„Pagalba yra toks dalykas, kurio niekada nebūna per daug, tačiau šiandien galiu pasakyti, kad penktadienio, šeštadienio ir sekmadienio padaryti darbai, kurie buvo aptarti Vyriausybės posėdyje, tikrai įvertinti gerai ir puikiai. Kodėl atsirado židiniai? Jūs kaip tik ir minėjote, ko gero, todėl, kad labai pasitikėjome savimi, tame tarpe ir mes, radviliškiečiai, todėl tas židinys išplito iš visiškai neturinčių simptomų ligoninėje gulinčios pacientės, kuri ir dabar guli bei jokių simptomų nejaučia. Tiek darbuotojai, tiek slaugytojai pasijuto laisviau ir tą virusą pasiplatinome“, – tikino meras.

Anot jo, daugiausia sunkumų kelia būtent besimptomiai atvejai.

„Tiesiog šiuo metu aš negaliu garantuoti, ar nebendrauju su kuo nors sergančiu. Jeigu jis neturi simptomų, yra be galo sunku nustatyti“, – pridūrė pašnekovas,

Paklausus, ar galima sakyti, kad gyvenimas Radviliškyje sustojo, meras tikino, kad tikrai ne.

„Dabar kaip tik žiūriu per langą: žmonės juda, vaikšto, bet visi, arba bent jau dauguma su kaukėmis, tiek, kiek gerbia save ir kitus. Mūsų tikslas yra kalbėtis su seniūnijomis, švietimo įstaigomis ir norime maksimaliai laikytis higienos reikalavimų, nešioti kaukes ir tada mes tikrai jau po savaitgalio turime rezultatus – nėra didėjimo infekcijos ne tik židinyje, bet ir mieste. Tai reiškia, kad mūsų pasirinktas planas ir taktika veikia“, – aiškino A. Čepononis.

Mero teigimu, rekomenduojama visiems, kam įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu. Paklausus, kokių dar žadama imtis ribojimų, meras tikino, kad kol kas dabartinės priemonės ir taip gana griežtos, tačiau meras siunčia prašymą išvengti bet kokių važiavimų ir susibūrimų.

„Mūsų priimti ribojimai, tikrai jau yra griežtoki: nevyksta jokie renginiai, mokyklose dirbama nuotoliniu būdu, todėl daugiau mes papildomų priemonių, ribojimų nedarysime, o tai, kas šiandien vyksta, tai prašome maksimaliai nedaryti jokių važiavimų, susibūrimų, jeigu tai nėra pirmos būtinybės reikalai.“

Anot jo, žmonės suvokia, kad turi būti atsargūs, tačiau baimės nuotaikų mieste nesijaučia.

„Kiek tenka man pačiam bendrauti, žmonės tikrai supranta, kad tai – momentinis dalykas, tai lokali vieta – slaugos skyrius ligoninėje, tai nėra paplitę po visą rajoną. O kiek šiandien kalbėjausi su žmonėmis, laukdamas mobilaus punkto atidarymo, tai galiu pasakyti, kad kuo žmogus vyresnis, tuo jis drąsesnis.“

Antanas Čepononis

Meras tikina, kad kažkokių priekaištų ligoninei nėra, tačiau sisteminių klaidų, kurių turi ne tik Radviliškis, tikrai yra.

„Sisteminės klaidos, kovojant su koronavirusu, jos buvo per visą sistemą. Per visą gydymo sistemą, ne tik Radviliškyje.“

Dėl COVID-19 intensyviau bus tiriami vienuolikos savivaldybių gyventojai

Šią savaitę dėl COVID-19 intensyviau bus tiriami vienuolikos didelės rizikos savivaldybių gyventojai – Švenčionių, Tauragės, Jurbarko, Raseinių, Trakų, Šiaulių, Radviliškio, Rokiškio, Mažeikių rajonų, taip pat Vilniaus ir Šiaulių miestų.

Šiose 11 savivaldybių fiksuojamas didesnis sergamumas negu kitur Lietuvoje, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pagal atnaujintą tvarką, intensyvesnis testavimas vykdomas tose savivaldybėse, kur epidemiologinis rodiklis 100 tūkst. gyventojų yra didesnis už 25, ir per pastarąsias 14 dienų nustatyta daugiau nei penki užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejai.

Penktadienio duomenimis, Lietuvos sergamumo koronaviruso infekcija rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekė 18,8.

Didelės rizikos savivaldybėse šią savaitę profilaktiškai bus tiriami gydymo bei socialinės globos įstaigų darbuotojai. Taip pat papildomai bus tiriami pacientai, kurie gydymo įstaigose praleido daugiau negu 48 valandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)