R. Požėla ir E. Misiūnas ketvirtadienį buvo iškviesti pasiaiškinti į Seimą, opozicinių frakcijų posėdį.

Nieko nelaukdama opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen pradėjo posėdį nuo klausimo: „ar vis dar susitvarkote su sistema, ministre?“.

Ministras patikino, kad šis įvykis nerodo, kad sistemoje yra didelės sisteminės problemos.

„Patys pareigūnai nustatė faktą, patys ėmėsi veiksmų ir sulaikė asmenis. Klausimas – ar negalima buvo anksčiau to pastebėti? Į tai atsakys tarnybinis patikrinimas“, – sakė E. Misiūnas.

Pasak ministro, dėl šio įvykio keliamos įvairios versijos – mažiausiai aplaidus budėtojų ir postinių pareigų vykdymas. Jo teigimu, jau yra priimti teisės aktai, sureglamentuota tvarka – pareigūnų darbo ir poilsio laikas. Teisinių spragų jis neįžvelgė.

Vertina kaip profesinę nesėkmę

VSAT vadas teigė, kad dabar tik viešumas gali atstatyti reputaciją.

„Tikrai tai yra akivaizdi profesinė nesėkmė. Tačiau tikrai reglamentacija yra tinkamai sutvarkyta. Ką matome, tai yra aplaidus funkcijų vykdymas“, – sakė R. Požėla.

Pasak jo, dėl tarnybinio patikrinimo buvo nušalinti šeši asmenys, dviem suteiktas specialaus liudytojo statusas. Vadas informavo, kad tyrimas vyksta dviem kryptimis.

„Pirmomis dienomis identifikavome galimai įtariamus asmenis. Asmenys siejami su viena konkrečia organizuota grupuote“, – dėstė R. Požėla.

Pasak jo, šiuo metu jau yra suimti trys asmenys. Tyrimas plečiasi. Keliamos versijos yra tikrinamos.

Vado teigimu, sandėliai yra rinktinių teritorijose, jie yra saugomi ne tik vaizdo kameromis, bet ir gyvais žmonėmis. Sandėliuose yra įrengtos papildomos saugumo priemonės.

„Kodėl taip įvyko, kad budėtojai nepamatė – aiškinamės. Konstatavome, kad nebuvo vykdomos tam tikros tvarkos rinktinėje, todėl esu pareikalavęs asmeninės rinktinės vadovo atsakomybės. Manau, kad tai yra daugiau rinktinės lygio problema“, – sakė R. Požėla.

Tačiau, pasak VSAT vado, buvo sureaguota ir tarnybiniu mastu: nuspręsta, kad cigaretės bus sandėliuojamos tik dviejose vietose, kurios yra geriau apsaugotos.

Kėlė tarnybos vadovo asmeninės atsakomybės klausimą

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis kėlė VSAT vadovo asmeninės atsakomybės klausimą.

Savo pasisakyme jis atkreipė dėmesį, kad R. Požėla, pasak G. Landsbergio, yra artimas S. Skvernelio bendražygis, jo paskirtas 2015 m.. ir anksčiau dirbęs drauge.

„Nesidalinčiau su ministru džiaugsmu, kad institucija pati valosi. Galbūt, jei būtų naujas vadovas. Negandos, kurios vyko, jos vyko jau jums dirbant. Žinome atvejų, kai policijos pareigūnui padarant auto įvykį atsakomybę prisiimdavo vadovas. Kaip Jūs vertinate savo atsakomybę?“, – klausė G. Landsbergis.

VSAT vadas teigė, kad didžiuojasi, kad jam yra tekę dirbti kartu su dabartiniu premjeru, ir daugiau šitos temos nebeplėtojo. Jis taip pat informavo, kad jam dirbant jo vadovauja tarnyba padarė daug žingsnių į priekį, ypač diegiant stebėjimo sistemas.

„Buvo padaryta darbų, ir šiandien sulaikytos naujos cigaretės. Šitą įvykį labai neigiamai vertiname. Ką matau, tai nėra sisteminis įvykis. ir tai daugiau susieta su žmogiškuoju faktoriumi. Nei vienas negali 100 proc. garantuoti už kiekvieną žmogų. (...)

jei aš turėčiau šimtaprocentinius atsakymus, kad mano pasitraukimas šimtu procentu užkardytų, tai aš tą žingsnį priimčiau. Bet aš tokių garantijų neturiu, ir per likusį laikotarpį noriu padaryti darbus, ir tie darbai daromi“, – sakė R. Požėla.

Ministras šioje situacijoje išreiškė pasitikėjimą VSAT vadu.

„Lyginti vagystę su nužudymu ir prašyti vadovo asmeninės atsakomybės tik Jūs gal galite“, – opozicijai replikavo E. Misiūnas, kuris pagyrė tarnybos vadovą už greitą reakciją.

VSAT – didelė vagystė

Kaip jau rašėme, 2018 lapkričio 20 dieną buvo sulaikytas didelės vertės cigarečių krovinys – apie 1 milijonas pakelių, iš viso 2 tūkstančiai dėžių. Tą kartą krovinys buvo pristatytas į Varėnos pasienio punkto sandėlius.

Balandžio 2-3 dienomis, VSAT Kriminalinės žvalgybos pareigūnai informavo pasieniečius, kad kontrabandinės cigaretės yra grobstomos iš sandėlio. Dėl minimos priežasties VSAT pareigūnai surengė pasalą, kurios metu buvo sulaikytas vyras su pavogtomis kontrabandinių cigarečių dėžėmis (apie 30 dėžių).

Yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. Šiuo metu yra vykdomas tarnybinis patikrinimas, nuo tarnybos yra nušalinti 6 pasieniečiai (budėtojai, kurie dirbo tomis naktimis, kada ir buvo įsibraunama į sandėlį), du iš jų apklausti kaip specialieji liudininkai.

Pasirodo, kad iš viso buvo pavogta 555 dėžės cigarečių, jų vertė siekią 1 mln. eurų.

Taip pat VSAT vadovas anksčiau spaudos konferencijoje teigė, kad į sandėlį buvo patekta per pasienio punkto išorinę tvorą atlenkus metalines sandėlio konstrukcijas, anot jo, įtariamieji tikrai neįėjo per duris.

Nustatyta, kad tokių įsilaužimų buvo 5 (laikotarpiu nuo kovo antros pusės iki balandžio 3-iosios nakties), visgi, ne visais atvejais buvo išnešama kontrabanda, manoma, jog įsibrovėliai vykdė žvalgybą.

Tyrimą iš Varėnos rinktinės yra perėmusi centrinė VSAT įstaiga.

Jo žiniomis, paskutinis panašus atvejis nutiko 2007 metais, kai iš pasieniečių sandėlių irgi dingo konfiskuotos cigaretės.