„Baltarusijos laiškas atsiųstas labai nepatogiu laikotarpiu ir, manau, kad ši diskusija stipriai įsisuks viešojoje erdvėje, o pats laiškas bus tiesiog verčiamas į labai paprastą žinutę - baltarusiai premjerą su visais pasiūlymais pasiuntė labai toli“, - Eltai kalbėjo A. Katauskas.

Jo teigimu, pats premjero sumanymas rašyti Baltarusijai laišką ir kalbėti apie „planą chuliganą“ buvo skirtas ir aiškiai auditorijai, ir kartu parodyti, kad S. Skvernelis geba rasti sprendimus, kurių nei Europa, nei Lietuva nesugebėjo surasti.

„Jei pažiūrėtume į tai, kaip Saulius Skvernelis viešojoje erdvėje dėlioja žinutes, pamatytume, kad jis teigia, jog jis padarė tai, ko nesugebėjo padaryti kiti. Užsienio politikoje tas pats - dėl Astravo buvo taip pat pasirinkta pozicija, kad jis gali padaryti tai, ko nesugebėjo kiti. Tačiau staiga, liaudiškai sakant, premjeras buvo pastatytas į vietą“, - kalbėjo A. Katauskas.

Ši nesėkmė, svarstė komunikacijos specialistas, viešojoje erdvėje tikriausiai įsuks kalbas, kad Vyriausybės vadovas ir kandidatas į prezidentus elgiasi oportunistiškai, karštakošiškai ir galbūt net kenkiant Lietuvos geopolitinei pozicijai.

„Dėl to visur randančio sprendimus lyderio įvaizdis gali nukentėti“, - akcentavo jis.

A. Katausko nuomone, premjerui labai nepatogu, kad nesėkmę jis patyrė būtent užsienio politikoje. Eksperto teigimu, tai ne tik sustiprins jau dabar esamą naratyvą, kad S. Skvernelis stokoja žinių tarptautinėje politikoje, tačiau kartu neleis jam dėl patirtos nesėkmės rodyti pirštu į tuos, kurie galėtų būti dėl to kalti.

„Atsiranda premjerui nepalankus kontekstas - premjerui sutrukdė veikti ne vietoje esantys politikai, ką mėgo pabrėžti premjero komanda, tačiau baltarusiai. Todėl premjerui bus labai sunku surasti atsakymus į užduodamus klausimus, galų gale parodyti, kas yra kaltas, kad taip atsitiko. Taigi premjerui gali tekti atsakinėti į nemalonius klausimus, neturint į ką besti pirštu, o pripažinti, kad jis pralaimėjo ir kad jis nesugebėjo kažko padaryti iki galo, likus tiek dienų iki rinkimų - nėra mirtinas daiktas, tačiau geriau, kad to nebūtų“, - apibendrino A. Katauskas.

Antradienį viešojoje erdvėje paviešintas Baltarusijos atsakymas Lietuvai, kuriame kaimyninės valstybės premjeras Sergejus Rumasas teigia, kad statyti dujų elektrinę, kaip ragino S. Skvernelis, vietoje atominės nėra tikslinga nei techniškai, nei ekonomiškai.

Premjeras S. Skvernelis kovo pradžioje laišku kreipėsi į Baltarusijos ministrą pirmininką S. Rumasą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo AE plėtoti modernią dujinę elektrinę.