„Jis sakė, kad priklauso mafijai ir gali nužudyti mano tėvus“, – prisipažino vienas berniukas. Nors ir buvo atskirtas nuo savo šeimos ir prižiūrimas svetimų žmonių globos įstaigoje, šis vaikas pakluso keleriais metais vyresnio nepilnamečio reikalavimams: „Dariau tai, ką jis liepė, aš labai bijojau.“

Mažamečius prižiūrintys globos įstaigos darbuotojai net nenutuokė, kas vyksta įstaigoje, nors vaikai seksualinę prievartą patyrė daugybę kartų, tai truko net pusę metų. Ir tik tada, kai baisi tiesa išaiškėjo, tyrimą pradėjo teisėsaugos pareigūnai – ne vienas globos namų auklėtinis prisipažino žinojęs, kokie baisūs dalykai čia vyksta. Tik visi tylėjo. Bijojo.

Už tai, kad ne kartą seksualiniai prievartavo du mažamečius berniukus, globos įstaigos auklėtinis buvo įkalintas – teismas nutarė jam skirti 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Tai buvo jau trečioji šiam nepilnamečiui iškelta byla, prieš tai jis buvo teistas dėl pasikėsinimo įvykdyti vagystę bei turto prievartavimo.

Be to, iš nuteistojo dviem nuskriaustiems vaikams teismas nutarė priteisti 7 tūkstančius eurų neturtinei žalai atlyginti. Kadangi nuteistasis neturi turto ir pajamų, šią žalą privalės atlyginti globos įstaiga, kuri ir buvo atsakinga už savo auklėtinį.

Jau gerą pusmetį įkalintas nuteistas nepilnametis tik patekęs už grotų suprato, kas jo laukia ateityje, – baudžiamąją bylą nagrinėjant teisme jis bandė įrodinėti, kad mažamečių berniukų neprievartavo ir esą net negalėjo to padaryti dėl savo sveikatos būklės.

„Aš esu nekaltas, prašau atsižvelgti į tai, kad turiu problemų dėl lytinio organo funkcionavimo sutrikimų, todėl nusikalstamų veikų ir negalėjau padaryti“, – teismui nurodė jis.

Ir dar pridūrė, kad tai pirmas kartas, kai jis tai pasako garsiai, – apie tai anksčiau absoliučiai niekam nepasakojo.

Nepilnametis taip pat nurodė, kad nebuvo atsižvelgta į siaubingas jo gyvenimo patirtis: „Esu patyręs baimę, tėvų smurtą.“

Asociatyvi nuotrauka
O šio smurto, kaip nurodė nepilnametis, būta įvairaus – ne tik fizinio, bet ir seksualinio. Tačiau daugiau apie tai jis nenorėjo kalbėti – stengiasi skaudžiausius gyvenimo prisiminimus ištrinti iš atminties.

„Nepadariau aš tų nusikaltimų, manau, kad tai yra bandymas manimi atsikratyti“, – jaunuolis nurodė, jog berniukų negalėjo prievartauti ne tik dėl sveikatos būklės, bet ir todėl, jog tuomet, kai šie vasaros atostogų metu patyrė seksualinę prievartą, jis esą buvo išvykęs į Vokietiją.

„Dabar esu įkalintas ir nuolat jaučiu baimę dėl savo gyvybės, situacija tik blogėja, o aš noriu gyventi normalų gyvenimą, dirbti konditeriu, atidaryti savo kavinę, sukurti šeimą“, – Lietuvos apeliaciniam teismui nurodė nepilnametis. Skųsdamas anksčiau jam priimtą pirmosios instancijos teismo nuosprendį jis aukštesniojo teismo teisėjų prašė pakeisti anksčiau jam paskirtą bausmę – ją sušvelninti ir neįkalinti.

Atsižvelgti į sudėtingą paauglio situaciją apeliacinės instancijos teismo prašė ir jam atstovavusi advokatė, pažymėjusi, kad nuteistam nepilnamečiui geriau sekasi bendrauti su mergaitėmis ir moterimis, o ne su berniukais, nors dėl jų prievartavimo jis ir buvo nuteistas.

„Iš jo neatsakytų klausimų galima numanyti, kad jis pats vaikystėje patyrė prievartavimą, todėl jam reikalingas rimtas gydymas, o ne bausmės skyrimas“, – advokatė pažymėjo, kad jam, kaip nepilnamečiui, paskirta bausmė yra per griežta.

Gynėjos teigimu, šiuo metu įkalinimo įstaigoje esantis paauglys nuolat lankosi pas psichologą, vartoja vaistus, skaito knygas ir net rašo eiles.

„Manau, kad dalis kaltės tenka ir globos institucijai – administracija slėpė apie galimai padarytas nusikalstamas veikas, darbuotojai painiojosi apklausos metu, vertė kaltę vienas kitam“, – advokatė stebėjosi, kad baudžiamąją bylą nagrinėjęs teismas net nepriėmė atskirosios nutarties dėl globos namų darbuotojų netinkamų veiksmų, savo pareigybinių funkcijų neatlikimo ar netinkamo atlikimo.

„Šio nepilnamečio veiksmai, jei jie ir buvo padaryti, nebuvo nukreipti į tiesioginę tyčią – vaikas galėjo nesuvokti savo veiksmų pavojingumo, nesuprato, kad tai netinkamas elgesys, už tai baudžiama, – tvirtino advokatė. – Jis nesuvokė, jog atlieka seksualinius veiksmus pasinaudodamas tuo, kad berniukai mažamečiai, kad pats nori patenkinti savo seksualinį poreikį būtent tokiu būdu.“

Bet nuteisto nepilnamečio ir jį gynusios advokatės skunduose nurodyti teiginiai nėra tokie, dėl kurių reikėtų keisti priimtą apkaltinamąjį nuosprendį – Lietuvos apeliacinis teismas, įvertinęs baudžiamosios bylos medžiagą, paskelbė, kad paaugliui skirta bausmė nėra per griežta, jis pagrįstai buvo nuteistas dėl seksualinių nusikaltimų, abejonių dėl jo kaltės nekyla.

Asociatyvi nuotrauka
„Teisėjų kolegija daro išvadą, kad skundžiamu nuosprendžiu nuteistajam tiek už atskiras nusikalstamas veikas paskirtos bausmės, tiek skirta subendrinta bausmė, savo rūšimi ir dydžiu nėra per griežta, yra teisinga ir proporcinga, atitinka tiek nuteistojo padarytų nusikalstamų veikų pobūdį ir pavojingumo laipsnį, tiek ir jo asmenybę,skirta bausmė neprieštarauja ir teisingumo principui“, – pabrėžė teisėjos Aušros Bielskės pirmininkaujama kolegija.

Pasak teismo, nepilnametis jau anksčiau buvo teistas, o tai rodo jo polinkį nesilaikyti visuomenės elgesio standartų, sąmoningai savo veiksmus kreipti link nusikalstamumo.

„Nuteistasis nėra išsakęs jokio kritinio savo veiksmų vertinimo ar apgailestavimų“, – apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad byloje yra pernelyg daug nepalankių nuteistajam aplinkybių, neleidžiančių spręsti, kad šiuo atveju bausmės tikslai bus pasiekti be realaus jos atlikimo.

Teisėjų kolegija taip pat nurodė, kad buvo padarytos dvi tyčinės nusikalstamos veikos, priskirtinos labai sunkių nusikaltimų kategorijai: „Nusikalstamos veikos padarytos prieš mažamečius asmenis, nukreiptos prieš vieną iš prigimtinių, pamatinių, įstatymais saugomų asmens teisių, vertybių ir gėrių – asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą.“

Nors nepilnametis ir jam atstovavusi advokatė teismui nurodė apie teigiamus jo pokyčius esant įkalinimo įstaigoje, tačiau teisėjai įvertino ir medžiagą, kurią pateikė jį anksčiau prižiūrėję globos namų darbuotojai.

„Vaikas yra emociškai nestabilus, greitai pasiduoda dirgikliams, su kitais mokiniais santykiai yra įtempti, dažnai pykstasi, bendraamžių nemėgstamas, agresiją nukreipia į aplinką ir save (bando žaloti save), manipuliuoja suicidinėmis temomis, mokymosi motyvacija silpna, vartodavo necenzūrinius žodžius, nereaguodavo į mokytojų reiškiamas pastabas, keletas vaikų yra nukentėję nuo jo fizinio smurto, žodinių patyčių ir grasinimų, – teigiama išvadoje. – Vaikas pripažino, kad rūko, vartoja alkoholinius gėrimus ir psichotropines medžiagas, yra linkęs į nusikalstamą veiką. Elgesyje pastebimas agresyvumas, tyčinis elgesio taisyklių ignoravimas.“

Tiesa, jie pripažino, kad vaikas „palaikė teigiamą ryšį su administracija, pagalbos specialistais, klasės vadovu ir kitais mokytojais, priėmė specialistų teikiamą pagalbą, buvo bendraujantis ir atviras“, dėl sveikatos sutrikimų buvo išsiųstas pas jam reikalingus specialistus, o kai sugrįžo atgal, iš karto buvo pastebėti teigiami elgesio pokyčiai.

„Tačiau vis dar kyla sunkumų išreikšti savo jausmus priimtinais būdais, išlieka žemi jautrumo ir dirglumo slenksčiai, gynybiškumas, konstruktyvius konfliktų sprendimo būdus sunkiai sekasi pritaikyti gyvenimiškose situacijose“, – nurodė globos įstaigos darbuotojai.

Pasak jų, nuteisto nepilnamečio tėvams yra neterminuotai apribota tėvų valdžia.

Asociatyvi nuotrauka
Baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai taip pat nurodė, kad nors nepilnametis aiškino, jog padaryti nusikaltimų negalėjo dėl sveikatos problemų, tačiau „seksualinis prievartavimas yra baigtas nuo lytinės aistros tenkinimo pradžios nepriklausomai nuo to, ar kaltininkas patenkino lytinę aistrą.“

„Tai reiškia, kad tenkinant lytinę aistrą oraliniu būdu nusikaltimas laikomas baigtu nuo lytinio organo įkišimo į burną momento, – pasak teisėjų, byloje nustatyta, kad nuteistas nepilnametis kišo savo lytinį organą nukentėjusiesiems į burną, liepė jį čiulpti ir rankomis dirginti jo lytinį organą. – Tokie veiksmai nepriklauso nuo fiziologinių kaltininko galimybių atlikti lytinį aktą, vertintini kaip baigtas lytinės aistros tenkinimas.“

Per apklausas nukentėjusiaisiais pripažinti berniukai sakė, kad juos prievartavęs nepilnametis elgėsi agresyviai, grasino, jog su jais susidoros, jeigu jie nevykdys jo nurodymų.

„Tuo metu jaučiausi labai blogai, jo bijojau, nes jis sakė, kad mane užmuš, naktį uždusins“, – teigė du kartus seksualinį smurtą patyręs mažametis.

Apie agresiją kalbėjo ir kitas vaikas, kuris teigė, jog prievartą patyrė „daug kartų“.

„Jis yra sakęs, kad yra „mafijoje“, kad gali nužudyti mano tėvus – tuo metu aš būdavau labai išsigandęs“, – prisipažino tuo metu vos 9 metukų sulaukęs berniukas.

Sužinojus apie smurtą prieš vaiką, reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba teritoriniams vaiko teisių apsaugos skyriams, kurių kontaktus rasite www.vaikoteises.lt.
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
„Vaikų linija“ 116111 kasdien nuo 11 iki 23 val.
„Tėvų linija“ 8 800 900 12 darbo dienomis nuo 17 iki 21 val.
Kontaktai organizacijų, vykdančių kompleksinių paslaugų teikimo vaikams, nukentėjusiems nuo smurto ar netiesioginio šeimyninio smurto aukoms (liudininkams) ir jų šeimų nariams, projektus.
Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Dingusių žmonių šeimų paramos centras 85 248 3373 centras1@missing.lt
natalija@missing.lt
Viešoji įstaiga Šeimos santykių institutas 837 750 935, 8 698 23995 pagalba@ssinstitut.lt
Viešoji įstaiga Psichologinės paramos ir konsultavimo centras 8 673 22562, 8 650 63789 ppkcentras@yahoo.com
VšĮ Vaikų laikinosios globos namai „Atsigręžk į vaikus“ 85 238 5770, 8 673 17380 atsigrezk@gmail.com
Viešoji įstaiga Vaikų ir paauglių socialinis centras 85 237 2548, 8 671 89218 info@vpscentras.lt
Telšių krizių centras 8444 74282, 8 683 96793, 8 671 16590 kriziucentras@gmail.com
VšĮ Pagalbos paaugliams iniciatyva 8 672 35298 info@ppi.lt
VšĮ Paramos vaikams centras 85 271 5980, 8 611 43567 pvc@pvc.lt
Vilniaus arkivyskupijos Caritas 85 212 1653, 8 685 77347 mvnamai@vilnius.caritas.lt
Labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ 8 699 54778 info@algojimas.lt
Visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ 85 261 815, 8 682 62772 informacija@savethechildren.org
Lietuvos samariečių Jurbarko krašto bendrija 8 638 36475, 8 681 77002 jurbarkovdc@gmail.com
Specializuotos pagalbos centrai, teikiantys pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje (suaugusiems)
*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)