Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pirmadienį atsisakė suteikti leidimą A. Kairiui dirbti su įslaptinta informacija ir supažindino departamento vadovą Vaidą Laukį su žvalgybos surinktais duomenimis.

„Atsižvelgiant į Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą, ministras pasirašė, kad nesuteikia leidimo dirbti su slapta informacija ir pavedė V. Laukiui spręsti dėl pavaduotojo tinkamumo eiti pareigas“, – BNS sakė aplinkos ministro atstovas spaudai Justas Jaskonis.

Naujienų portalas DELFI pirmadienį pranešė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje pateikiama informacija apie A. Kairio nuslėptus susitikimus ir gautas dovanas iš koncerno „MG Baltic“ ir kitų verslininkų.

Aplinkos apsaugos departamento direktorius BNS sakė, kad tikrins, ar jo pavaduotojui teisiškai privaloma turėti leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

„Ministerijoje pozicija buvo, kad leidimo reikia, nes pavaduotojas turėtų pavadavimo metu vykdyti direktoriaus funkcijas, tik klausimas, ar fiziškai toks reikalavimas buvo kur nors įrašytas“, – teigė V. Laukys.

Jis tvirtino, kad žvalgybos informaciją įvertins Aplinkos apsaugos departamento korupcijos prevencijos specialistai, bus prašoma tarnybų patikslinti kai kuriuos duomenis, kreiptasi į prokuratūrą.

„Šiai dienai neturiu pilnos informacijos, bet mes ją išsianalizuosime ir priimsime sprendimą“, – kalbėjo departamento direktorius.

„Vienoks ar kitoks mano sprendimas gali būti skundžiamas, o valstybė iš netinkamo sprendimo gali turėti nuostolių“, – pridūrė jis.

DELFI taip pat susisiekė su Aplinkos apsaugos departamento direktoriumi V. Laukiu. Šis komentavo, kad VSD pažymos turinį jis jau aptarė su aplinkos ministru.

„Sprendimas yra toks, kad atliksime tyrimą ir mūsų korupcijos prevencijos padalinys įvertins visas aplinkybes. Galimai paklausime kitų tarnybų dėl papildomos informacijos ir tada, kai bus pateiktas siūlymas dėl sprendimo, bus priimtas galutinis sprendimas“, – teigia V. Laukys.

Paklaustas, ar A. Kairys gali toliau eiti pareigas, V. Laukys teigia kol kas atsakymo neturįs.

„Kol kas, kiek aš suprantu, ministro sprendimas dar nėra priimtas. Kai bus priimtas sprendimas, tai ir tarpiniai sprendimai bus priimti dėl galimybės dirbti su tam tikra informacija“, – sako V. Laukys.

Pirmadienį naujienų portalas DELFI pranešė, kad VSD duomenimis, A. Kairys mažiausiai 7 – 10 kartų buvo susitikęs su koncerno atstovu, kai teisme nagrinėta byla dėl „MG Baltic“ priklausančios Šilutės etanolio gamybos įmonės „Biofuture“. Ši įmonė kaltinta užteršusi Šyšos upę.

A. Kairys, tuo metu vadovavęs Klaipėdos Regiono aplinkos apsaugos departamentui, be kita ko, nepasinaudojo galimybe inicijuoti civilinę bylą dėl žalos išieškojimo, nurodė žvalgyba.

Šių metų liepos pabaigoje, jau per antrą pokalbį su VSD, prieš atliekant poligrafo tyrimą, A. Kairys pripažino iš koncerno atstovų gavęs dovanų knygą ir butelį degtinės „Stumbras”.

„MG Baltic“ atstovas Tadas Marčiukaitis BNS sakė negalintis komentuoti paskelbtos informacijos turinio, su kuriuo koncernas nėra susipažinęs, o „pastarojo meto pavyzdžiai rodo, kad tokia informacija gali būti netiksli arba iš esmės neteisinga arba tik ją viešinančių asmenų subjektyvi interpretacija“.

„Vienas iš civiliniam procesui (teisminiam ginčui) keliamų tikslų, įtvirtintų įstatyme, – tai kuo greitesnis teisinės taikos tarp šalių atkūrimas. Todėl ginčo šalių atstovų vykstančio teisminio ginčo metu vykdomos konsultacijos (ginčo situacijos mediacija) yra įprasta, pažangi, įstatymų leidžiama ir netgi skatinama praktika“, – teigė T. Marčiukaitis.

Jis tvirtino, kad reprezentacinio pobūdžio dovanos visais laikais laikytos geros valios ir kultūros ženklu, atitinkančiu dalykinių susitikimų protokolą ir etiketo laikymąsi.

„Valstybės tarnautojams ir politikams nedraudžiama teikti ar gauti dovanas. Knygų ir tauriųjų gėrimų dovanojimas yra inteligentiška ir civilizuota Vakarų valstybėse paplitusi praktika, taikoma tiek valstybių vadovų, tiek politikų, tiek verslo atstovų susitikimų metu“, – kalbėjo „MG Baltic“ atstovas.

„Tiesiog glumina pastaruoju metu įsivyravusi tendencija mistifikuoti viešus dalykinius susitikimus ar reprezentacines dovanas, persekioti privačius asmenis ir manipuliuoti informacija, kuri yra neteisinga bei pateikiama selektyviai“, – pridūrė jis.

Koncernas taip pat pareiškė apgailestaujantis, kad žiniasklaida tampa sistemingo jėgos struktūrų operatyvinės informacijos viešinimo įrankiu, o tokie procesai nesuderinami su demokratinės valstybės valdymo principais ir grubiai pažeidžia esmines žmogaus teises.

Per patikrinimą poligrafu Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas taip pat užsiminė anksčiau gavęs pinigų vokeliuose iš verslininkų, ūkininkų, dažniausiai – po 30 – 60 eurų. A. Kairys tvirtino vokelius su pinigais sunaikinęs.

VSD konstatavo, kad A. Kairys nuslėpė faktus apie neteisėtą naudą, ryšių su „MG Baltic“ atstovu dažnį, darytą poveikį, gautas dovanas ir lėšas, o dėl nustatytų asmens savybių „kyla pagrįstos abejonės, ar tokiam asmeniui patikėta įslaptinta informacija bus tinkamai apsaugota“.

Žvalgyba informaciją apie A. Kairį Aplinkos ministerijai pateikė rugpjūčio pradžioje.