Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojas Evaldas Torrau ir VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytojas Rimantas Bieliauskas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus (6 straipsnio 1 dalies 4 punktą). Tokį sprendimą vienbalsiai priėmė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Tiriant nustatyta, kad medžiotojų klubo „Girios“ nariu R. Bieliauskas tapo 1992 m., E. Torrau – 2001 m. Taigi ryšį su šia asociacija gydytojai turėjo nurodyti, kai pirmąjį kartą teikė privačių interesų deklaracijas: R. Bieliauskas – 2015 m. vasarį, o E. Torrau – 2017 m. rugsėjį. Tačiau jie to nepadarė.

Narystę klube gydytojai deklaravo tik VTEK pradėjus tyrimą dėl jų elgesio – 2018 m. gruodį.

VTEK pernai gruodį sudarė darbo grupę, kuri analizuoja, kaip interesų derinimo reikalavimų laikosi medžiotojų klubo „Girios“ veikloje dalyvaujantys valstybinėje tarnyboje dirbantys arba per pastaruosius trejus metus dirbę asmenys. Tikrinami jų privačių interesų deklaracijų duomenys, vertinama ar tinkamai atskleisti ryšiai su asociacijomis ir kitais juridiniais asmenimis.

Šios analizės bei DELFI pasirodžiusios informacijos pagrindu VTEK šiuo metu atlieka tyrimus dėl keturiolikos asmenų.

DELFI tyrimą galite rasti ČIA.

Portalo žurnalistai ištyrė, kad medžiotojų klubas „Girios“ yra vienas įtakingiausių ir uždariausių Lietuvoje. Jo branduolį sudaro esami bei buvę Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų darbuotojai. Daugiausia jų - iš miškų sektoriaus. Taip pat klube - įtakingi verslo atstovai, yra susijusių su miškų pramone. Be to, yra ir Lietuvoje gerai žinomų gydytojų, teisininkų.

Šio klubo vadovas - buvęs Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos darbuotojas ir dabartinis Valstybinės miškų urėdijos darbuotojas Aleksas Žebrauskas. Klubo valdybos pirmininkas - Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovas Albertas Stanislovaitis. Jį paskutinėmis savo darbo dienomis antrai kadencijai iš eilės vadovauti tarnybai be konkurso savo įsakymu paskyrė buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Kad šis klubas nėra eilinis, parodo viena įdomi detalė. Pasirodo, jis valdo netgi 3 medžioklės plotus. Lietuvoje tai išskirtinis dalykas. Retai kada pasitaiko atvejų, kai medžiotojų klubas valdo netgi du plotus. Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė DELFI informavo, kad medžiotojų klubo „Girios“ medžioklės plotai yra Jurbarko (dydis – 17625 ha), Širvintų (dydis - 8807 ha) ir Panevėžio (dydis – 4479 ha) rajonuose.

Taip pat DELFI šaltinių teigimu, klubo nariai savo medžioklėse sulaukia Lietuvoje gerai žinomų įtakingų svečių. Ir tose medžioklėse galbūt sprendžiami ne tik medžioklės, bet ir valstybės reikalai. Kad tai patikrintų, DELFI į Aplinkos apsaugos departamentą kreipėsi su prašymu pateikti klubo medžioklės lapus. Tačiau departamento vadovas Vaidas Laukys atsisakė tai padaryti. Redakcija gavo kelis AAD atsakymus. Visuose buvo pateikti skirtingi motyvai, kodėl nesutinkama pateikti medžioklės lapus. DELFI gavo Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimą, kad nėra jokių priežasčių žurnalistams nepateikti medžioklės lapų.

Taip pat DELFI aprašė situaciją, kai du klubo medžiotojai, buvęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Rolandas Masilevičius, ir buvęs aplinkos, o vėliau ir energetikos viceministras Aleksandras Spruogis, buvęs Prochorovas, sučiupti galimai brakonieriaudami.

DELFI šaltinių žiniomis, visą atsakomybę už šią medžioklę bando prisiimti R. Masilevičius, kad nenukentėtų A. Spruogis.