Kuršių marių vandens kokybės gerinimu Vyriausybė susirūpino prieš 9 metus ir numatė, kad šiemet mariose jau bus galima maudytis. Tuomet nustatyta gana didelė marių tarša fosforo ir azoto junginiais, organinėmis medžiagomis. Marios kentėjo ir dėl bakteriologinio užterštumo, taršos naftos produktais.

Kuršių marių ekologinė sveikata, pasak mokslininkų, labiausiai priklauso nuo Nemuno, kuris į marias atplukdo apie 98 proc. vandens. Juo tekėdavo gamybos, buitinės atliekos, lietaus nuotekos, žemės ūkio teršalai. 

Sutvarkius komunalinių ir lietaus nuotekų sistemas, Kuršių marių vandens kokybę pavyko pagerinti. Pirmieji gegužę mokslininkų atlikti matavimai rodo, kad mariose jau galima maudytis.
Tyrimai bus atliekami nuolat.

Vanduo Kuršių mariose įšyla daug anksčiau nei jūroje – jau dabar vandens temperatūra siekia 18 laipsnių. Maudyklos jų pakrantėje leistų gerokai paankstinti maudymosi sezoną.

„Aš, būdamas mažas ar paauglys, Nidoje puikiausiai maudydavausi ir pliuškendavausi. Kaip matote, užaugome sveiki ir gražūs. [Maudyklos marių pakrantėje būtų] naudingos žmonėms: kai vėjas pučia nuo jūros, jie gali maudytis Kuršmarėse, o kai pučia vėjas nuo Kuršmarių – jie gali maudytis jūroje“, – sako Neringos meras Darius Jasaitis.

Norėdamas įrodyti, kad vanduo mariose tikrai švarus, meras ryžosi jo net atsigerti. Tačiau pripažįsta, kad prireiks laiko, kol maudyklos mariose taps populiarios. 

„Aš manau, kad yra labai didelis psichologinis momentas, nes kažkada buvo uždrausta maudytis. Draudimas buvo paskelbtas viešai. Žmonės ir dabar jį atsimena, jie labai saugo save ir bijo. Tai labai norėtume tą draudimą atšaukti“, – teigia Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

Pasak parko direktorės, maudytis mariose galima nors ir dabar, tačiau oficialios maudyklos greičiausiai bus įrengtos tik kitąmet, kai bus gautos šią vasarą tyrimus vykdysiančių mokslininkų išvados.