Jų teigimu, savaitgalį nebuvo galima ne tik pasiilsėti, bet net ir paprasčiausiai išsimiegoti. Šeštadienį, pasakoja vilniečiai, garsi muzika net miegamuosiuose rajonuose buvo girdėti iki maždaug 2 nakties. Sekmadienį tylos sulaukta tik praėjus bemaž pusvalandžiui po vidurnakčio.

Savo ruožtu „Summerburst“ festivalio atstovas spaudai Aivaras Gelžinis DELFI sakė, kad festivalio metu nebuvo nusižengta nė vienai taisyklei. Jo teigimu, renginys vyko pagal leidimuose nurodytą tvarką, neviršytas ir rekomenduotinas garso lygis.

Triukšmas – 10 valandų per dieną

„Man labai keista ir pikta, kaip Vilniaus miesto savivaldybė galėjo išduoti leidimą tokio tipo ir tokio triukšmo lygio koncertui Vingio parke. Jau seniai gyvenu Naujamiestyje (nuo 2010 m.), bet pirmą kartą susiduriu su tokiu nepakeliamu triukšmu, trunkančiu net dešimt valandų per dieną. Nuo 15 val. iki 1 val.“, – į DELFI dar šeštadienį kreipėsi viena skaitytoja.

Ji įsitikinusi, kad tokio tipo renginiai turi vykti už miesto, laukuose arba uždarose koncertų salėse, o ne viduryje kone visiškai apgyvendinto Vilniaus centro.

„Mano 3 metų vaikas (pervargęs ir išsigandęs nuo visą dieną trunkančio triukšmo) užmigo tik 23.55 val., užsidengęs rankomis ausis, kartodamas „Bijau bijau“, – pasakojo skaitytoja.

Moteris pasakojo žinanti, kad „Summerburst“ festivalis organizuojamas ir Švedijoje, Stokholme, tačiau ten leidimas koncertuoti išduodamas iki 23 val., kai Vilniuje – net iki 1 val.

Tuo metu kitas DELFI skaitytojas sutiko pasidalinti vaizdo įrašu iš Naujamiesčio. Galite susipažinti, ką šeštadienio naktį girdėjo Konarskio g. gyventojai.

Skundėsi ir merui

Skundai dar savaitgalį ėmė atsirasti ir ant Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sienos, greta jo paskelbtos nuotraukos, dėkojančios už pasitikėjimą bendražygiams, išrinkusiems jį Liberalų sąjūdžio pirmininku.

„Pone mere, savo pergalę apvainikavote siaubingu dviejų parų triukšmu iš Vingio parko. Tokie dalykai miesto viduryje neleistini. Turėtumėte, kaip miesto meras, rūpintis žmonių gerove ir sveikata ir iškelti tokius renginius už miesto“, – rašė vienas vilnietis.

Savo ruožtu kiti dalijosi, ką tenka ištverti. Vienas vilnietis rašė, kad nuo triukšmo Čiurlionio gatvės name ant stalo šokinėja puodeliai, o kitas, gyvenantis Pylimo g., skundėsi, kad jausmas toks, kad grotų už sienos.

„Gal senamiestyje šalia Arkikatedros ir nelabai girdisi, kas Vingio parke darosi, bet kitur aidi net kitame miesto gale. 14 metų gyvenu Vilniuje, bet tokio dalyko nesu mačiusi“, – antrino dar viena vilnietė.

Piktinosi ir tarybos narys

Nuostabos dėl šios situacijos neslėpė ir Vilniaus miesto tarybos narys Markas Adamas Haroldas. Jis prasitarė ir pats kalbėjęs su „Summerburst“ organizatoriais, nes šeštadienio naktį mieste triukšmas buvo per didelis.

„Gal skamba keistai, kad aš prašiau prisukti bosą, bet mes visi gyvename šiame mieste, o tai reiškia, kad turime rasti kompromisą. Neturime uždrausti reivą. Turime rasti būdą reivinti legaliai ir saugiai“, – aiškino jis.

Aiškino leidimą gavę bendra tvarka – koncertai vyko iki 1 val.

Tuo metu apie šiuos skundus išgirdęs festivalio „Summerburst“ atstovas spaudai A. Gelžinis iš pradžių suskubo pasidžiaugti, kad tokio masto ir svarbos renginys Vilniuje įvyko.

„Visų pirma, noriu pasidžiaugti, kad Lietuva pagaliau atsirado didžiųjų festivalių žemėlapyje. Pirmą kartą mūsų šalyje buvo surengtas festivalis, kuriame naudojamos pačios moderniausios technologijos, groja patys garsiausi šių dienų atlikėjai. Mes pagaliau turėjome tikrą didelį festivalį, kuris įeis į istoriją kaip didžiausias kada surengtas renginys iki šiol Lietuvoje“, – pabrėžė jis.

Anot A. Gelžinio, abiems renginio dienoms buvo išduotas Vilniaus miesto savivaldybės leidimas programą vykdyti iki 1 valandos nakties.

„Leidimą gavome įprasta tvarka, negalėčiau nieko išskirti. Tai įprasta praktika. Tiesa, pirmą dieną koncertai baigėsi kiek vėliau nei numatyta, po 1 valandos, nes programa kiek vėlavo dėl logistikos, skrydžių. Tačiau antrą dieną, sekmadienį, suprasdami situaciją, koncertus baigėme valanda anksčiau, vidurnaktį“, – sakė jis.

Papasakojo, kaip festivaliai vyksta Švedijoje: Lietuvai tai nauja

„Garso lygis renginio vietoje buvo nuolat matuojamas ir atitiko visus kokybės reikalavimus. Stengėmės, kad jis mieste ir už parko ribų nebūtų viršijamas, žinoma, viskas priklausė nuo oro sąlygų, vėjo krypties. Kartu festivalio metu mes nuolat bendravome su viešosios tvarkos prižiūrėtojais, siekdami užtikrinti saugų ir jaukų renginį. Renginio kokybę labai gerai vertino ir specialiai jame apsilankę tarptautinio koncertų organizatoriaus „Live Nation“ atstovai. Jie sveikino mus ir Vilnių, nes viskas buvo organizuota aukščiausiu lygmeniu“, – aiškino festivalio atstovas.

Paklaustas, kaip mano, kodėl, nepaisant to, atsirado daugybė triukšmu besiskundžiančių žmonių, A. Gelžinis tikino pats asmeniškai skundų nesulaukęs. Jo teigimu, visi jį pasiekę atsiliepimai gyvai ir socialiniuose tinkluose – tik patys geriausi.

„Summerburst“ organizuojamas daugiau nei 5 metus. Pavyzdžiui, Švedijoje jis vyksta trijuose miestuose. Tai yra miesto, tikro miesto festivalis. Goteborge jis vyksta stadione, pačiame miesto centre. Nuo jo iki artimiausių pastatų – 50 metrų. Stokholme – labai panašioje vietoje kaip Vingio parkas. Nemanau, kad ten koncertai vyksta iki 23 val. Organizuoti festivalius iki vidurnakčio – įprasta praktika. Tai viena svarbiausių vasaros pradžios tradicijų, bilietai į renginį, kiek skirtingai nei Lietuvoje, išperkami vos pasirodę. Tačiau tai yra nauja Lietuvai, gal dėl to ir kyla nepasitenkinimas“, – pabrėžė jis.

Sulaukė kritikos

Savo ruožtu DELFI atsiųstame Vilniaus miesto savivaldybės komentare dėl susidariusios situacijos teigiama, kad dėl to Saugaus miesto departamento direktorius Henryk Surovič pirmadienį jau sulaukė vadovybės kritikos.

„Jam duotas pavedimas padaryti išvadas dėl šio atvejo ir pasiūlyti sprendimus, kad ateityje būtų galima panašių situacijų išvengti“, – aiškino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vedėja Vitalija Cariova.

Jos teigimu, leidimai festivaliui buvo išduoti šioms dienoms: birželio 11 d. 15–24 val., birželio 12 d. 0–1 val., 15–24 val. ir birželio 13 d. 0–1 val.

Pripažino, kad padarė klaidą

Tuo metu Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas DELFI sakė manantis, kad šiuo atveju buvo padaryta klaida. Jo teigimu, leidimų komisija renginiams elgėsi geranoriškai ir atvirai, tačiau pasitikėjimas jais buvo pažeistas.

„Savaime suprantama, kad jei pusė miesto turėjo dalyvauti renginyje, kuriame neplanavo, kažkas yra negerai. Šiuo atveju, vienų teisė linksmintis pažeidė kitų teisę į poilsį. Patys renginių organizatoriai prieš išduodant leidimą pasirašo, kad laikysis įsipareigojimų, kurie numatyti įstatymuose ir poįstatyminėse tvarkose. Ten yra pasakyta, kas yra garsas, kas yra žemi dažniai. Šiais reglamentais vadovaujasi ir visos miesto kavinės, kurios veiklą vyko po formalių ramybės valandų, po 22 val.“, – apie galiojančią tvarką daugiau pasakojo jis.

Tačiau G. Paluckas pripažino, kad formaliai renginio organizatoriai šį kartą atsakomybės išvengs, nes garso lygio mieste savaitgalį niekas nematavo.

„Nėra tokios praktikos. Garso lygis niekada nėra matuojamas. Paprastai šiuos dalykus gerai išmano ir žino patys garso technikai, nes yra profesionalai. Vyko daug renginių, koncertų, tačiau tokio masto garso ir problemos niekada nebuvo“, – sutiko Vilniaus vicemeras.

Žada rimčiau į tai pažiūrėti ateityje

Vis dėlto, jo teigimu, praktika išduoti leidimus renginiams iki 1 valandos nakties (net ir naktį iš sekmadienio į pirmadienį) yra įprasta, tačiau anksčiau problemų dėl to nekildavo, nes renginiai buvo mažesnio masto.

„Miestas yra dinamiškas, jis negali būti negyvas. Tačiau ateityje galvosime, kokius saugiklius tokio pobūdžio ir masto renginiams užtikrinti, galbūt įrodymų naštą perkelsime organizatoriams – buvo pažeidimų ar ne turės stebėti jie. Jei ne, galbūt siūlysime tokiems renginiams ieškoti vietos už miesto. Negali taip būti, kad vieni baliavoja, o kiti miegoti negali“, – aiškino G. Paluckas.

Jo teigimu, šiuo atveju lieka tiesiog apgailestauti, kadangi, jo manymu, taikomos bausmės nakties ramybės tiems, kurie savaitgalį negalėjo išsimiegoti, nebeužtikrins.

„Dabar dėmesį kreipiame į ateitį, kokius renginius tie ir kiti organizatoriai norės organizuoti. Analizuojame, žiūrime, kas dar Vilniuje nusimato ir kaip užtikrinti, kad nebūtų trukdoma ramybė tų žmonių, kurie nenori būti trikdomi“, – aiškino jis.