užbaigė angliškai, pažadėdamas, kad Ukraina pelnys šlovę visame pasaulyje.

Inauguracijos ceremonijos svečiai atsistoję sveikino Ukrainos prezidentą.

Po ceremonijos V. Zelenskis išėjo iš Marijos rūmų – reprezentacinės prezidento rezidencijos – ir per Konstitucijos aikštę nuėjo prezidento administracijos link.